Striedavá starostlivosť a zatiaľ jedna domácnosť

16. okt 2024

Ahojte,ziadal niekto striedavku pri dost malom dietati (pod 4 roky),ak sa este otec dietata neodstahoval z domacnosti? Ma v plane odist,az ked sud urci striedavku. Su sance alebo na co sa prihliada?dakujem

barka1
16. okt 2024

Chcete striedavku obaja? Či len otec?

autor
16. okt 2024

@barka1 otec a matka navrhuje v mesiaci 12 az 14 dni v mesiaci otcovi. Striedavku by vzala vraj az o cca 2-3 roky

larrylurex
16. okt 2024

Môjmu priateľovi keď sa rozvádzal s ex to vtedy nebolo odporučené (právnikmi, kuratelou atd..) kvôli tomu, že spolu vtedy ešte žili..
Lenže oni doteraz spolu vychádzajú v podstate dobre, čiže vedeli sa aj inak dohodnúť.

autor
16. okt 2024

@larrylurex tak ani neziadal napokon? Fajn,ze su aj take pary po ukonceni vztahu…

mirola
16. okt 2024

my sme mali striedavku resp. mame od 2 a pol roka syna, ale my vychadzame velmi dobre, sme lepsi kamosi a lepsie sa dohodneme ako predtym, striedavku sice mame stanovenu tyzden tyzden.. ale maly je kadejako, byvame v jednom dome len kazdy ma byt na inom poschodi, takze je s nami v podstate kazdy den.. no ale zo zaciatku ked sme mali jednu domacnost a nebolo toto doriesene sme sa striedali v tej domacnosti.. ked bol on s malym ja som bola u mami a naopak.. ked ja s malym on bol u mami..netrvalo to ale dlho

autor
16. okt 2024

@mirola dakujem. Tu skor ide o pripad,ze komunikacia je velmi zla a jeden nema resp nechce na ten urceny cas odist. V podstate vyjadrenie danej osoby bolo,sud nech mi da dieta do SS a ja pojdem az potom. Ale nikde neviem najst nejaku temu alebo cokolvek na taky pripad. Iba to,ze sa skumaju obe domacnosti koliznou atd,ale nikde sa nepise,ze ci niekedy od SS vobec sud rozhodol,ak je domacnost este jedna a vyriesenie tej situacie potrva este minimalne rok. Rodinu tu nema nikto,aby sa kazdy z nich “zasil” u niekoho

sissy27
16. okt 2024

A ako si panko teda tu striedavku predstavuje, ked sa odmieta pohnut z domacnosti? Ved podnajom si moze najst aj hned.
Prepac, ale toto je z jeho strany len spekulacia a manipulacia a za tychto okolnosti by som so striedavkou nesuhlasila. To je pre rodicov, ktori maju na prvom mieste dieta a nie svoje vlastne ego a vedia spolu komunikovat.

oli18
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mirola
17. okt 2024

my sme mali zo zaciatku tiez tragicku komunikaciu.. my sme hlavne nenechali rozhodovať súd, súd akceptoval nasu dohodu.. ktorú sme my vypracovali spolu s mediatorom tak aby mala vsetky nalezitosti v poriadku

damian85
17. okt 2024

Od 2 a pol roka dieťaťa SS a no problém , komunikácia zo začiatku takmer žiadna. So striedavkou súhlasiť nemusíš , jednoducho ak to bude najlepší záujem dieťaťa ( nie podľa otca / matky ) tak ju jednoducho nariadia.
@oli18 Ktorých psychológov , tých internetových , alebo tých čo dieťa reálne aj vyšetrujú ? Pretože my sme počuli od niekoľkých áno.

oli18
17. okt 2024

@damian85 tych druhych.

