Striedavá starostlivosť u malých detí

2. sep 2024

Ahojte,

budeme s manzelom riesit rozvod. Ide o to, ze mame deti vo veku 4 a 2 roky. Manzel chce len striedavku a velmi na to tlaci, mne to ale pride, ze deti su na to velmi malicke 😭 co robit?
Vyhraza sa mi, ze bud striedavka, alebo mi s nimi vobec nepomoze. Neviem, co robit. Neviem si predstavit dat tak male deti na pol mesiaca prec ☹️

veronika2316
2. sep 2024

Ja by som radšej bola za to aby mi teda vôbec nepomohol ja osobne by som sa striedavke bránila ale to som ja

alenka58
2. sep 2024

ak sa o ne stará aj teraz tak by to bolo možné, ak nie tak je to horšie

lucylaw
2. sep 2024

@veronika2316 Úplne súhlasím..Ja som zarytý odporca striedavky,chvalabohu môj exmanžel ju ani nikdy nechcel..Dieťa má mať jeden domov a to moderné striedanie sa pri deťoch v jednom byte si už absolútne neviem predstaviť..

dadka1997
2. sep 2024

A s čím chceš pomôcť ? Ak potrebuješ pomôcť striedavka je idealna.. máš viac volneho casu sa venovať aj sebe..

Inak na striedavku nechci, ale okrem výživného neočakávaj pomoc, keď chce byt chmuľo nech je ..

autor
2. sep 2024

@veronika2316 ani ja nechcem striedavku, ale mam obavy, ako to sama zvladnem :(

damian85
2. sep 2024

Stačí nedramatizovať , naše dieťa malo tiež nemalo ešte ani 3 roky a išlo do striedavky. Striedavka pri deťoch 2 roky , úplne nemusí byť dva týždne a 2 týždne ale môže byť 2 dni a 2 dni ,kým si zvyknú. Môžeš bezproblémov čítať užívateľky MK , ktoré okolo striedavky ani nešli , len teoretizujú a priamo z detí v striedavke urobia mrzákov. Naše dieťa a ani deti , čo poznám a sú v striedavke nie su hendikepované , nenarástlo im tretie oko ani neodpadlo ucho. Každá starostlivosť má svoje negatíva a svoje pozitíva. Egom dotknuté individuá , ktoré potrebuju mať nad dieťatom 100% kontrolu , pretože majú pocit , že im dieťa patrí sa k striedavke budú vyjadrovať stále negatívne. Áno striedavka má svoje úskalia , to má aj osobná otca , osobná matky. Jeden súdny znalec sa raz opýtal mojej ex , vy si viete predstaviť že by ste dieťa videli každý druhý víkend ? Jej odpoveď bola nie. Takže žiadate aby druhá strana súhlasila s niečim čo vy sama nie ? Nech si každá užívateľka položí túto otázku opakovane.....

lucylaw
2. sep 2024

@damian85 Bolo by fajn neurážať tých,ktorí nie sú zástancovia striedavky,to,že ju nemáme,neznamená,že s ňou nemáme žiadne skúsenosti a že len tak tliachame do vetra..Môj expartner mal 2 dcéry v striedavke,v tom čase mali 14 a 16 rokov a sťažovali sa na to,že ich to nebaví sa každý týždeň baliť a sťahovať sa hore dole,nemohli mať oblečenie u oboch rodičov,lebo veď puberta a oni chcel ten konkrétny týždeň si obliecť to konkrétne..Pritom u nich išlo len o presun z jednej mestskej časti do druhej,zavreli sa v izbe a ťukali do mobilov..A aj tak im tie presuny vadili..Takže nie každé dieťa je nadšené z toho,že sa musí každý týždeň presúvať,ale to zase zástancovia striedavky nepripustia,lebo veď dieťa predsa po ničom inom netúži,len mať dva domovy a stále sa sťahovať hore dole..Nehovoriac o tom,že X chlapov chce striedavku len preto,aby tým ublížili tej žene,prípadne aby nemuseli platiť výživné a nie je zriedkavé,že sa o deti reálne ani nestarajú,ale zavesia ich na krk svojim rodičom a podobne..

