Striedavá starostlivosť - zrušenie

30. mar 2024

Ahojte, potrebujem počuť názory na moju situáciu a možno aj reálne skúsenosti ak niekto má. S ex máme dcéru v striedavej starostlivosti. Súdom je určené týždeň/týždeň. Toto však fungovalo len prvý rok, sj yo nie celý. Odkedy si ex našiel partnerku, dnes uz manželku a založil novú rodinu s ňou, tak fungujeme tak, že je dcéra u mňa 90% času, k nemu chodí cca každý druhý víkend od piatku do nedele. Toto trvá už 5 rokov. Neplatí mi nič, ešte aj polku daňového bonusu si necháva, lebo na papiery môže. Platí len presnú polku školských nákladov, prípadne polku na zdravotnú pomôcku alebo polku zubára, keď si vypýtam. Ja som toto dobrovoľne tolerovala, lebo som chcela hlavne pokoj. Poslednou dobou sa však dejú veci, ktoré už nemôžem ignorovať. Dcéra k nemu chodiť nechce skrz exovu manželku. Pani sa netají tým, že má veľký problém so mnou a za tie roky došlo k niekoľkým situáciám kedy som bola náhodne napadnutá za výchovu, za ohrozenie ich zdravia, keď malá došla k nim so soplom, za to ako ju obliekam, za to aký darček odo mňa dostala, zato že som si dovolila spraviť tetovanie, ze som si dovolila schudnúť, skrátka čokoľvek spravím, dcéra príde k nim a ona začne s tým pred ňou. Tvrdé ohováranie mojej osoby je jedna vec. Potom tu je samotné spravanie k mojej dcére. Otazka je, ked sa do toho obujem, myslite, ze dokazem zrušiť striedavu starostlivosť

pribinak
30. mar 2024

Dávno si to celé mala zrušiť a pýtať vyššie výživné

dadka1997
30. mar 2024

A co chceš počuť? Alebo vediet ? Uz si to mala mať davno zrušené

autor
30. mar 2024

Zrušilo mi písanie prvého príspevku. Pokračujem. Dcére je odopierane akékoľvek uznanie. Keď je tam, vidí priepastny rozdiel k pristupu k nej a k surodencom. Casto pocuva vety typu, keby mozem tak ta zbijem, vypocula si za dverami ako pani hodnotí jej osobu vulgarnym spôsobom. Najnovšie jej rozpráva akú ma veľkú nadváhu, ze je doslova tučná, dcéra potom pride domov a nechce mi jesť (160cm/49kg). Okolie potvrdilo, že tá žena má pravdepodobne nejakú poruchu, lebo krik je tam pomerne častý a teda nepatrí medzi obľúbených ľudí tak v baraku ako aj v rodine kam sa privydala. Otec drží s manželkou, dcery sa nezastane. Budem musieť ísť s dcerou k psychologovi? Alebo to určí až súd? Mám vôbec šancu? Ako toto reálne prebieha? Ďakujem za odpovede.

autor
30. mar 2024

@dadka1997 ano ja viem, uz dlho sa okolo toho krutim. Ja, resp. my sme od nich chceli najmä pokoj. A ono to išlo, raz hore raz dole. Poslednú dobu to však už preraza dno. Ono dcera tam bude musiet aj tak chodiť, rozdiel bude ze mi bude musiet posielat peniaze. A toho sa bojim, ze to spravanie zo strany macochy bude este horsie a zlostnejsie. Toto ma drzi cely ten cas. Je to chodenie po skrupinach a kazdy zly krok si odnesie dcera.

fairyy
30. mar 2024

no nemyslim si, ze bude musiet...ak dcera tam byt nechce z vlastneho presvedcenia, neverim ze by sud rozhodol, ze musi

autor
30. mar 2024

@fairyy má 10 rokov. Uz som sa pytala v pravnej poradni. Toto co sa tam deje je v rovine slovo proti slovu aj ked uz boli ludia aj iní svedkom, nikto nepojde na sud svedčiť. Súd mu nevyrubi vyzivne zaroven so zakazom styku.