autor
17. okt 2024

@sissy27 no neviem ako,on uz bol odstahovany,ale na truc sa po par mesiacoch nastahoval naspat zo dna na den. Bol pristupny rod.dohode,ale ked videl,ze 200e vyzivne,tak zacal so SS,ze sa nikdy nedohodne a ze odide az ked daju SS. Preto neviem,vsade citam,ze SS je vlastne usporiadanie vztahov v pripade,ze su rozvedeni/rozideni,ale take nieco neviem najst. A aj prac.cas mu to velmi nedovoluje,to by si mal asi tiez nejako vybavit. Uz som navrhla aj SS na skusku v kratsich intervaloch,ale akykolvek navrh moj len vysmeje a nechce sa vobec dohodnut. Chcela som to skusit zatial,ze ako by reagovalo dieta,ale tak neda sa s nim.

damian85
17. okt 2024

@oli18 😀 takže striedavé starostlivosti ktoré sú odporúčané psychológom , to je len nejaký omyl. 😲 @autorke - pri spoločnom bývaní sa rieši ešte spoločná starostlivosť. Tam sa neurčuje nič. Čo je logické pri jednej domácnosti.

autor
17. okt 2024

@damian85 aj ste citali,co sa pytam? Viete mi odpovedat na tento konkretny pripad alebo len veci vseobecne zname? Este raz,pytam sa na spolocnu domacnost a SS a ako by to malo fungovat a ako bonus,neplati zatial nic,aj ked sa tu vratil,taham vydavky na dieta len ja. Takze este raz,chcem odpoved na tuto situaciu a nie tie Vase obhajoby v kazdej diskusii. Ratam,ze vy ste mali aspon kusok rozumu s ex a Vase cesty sa rozdelili a asi ta SS u Vas bola opodstatnena a asi ste na dieta aj prispievali aspon polovicou nakladou. Vidite aj vy rozdiel medzi vasim a nasim pripadom?

autor
17. okt 2024

@damian85 spolocnu nechce ani on a ani ja a ani nie je plan zotrvat v jednej domacnosti,ale aspon rok potrva riesenie situacie kvoli nemu prave…

damian85
17. okt 2024

Píšem , že poznám prípady kde ostali spolu bývať a majú spoločnú starostlivosť , kde súd neurčuje nič. Pri spoločnej domácnosti , si osobne myslim že Vám ani osobná starostlivosť jednoducho neprejde. O tom ako to bolo s nami by som vedel napísať knihu , a nebola by to komédia ,ale dráma alebo horor. Absolvovali sme xylz znaleckých dokazovaní , psychológov a i, stále s rovnakým výsledkom , výchovné opatrenia atď. Čiže - áno aj my sme mali veľmi problematický rozvod ( 2 roky a niečo ) ale narozdiel od Vás , sme mali každý svoje bývanie to je fakt. Poznám prípady kde mali spoločné bývanie ako vy a súd im schválil spoločnú starostlivosť.

mogaa
17. okt 2024

no v podstate ak matka súhlasí s tým aby otec mal dieťa 14 dní - tak to už predsa striedavka je......v tomto prípade ide skôr o to že matka chce výživné a to môže dostať aj pri striedavke.....otec dieťaťa na to ide dobre🙂

mirola
17. okt 2024

ak ide o vyzivne ja som dostala aj ked bola striedava starostlivost a neziadala som on.. my sme sa dohodli, ze tie peniaze co su urcene ako vyzivne malemu setrime a dostane ich ked bude dospelý.. ja ich nepotrebujem, momentalne sa na vsetkych nakladoch podielame spolu

autor
17. okt 2024

@damian85 no spolocnu schvali sud iba vtedy,ak obaja suhlasia,tam prejavil nesuhlas uz,sud uz jeden bol…nejde mi o predlzovanie tejto apatie,rada by som sa cim skor z toho dostala,aj by som bola odisla ja,ale nehnutelnost je z 2/3 moja a logicky by som v nej rada aj ostala a tak to planujem,naopak,on vsade prehlasuje,ze on tu ostat ani nechce. Ja si tu SS naozaj neviem predstavit pod jednou strechou,ale tak dufala som,ze tu taky pripad najdem a dozviem sa nieco nove