sense
2. sep 2024

@lucylaw každé dieťa je individuálne, každé dieťa ti zvláda inak, my nemáme oficiálne striedavku dieťa je každý týždeň 2-3dni u otca, nič si nebali a nevybaluje. dieťa by nechcelo byť jazdy druhý víkend u otca, ani ja nie a ani otec. Tak ako sú hajzli muži , vedia byť aj žena veľké mrchy. A absolútne nemyslia na dobro deti. Ani jedna matka sa nechce vzdať detí alebo aby boli zverené otcovi lebo si myslia že deti patria im ale mužom musí stačiť byť a deťmi každý druhý víkend aj keď by chcel viac a nie preto aby nemusel platiť výživné. Skôr ma pocit že veľa žien má s tým problém lebo sa boja že prídu o vyzivne
Nevraviac o Tom že u detí v teenegarskom veku by sa malo o to zvlášť prihliadať na to či to dieťa naozaj chce reap u ktorého s rodičov chce byt

lucylaw
2. sep 2024

@sense U nás to tiež nefunguje tak,že by bol syn s otcom len každý druhý víkend,je s ním v utorok a štvrtok po škole a v soboty celý deň,ale spí každú noc doma..Druhá vec je to,že môj ex si už založil novú rodinu,ma ďalšieho syna,skoro 3 ročného (náš má takmer 10) a syn už k nemu veľakrát ani nechce ísť,pretože ex si z neho robí animátora pre to mladšie decko,nikdy s našim synom netrávi čas sám,vždy tam je aj to druhé dieťa a synovi to vadí..Bývalému som to aj povedala,ale nič,ignorácia..Syn u neho nechce spať,pretože keď tam je,jeho odseparujú do zvlášť miestnosti a oni traja sú spolu v spálni,takže syn sa tam necíti dobre a cíti sa odstrčený,vyslovene ma prosí,aby tam spať nemusel..Takže ak niekedy potrebujem aby niekde prespal,dohodnem sa s mojimi rodičmi,k nim chodí rada..Veľakrát k otcovi syn vôbec nechce ísť,tak ho musím presviedčať,že tatino ho ľúbi a chce byť s ním,aj keď si myslím všeličo..Takže ono všetko závisí od prípadu k prípadu,ale odsudzovať a urážať niekoho za to,že je proti striedavke,je na hlavu..

damian85
2. sep 2024

@lucylaw Tak je veľmi zlé , že si deťom nedokázala vytvoriť prostredie spolu so svojim ex partnerom aby tie negatíva boli menšie ako tie pozitíva. Hold čo už stáva sa. Ak budeš mať svoje deti v striedavej starostlivosti pevne verím že im dokážeš vytvoriť také prostredie , do ktorého sa budú tešiť a budu vedieť , že týžden s mamkou , týžden s tatkom prináša zo sebou aj nejaké tie negatíva , ale to pozitívum prevažuje. Áno nie každý rodič si vyberie za svojho partnera takého , čo aj keď sa niečo " pokašle " nezahodí úlohu rodiča na klinec. Ak si vybrali niektoré takých , škoda pre ich deti........ale stále hovorím , veľmi rád sa porozprávam s človekom čo svoje deti pár rokov v striedavke má , môžeme rozobrať nie len tie pozitíva , ale aj tie negatíva , ale zdá sa mi prinajmenšiom čudné hodnotiť niečo o čom viem len z článku na diva.sk alebo od z reakcii ohrnuteho rodiča na MK , ktorému proti vôli súd striedavku schválil. Striedavka nie je vždy to najlepšie riešenie , nie vždy vôbec chce aspoň jeden rodič takúto formu atď......V tvojom príbehu je ale príliš veľa ale...po prvé deti od 12 rokov si kludne môžu na súde povedať akú formu starostlivosti chcú , netuším prečo tieto dve slečny ak tak trpeli a videla to ich matka , prečo nepožiadala o zmenu , mávnutím čarovného prútika by pri 14 a 16 ročnej súd rozhodol ako dievčence chceli ......Neviem si predstaviť mňa a moju ex partnerku ako sa budeme pozerať na naše dieťa keď bude mat 16 rokov ako sedí niekde v kúte a nič s tým neurobíme , ale neviem si ani predstaviť ako 16 ročné dieťa donútim byť tam - kde byť nechce..........