fairyy
30. mar 2024

ja mam tiez 10 rocnu a vztahy s ex oh ani nebudem vraviet..tiez striedavka (moja u neho nespala jednu jedinu noc od seba sme uz dlho ale rozhodnutie sudu mame 5 rokov) neplati mi nic vsetko kupujem ja aj ked je dohoda ina (to je o inom)... ale to co som chcela mne bolo povedane, ze s dcerou budu rozpravat ak to chcem zmenit a jednoducho ak ona nechce tam chodit s tym, ze nesmie sa preukazat, ze to nie je jej presvedcenie napr ja ju huckam, tak sud nebude nutit dieta k tomu, aby ta travilo cas

autor
30. mar 2024

@fairyy naozaj? Presne toto potrebujem, realne priklady ako to vie fungovať, lebo aj pravnik mi opisuje len to s cim sa stretol. Mne nikdy neslo o peniaze, nech sa s nimi zadrhnu. Ja chcem aby mi prestali deptat dieta.

pribinak
30. mar 2024

Zober dievča ku kolíznej a nech porozorava ako sa otec k nej správa
Nájdi si iného právnika a daj návrh na zrušenie. Ak dcéra k otcovi nechce ísť tak nech nejde

On hentak ponižuje decko a ty nič? Však ja by som tam priletela ako drak a tak by som mu vynadala že až
Na druhy deň by bol navrh na zrušenie na súde

Zákaz styku nedostane ale možno po pojednávaní aj stratí záujem o dcérku

fairyy
30. mar 2024

s mojou dcerou rozpravali aj pred rokmi, ale bola dieta mamka a ocko boli obaja super a ona nevidela co ju caka nebojovala som uz potom dalej na sude a povedala, ze nech je ako dieta chce ...rokmi sa to, ale velmi zmenilo a teraz uz len cakam.do dalsieho roka, ja totiz nemozem ist na sud bez armady pravnikov, pretoze aj on ma, a to stoji peniaze... s tym, ze opat nejdem nijako branit stretavaniu sa kamkolvek ju chce len zobrat(ja vtedy oslavujem, ked ju vezme aspon k jeho mame) len chcem zrusit striedavku, ak nejake vyzivne mu vyde tak nech plati nieco aspon (to je na inu debatu je to sialeny podvodnik) ak nie tak nie, je mi to fuk... len dcera proste zanevrela na nho on sa venuje len novej rodine jej nie ani ked tam je ...dolsova na navsteve (zrusil jej detsku izbu lebo suredenec nemal)

autor
30. mar 2024

@pribinak on ani nie, ale jeho manželka áno, on len sucha nohami podla dostupnych svedectiev. Ano ja by som tiez nabehla, keby sa neschovava ako svab. Niekolkokrat som tu zenu vyzvala aby sme sa stretli a prediskutovali problemy. Ona sa s takou ako ja nema o com bavit. Co tym myslela netusim. Viem, ze mi nevie odpustit ze je druha manželka 🤷‍♀️

pribinak
30. mar 2024

Čo ty riešiš ženu? Ona s tebou nemá nič. Ty máš dcéru s tym chlapom a nie s ňou
Ty máš rieisit situáciu s ním, on je otec

Sa preber a začni to hneď po sviatkoch rieisit

autor
30. mar 2024

@fairyy tiez potrebujem aby ma zastupoval niekto ostrejsi. Ono ja som od zaciatku nesuhlasila so striedavou. Sud mu ju schvalil napriek neodporucaniu psychologa aj koliznej. Ako sa to mohlo stat? Ono ja by som presne vedela co mam robit, keby veci funguju ako sa pise v zakonoch. Ale nefungujú a ja sa snažím minimalizovať dopad na dcéru, lebo keď to dopadne pre nas zle, striga jej hlavu odhryzne.