autor
17. okt 2024

@mogaa matka suhlasi pre to,ze nema v plane narusat vztahy s dietatom a nema v plane zamietat SS neustale,prave naopak,na SS sa pripravuje,rada by postupne na ten sposob nastavila aj dieta. Pise sa 12-14 dni,mesiac ma 30-31 dni a o vyzivne?prosim Vas,ak neprispieva,logicky ide aj o vyzivne,ci rovno urcene alebo uvedene pri SS stylom,ze sa ma z polovice na vydavkoch podielat. Neviem,ktorej zene by bodlo,keby je tam,ale kupi ci zaplati dietatu velky trt. A preukazat to nebude naozaj problem. Cize kam ste mierili touto odpovedou?ze ludia sa mozu ohanat iba pravami a povinnost voci dietatu nema? Chcem mat urcene,ze okrem mna ma povinnosti v tejto oblasti aj on. Ale opakujem,pytala som sa na nieco ine a dostavam odpovede na nieco ine. To znaci,ze asi nejde o beznu vec

autor
17. okt 2024

@mirola mne zatial nedava a neplati nic,pri SS nechcem vyzivne,chcem,aby sa zacal riadne podielat ns vydavkoch,cize na polovici. Zatial vsetko taham sama…

zuzanka.zuzu
17. okt 2024

čiže mu ide o prachy a nie o dieťa, smutné. asi by som v tomto konkrétnom prípade so striedavkou súhlasila pretože jeho to čoskoro prestane baviť a opäť sa odsťahuje. a súhlasila by som čím skôr aby neskôr z toho dieťa nemalo traumu, teraz si možno ešte nebude pamätať.

damian85
17. okt 2024

Len súd nerozhoduje tak , čo bude keď bude , ale rieši súčastnú situáciu. A toho času zdielate jednu domácnosť. Ak hospodárite samostatne t.j dva účty a on skutočne neplatí nič ( bývanie , enegie , pripadne hypotéku , stravu a i ) bude to pre teba ľahko dokázateľné , že sa nepodiela na vyživovacej povinnosti dieťaťa a bude to v tvoj prospech. Ak niečo platí , nie. Skús sa vcítiť do role sudcu , sociálnej pracovníčky a i , kedy máš 2 ľudí ktorý žiju v jednej domácnosti a jeden chce OS druhý striedavú , ktorá logicky vyhrá. Nik ti predsa netvrdí , že situácia a starostlivost je rokmi nemenná. V prípade že vzniknú nové pomery v rodine , je možné ju zmeniť. Hádam si nemysliš , ak sa odsťahuje a dieťa si nebude brávať , starať sa o neho ako je v rozsudku a platiť mu veci ktoré s výchovou dieťaťa prichádzajú , že mu príčetný sudca nechá striedavú starostlivosť. Netušim prečo odmietol spoločnú starostlivosť , ale ak trvá na striedavke a podľa tvojho pocitu to nezvládne , nikdy nebudeš mať silnejšie zbrane ako keď bude tak ako si on želal , ale nevyšlo to , pretože to nezvládal.

autor
17. okt 2024

@damian85 ale on to prehlasil aj na sude😃 on povedal,ze chce odist,ze zit tu nechce,ale najprv mu musi vyhoviet sud😃 a sudca sa ho rovno opytal,ci si mysli,ze dookola sa bude pojednavat kvoli nemu,ze sa ma uz rozhodnut a zacat komunikovat. Odrocil,ze mame sa dohodnut,ale nechce sa dohodnut. Prave naopak,na sude povedal sudca,ze SS sa neurcuje len tak,lebo to chce jeden,ale ze sa musia veci preukazovat. Dali mu teraz aspon NO na 150e na vyzivne,ale ma ho zaplatit az od novembra,lebo sa uz aj preukazalo,ze nic neprispieval. Tak sa este raz pytam,je pri SS potrebne preukazat,ze nezijeme spolu a maju sa preskumat pomery (domacnosti oboch stran) alebo sa urcuje SS aj pri spolocnej domacnosti,ktora podla mojho odhadu bude este niekolko mesiacov? Pytam sa na tento pripad,nie na pripady normalnych dospelych ludi,ktori sa dohodli s byvanim a boli splnene predpoklady na SS.