sense
2. sep 2024

@lucylaw tak ale to že nechcú obaja rodičia, reap záujem rodičov tráviť s dieťaťom plnohodnotné čas. A nie mať dieťa u seba len preto lebo ho mám mať alebo lebo súd rozhodol..
Áno je to od prípadu k prípadu tvrdiť že len striedavka je fajn nie je dobre ale ani tvrdenie že striedavka je to najhoršie.

lucylaw
2. sep 2024

@damian85 Ja som im nedokázala vytvoriť prostredie? to si snáď robíš srandu..Ja som svojmu ex navrhovala,že keď im to takto nevyhovuje,sťahovať sa každý týždeň,tak nech sa dohodnú s exmanželkou tak,že si ich budú striedať po 2 týždňoch,ale žiadny z mojich návrhov nevyhovoval,tak naozaj neviem,čo som ešte viac mala urobiť..Starala som sa o ne ako o vlastné,tak snáď to akože nie je moja vina,že frflali na kazdotyzdenne sťahovanie 🤦🏻‍♀️ A áno,boli už veľké a mohli si povedať čo chcú,ony chceli byť s oboma rodičmi rovnako dlho,takže neboli v zásade proti striedavke,ale proste ich to presúvanie otravovalo a unavovalo..

dadis
2. sep 2024

@lucylaw Aj moji boli rovnaki, otca maju radi, striedavku obaja skusili a obaja casom zamietli..
ale keby boli mladsi, verim, ze by v nej boli spokojni..ale mat striedavku v case, ked dieta uz chce minimum casu travit so svojimi rodicmi nedava zmysel..

damian85
2. sep 2024

@lucylaw Nuž a sme doma. Takže deti striedavku vlastne chceli a ako som opísal vnímali negatíva ktoré zo striedavky vyplývajú . Takže deti v zásade proti striedavke neboli , ale zároveň z nej neboli nadšené. Takže ony to vlastne chceli , ale zároveň nechceli. Takže neboli proti striedavke , ale zároveň v nej trpeli. Trpeli , trpeli , kvoli oblečeniu , ale zároveň si vedeli po oblečenie skočiť aj samé , kedže to bolo len v inej časti mesta. Si odporca striedavky , ale zároveň si poznala deti ktoré neboli proti striedavke , pretože chceli byť s oboma rodičmi rovnako. Wow ! To je ale guláš....

dadis
2. sep 2024

@damian85 Nezazijes, nepochopis.. pockaj ked bude tvoj/tvoja v puberte...

damian85
2. sep 2024

@dadis Verím o 10 rokov poviem. Každopádne autorka má 2 a 4 ročné deti.....tie majú ešte minimálne 10 rokov +. A dieťa ak bude mať 15 rokov , rozhodnut sa môže samé. Ale ten čas ani mne , ani mojej ex , už nik nezoberie , myslim že ako rodič to chápeš , že nič v živote dieťaťa sa neopakuje.......

lucylaw
2. sep 2024

@damian85 Nie je to žiadny guláš,len ty si to vysvetľuješ ako ti to vyhovuje,takže táto diskusia nemá vôbec žiadny zmysel 🙂 Ty si ďalej ospevuj striedavku,ja budem ďalej proti nej,pre mňa je na prvom mieste to,aby môj syn bol spokojný a šťastný,a to je vtedy,keď je so mnou,s otcom sa stretáva pravidelne,nikdy som mu nebránila a ani nebudem,ale keďže jeho prístup je taký,aký je,je len otázka času,kedy k nemu syn nebude chcieť chodiť vôbec.