20erika07
30. mar 2024

Hnus . Co je to za zenu a otca, ktory toto dopusti.
Neporadim sice, nemam skusenost, ale moc drzim palce. Len raz by mi niekto takto ponizoval dieta. Len raz ☝️

fairyy
30. mar 2024

suhlasim plne s @pribinak ...taketo konfrontacie to len zhorsia...s nikym z nich netreba nic riesit a najma nie ak sa jedna o vec, kde to dieta je ich spravanim deptane, lebo to na sude otocia proti tebe a budes za hysterku a ze si to nahucala dietatu ty... toto ries len na sude a s koliznou a psychologmi...a stalo sa ti to lebo pravnika na taketo veci naozaj je potrebne mat dobreho a skuseneho

autor
30. mar 2024

@pribinak ved ja by som ju neriesila. Ona riesi sustavne mna a on ju poslucha. Ja nebojujem s jednym clovekom ale dvoma. Velmi tazko sa opisuju situacie do odstavceka. Nebolo to tak, že je*em na to.

pribinak
30. mar 2024

Urob ako chceš, ale stretnutie s ňou sa
ešte mize otočiť proti tebe

Ja by som v stredu sedela u kolíznej a u právnika

Nápis z akého si mesta a baby ti poradia schopného právnika

klivus
30. mar 2024

Nerozumiem, prečo právnik rovno nespísal návrh na úpravu práv a povinností rodiča voči maloletej s určeným stykom, plus návrh výšky výživného, tak aby ti spätne platil odo dňa podania návrhu. Toto si vieš napísať aj sama , uviesť prijmy, výdaje a skutkový stav. Odniest na podateľňu súdu.Zákaz otec nedostane, ak prejaví záujem, má právo na polovicu jej voľného času v prípade , ak bude dcérka zverená do tvojej starostlivosti. S malou vie rozprávať kolízna bez prítomnosti rodiča ak s tým súhlasia a súd by mal brať do úvahy jej vôľu. Bude vypočutý i otec na sociálke. Treba si pripraviť čo najviac dôkazov , platby, účasť na jej živote ako školské akcie atď.

sense
30. mar 2024

Nerieš jeho ženu, ries muža a zrušenie striedavý cez súd. V tomto veku sud zaujíma aj to co chce dieťa. A takisto aj pri striedavej starostlivosti môže byť určené výživné. A ak je dieťa u teba stále tak to vieš predsa tiež dokázať, rovnako to vie potvrdiť aj dieťa.
Zákaz styku pokiaľ nemáš dôkaz ze ohrozuje dieťa na živote nedostaneš ale zrušenie striedavý je realne

autor
30. mar 2024

@pribinak my sa nestretneme, to bolo pocas celeho obdobia. Dakujem, pojdem to riesit, potichu a tak ze im pride len predvolanie. Toto co mi pises mi uz povedalo par mojich blizkych. Chcela som len pocut ci niekto riesil podobné a ako to dopadlo. Možno radu čomu sa vyvarovať.

autor
30. mar 2024

@sense oni ju neohrozuju na zdravi fyzickom. Oni ju rozoberaju psychicky. A ja som toto nezmenila doteraz len preto, ze to bude razom horšie ak mi budu musiet platit, ak dcera u psychologa si dovoli nieco povedať na nich a podobne. A ja tam s nou nebudem moct byt aby som ju chranila. Je take tazke pochopit preco sa toho bojim? Nádej je co mi napisala @fairyy, ze ak nechce nemusí. Toto si idem overiť a po tomto pôjdem.

autor
30. mar 2024

@klivus mam haldy správ, realitu toho ako sa s nou stretaval mam v spravach za cele obdobie. Tak ako aj nadavky a osocovanie. Mam vytiahnute z banky transakcie. Ja som to chcela postaviť na tom, ze chcem "len" zosuladit pravny stav so skutocnym. Plus zamedzit vikendy tam, lebo keby sa spytate dcery ci pojde vypovedať, k psychologovi porozprávať tak vyplesti oci a povie, ze to nemoze lebo ju zabiju. Boji sa.