damian85
17. okt 2024

Na túto otázku ti dal odpoveď sudca. Máte sa dohodnúť. Ak by striedavá starostlivosť vo vašom prípade neprichádzala do úvahy , už by si rozhodnutie súdu mala v rukách. Takže súd zvažuje možnosť aj SS. Akákoľvek starostlivosť mimo dohody sa neurčuje len tak , ak sú dva protichodné názory. Maš otázky ktoré su v rovine hypotetickej a to je problém. Toho času žijete pod jednou strechou. On možno bude bývať na ubytovni , pri kamarátovi , na internáte , vo vile s bazénom a detským centrom. Ale teraz býva tam , kde ty. Predpoklady na SS sú - záujem dieťaťa , záujem aspoň jedného z rodičov , podmienky na starostlivosť o dieťa. Prvé netušime , druhé splnené je , tretie detto.

autor
17. okt 2024

@damian85 ale kdeeee,sud sa odrocil,lebo mali dve hodiny sklz a jeho pravnik mal uz iny pripad,iba sa opytali,ci sa chceme dohodnut,ja hej,on nie a ze chce SS a potom odide. A sudca,ze kolko raz tu budeme chodit,dohodnut sa je ochota (asi podla neho staci len moja ochota) a ze sa vidime (dal datum) snad uz s konkretnym navrhom a ze oni si musia nastudovat jeho prijem,lebo nevlozil ho do ESS,ale doniesol az na pojednavanie.

autor
17. okt 2024

Ale nechcem si pisat opat o tvojich dedukciach,lebo vidis,zase len zovseobecnujes aj to sudne pojednavanie,pri tom dovod na odrocenie bol uplne iny. Chcem realne pripady v situacii aka je tato a take asi zjavne nie su,teda tu na MK a ani medzi znamymi. Takze mozno budeme a mozno nebudeme prvi🙂 uvidim no

damian85
17. okt 2024

Veď on sa chce dohodnuť na SS , z tvojho pohladu to dohoda nie je. Ty nerozumieš tomu , že univerzálny návod nie je. Nik nepozná tvoje dieťa , čo je vlastne najdôležitejšie - citová väzba dieťata na rodičov. Prečo by mal súd vyhovieť SS ak sa preukáže že dieťa má tak silnú citovú väzbu na teba , že odlúčením by strádalo. Navrhuješ 12 až 14 dní ( mesiac má 30 až 31 dni ) čo je cca 39 až 46 % času , takže nesúhlasíš so SS ale vlastne časovo to SS bude. To podľa mňa použije aj jeho PZ v obhajobe SS .

autor
17. okt 2024

@damian85 cuduj sa svete,to som mu tiez povedala,ze to je vlastne SS len v inom pomere a on,ze nie,lebo v takom pomere by mi musel platit vyzivne😀 cize vies kde je problem?on si mysli,ze neplatit vyzivne a mat 50:50 SS znamena stale neplatit nic😄 ale vdaka za odpovede,dufam,ze takych na svete ako je on bude coraz menej,hajzlov,co nedaju na dieta ani cent,lebo ich ego ho nepusti. No nic,za tento mesiac mam dalsie platby-lekaren ked dieta ochorelo,oblecko do skolky,skolne a kruzky. Len vsetko bohuzial z mojho uctu. Nech rozhodnu o SS,ale nech rozhodnu aj o plateni,to bude pre mna vyhra,ked prestanem mat strach,ci tento mesiac mi ostane dostatok do dalsej vyplaty😉 ale ano,ON sa chce dohodnut,hlavne bez platenia,lebo ako povedal,ze ved u neho dieta bude jest za jeho prachy😄 good,len zabuda na choroby,skolky,handry,kruzky a mnoho dalsich veci. Pekny den

kristiii
17. okt 2024

Daj mu súhlas so SS a do pár mesiacov máš malého vo svojej starostlivosti 😅. Tento typ oteckov rýchlo zistí, že pri SS ho vyjde dieťa na viac než 150 eur mesačne, hlavne v dnešnej dobe. Čo sa týka času, ani nehovorím. Len mu nesmieš nabaliť na pobyt k otcovi kufor, ale len pekne odovzdať v tom, v čom je akurát oblečený a max nejakú obľúbenú hračku.