fairyy
30. mar 2024

ak dcera nebude hovorit nic sa nezmeni, musis jej vysvetlit, ze ked tam povie svoje pocity a to co zaziva a zazila nikto neublizi ockovi ani jeho zene a uz vobec nikto neublizi jej, ze to by si nikdy nedovolila...ze vsetko co sa bude diat je len preto lebo to nesedi s papierom, ktory mate z predchadzajuceho sudu

sense
30. mar 2024

Dcéra ak bude mlčať tak sa nič nezmení. Moja mala 6 rokov keď bola na sedení kvôli rozvodu a sama. Oni vedia ako Kunde tom pristupovať.
Podporuje dcéru v tom ze sa nemusí báť rozprávať o svojich pocitoch s tými ľuďmi, ale jej názor a jej pocity sú dôležité.
A ty si musíš nájsť dobrého právnika a nie takého ktorý o zrušenie striedavky len pocul

klivus
30. mar 2024

Keď sa dá upraviť styk na konkretne dni, víkendy, sviatky, bude to právo otca, nie povinnosť, on môže ale nemusí využiť túto možnosť, ale bohužiaľ matka je povinná dieťa pripraviť na styk s octom, on by mohol volať stále políciu. Jedine dať bez úpravy, že ju bude mať na základe dohody medzi rodičmi , s čím on asi súhlasiť nebude. Do návrhu uviesť aj to , že chcete poberať daňový bonus a príspevok na dieťa. Môjmu mužovi už exzena veľa krát nedala malého, polícia s tým nikdy nič neurobila, povedala že je chorý atď .... Kamoška mala psycho exa nedávala mu malú, polícia tam bola každý týždeň, nikdy nič z toho nemala. Na konci sa už zastupovala sama a všetko vyhrala na súde, právnici ťahajú peniaze a dobrá kolízna poradí skôr, má viac z praxe zažité, tiež s ňou sa dá spísať ten návrh na súd

pribinak
30. mar 2024

Ale to sa načo 10 ročnej takto pýtaš? Ty rozmýšľaš? Ty máš dcéru hlavne ukľudniť a vôbec toto s ňou neriešiť
Veď z takýchto výpovedi sú posratí aj dospeli a nie 10 ročne dieťa
Ty máš v stredu ráno zavolať kolíznej, dohodnúť sa kedy prísť s dcérkou ideálne estw v tu stredu a ona sa jej už primeraným spôsobom povypytuje ako sa veci majú

Dcére máš len pivedat že ideš rieist výživné a pôjdete na úrad a pani sa jej opýta ako sa má u ocina či sa jej tam páči a chce tam chodiť
Ako vychádza z jeho manželkou a tak

majlo1234
30. mar 2024

U nas je to opacne, matka hucka dceru proti otcovi, vymysla choroby, vymysla ze dcera place a nechce k nam ist, ze u nas nema vhodne podmienky(nema tu vlastnu izbu ale my ju nemame v striedavke, chodi k nam par krat do roka na vikend a na prazdniny) ze muz nedba na jej psChicke zdravie a prava dietata.
Muz bol opakovane u koliznej, sedela aj s matkou a dietatom, nic sa neposunulo. Teraz ma znova sud na upravenie styku, ci sa nieco zlepsi, o tom uz ja pochybujem. Jedine, ak ny k nej chodil s policajtmi zakazdym, co on odmieta, nechce robit decku traumy

januska12323
30. mar 2024

Chudák dieťa, otec si ju nezastane, mama ju posiela týrať a ešte sa jej pýta či chce vypovedať. Okrem zrušenia striedavky by sa jej zišla aj terapia.

autor
30. mar 2024
autor
30. mar 2024

@januska12323 sedis mi na schode pred domom? Ja ju posielam na tyranie? Ked mas pravoplatny rozsudok a oproti sebe ludi, kde komunikacia neexistuje a chces na tom niečo zmenit, tak mi povedz co by si robila, okrem toho ze si vypotila kktinu. Samozrejme, ze ju neposielam vypovedať, ale to aby sa nieco zmenilo, ze je k tomu potrebné aby to povedala aj pred ludmi ktori to mozu zmenit to som jej povedala, v ramci debaty ked sa ma pytala co mozeme robit aby tam nemusela ist.