Striedavá starostlivosť a dve základné školy - vaše skúsenosti

18. aug 2020

Zaujímajú ma reálne skúsenosti. Biologický otec podal návrh na striedavú starostlivosť, dcéra nastupuje do 4. ročníka ZŠ. Súd máme o tri týždne. Keďže bývame na strednom Slovensku a ex na východnom, v jeho návrhu stojí, že dieťa by sa sťahovalo: mesiac by bývala u nich (býva s rodičmi), mesiac so mnou, mojím manželom a svojou malou sestrou. Tým pádom by musela navštevovať dve rôzne základné školy.
Zaujíma ma, či ste sa s niečím takým stretli, či už ako učiteľky alebo rodičia.
Z mojej strany súhlasiť nebudem, podľa môjho názoru by bolo takéto sťahovanie pre dieťa v jej veku, s citlivou povahou, neúnosné.
Motiváciou jeho návrhu sú peniaze, ide sa totiž ženiť, v návrhu stojí, že zariaďuje vlastné bývanie a navrhuje výživné 0 eur. Dcéru si bral každý druhý víkend, čo ho odka jeho vyjadrenia stojí priveľa peňazí.
Ďakujem za každý názor.

h2
18. aug 2020

Poradiť vlastnou skúsenosťou nemôžem, ale veľmi dúfam, že toto súd neschváli, je to proti záujmom dieťaťa!

zuzanka.zuzu
18. aug 2020

jeeežiši to je kkt 🙄 a ak smiem vedieť, tá výška horibilného výživného, ktoré teraz platí je koľko? nech závidíme 🙈

beronsche
18. aug 2020

Vlastnu skusenost nemam, ale viem o pripade, ked to sud odklepol.. dieta bolo v 1.rocniku, ina skola, ine ucebnice, problem v komunikacii jednej z uciteliek.. Dieta to znasalo tazko.. Ja by som.zvazila moznost vykaslat sa na vyzivne, vymenou ze uplnu starostlivost..

huxy
18. aug 2020

Ja neviem ci ti poradim. V maji som sa rozvadzala. Byvaly chcel tiez striedavku, no ja som nesuhlasila. Lebo sme uz boli v podstate odstahovane od aprila v inom meste, 50 km od predosleho bydliska a skoly. Nastastie sud striedavku neschvalil. V podstate to prebehlo nad moje ocakavania. Dcera ide teraz tiez do 4.rocnika a neviem si predstavit menit skoly ci uz po tyzdnoch, ci mesiacoch. Kazda skola je na inej urovni, inom tempe ucenia.
A nemyslim si ze jeho dovod-peniaze su dobrym dovodom striedavky 😵 a ak mu je to take drahe brat si dceru kazdy druhy vikend, tak ja osobne by som navrhla potom menej caste stretavanie.

zuzanka.zuzu
18. aug 2020

@beronsche lenže ani toto nie je v záujme dieťaťa. ako by odôvodnili, že prečo výživné znižujú?

autor
18. aug 2020

@zuzanka.zuzu 110 eur.. pritom žije u rodičov a nič si neplatí. Teda okrem svojich koníčkov, hier a auta.

h2
18. aug 2020

@zuzanka.zuzu Neviem, len tak hádam, ale nemohol by uviesť ako dôvod zníženia, že má vysoké náklady na cestovanie za dcérou?

h2
18. aug 2020

110 € je fakt smiešne výživné! To má problém zaplatiť toto? 🙄

huxy
18. aug 2020

@h2 ver ze niektori platia aj menej amaju s tym problem

h2
18. aug 2020

Autorka, ak s tým nemáš problém a môžeš si to dovoliť, navrhni mu, že budeš súhlasiť so znížením výživného.

autor
18. aug 2020

@beronsche to už som skúšala, ale odmietol. Jemu ide aj o status "úžasný otec", aj keď to realizuje čudnými spôsobmi. V každom prípade mu navrhnem, nech ju má viac cez prázdniny. Lenže jemu o trávenie času nejde, ale o tie peniaze (výživné + náklady na cestu, keď po ňu chodí a vozí ju späť).
@zuzanka.zuzu presne tak to povedala aj právnička..výživné jej stanovili, keď mala 3 roky, čiže logické by bolo skôr jeho zvýšenie zo strany súdu - keďže sa zvýšili jej náklady

huxy
18. aug 2020

Mas pravnicku, advokatku? Vsak ona by si s tym mala vediet nejak poradit. Pouzit, co zvykne ci moze na sude zavazit a pomoct v tvoj a dcerin prospech.

amelia000
18. aug 2020

Taku koninu ako 2 ZS nikto neschvali a urcite este poziadaj o zvysenie vyzivneho.

syslik81
18. aug 2020

s tym by sud nemohol suhlasit a ani skola by nevzala dieta na polovicne vyucovanie kedze kazda ma inu rychlost ucenia etc... striedavka mu neprejde .. radsej by som mu navrhla nech si strci peniaze niekam nech povoli aby si ju oslovil terajsi muz a dal vam navzdy pokoj

kvetinka75
18. aug 2020

Nemam skusenosti ale chuda dieta. Kazda skola ma svoj system, s ucivom dopredu prip. Pozadu. Ako bude to dieta fungovat? Ja si myslim ze ziadny normalny sudca toto neschvali

kvetinka75
18. aug 2020

Mozno rype aj jeho nastavajuca. Ale nech si uvedomi ze uz jedno dieta ma a musi platit. A nie vymyslat hovadiny

makova333
18. aug 2020

Urcite dieta nemoze byt vedene na dvoch ZŠ naraz. A z psychologickeho hladiska (kedze som psycholog) ja za striedavku fakt nie som, nie je v zaujme dietata. Dieta potrebuje stabilny domov. A pokojne nech ocko chodi aj denne, nech sa zapaja do vsetkych aktivit dietata, nech s nim trenuje na sutaz, chodi na vystupenia... A nech tam aj dieta prespi ak chce. Ale vsetky tieto vynutene stretnutia "musis k nemu ist, lebo ma bude vlacit po sudoch" a striedavky, co si prehadzuju dieta ako mača...Ach jaj.

beronsche
18. aug 2020

@amelia000
@syslik81
@makova333 nemate pravdu... osobne poznam dieta, pri ktorom toto sud schvalil a ono na 2 rozlicne skoly chodilo.. ☹

makova333
18. aug 2020

@beronsche odvolala by som sa aj na Najvyssi sud, je to kravina...A trpi tym dieta. Ale toto je skor ojedinely pripad, bezne sa to neschaluje. Ani si neviem predstavit ako to dieta je vedene na dvoch skolach. To si ucitelky z kazdeho predmetu losuju, ktora ho bude klasifikovat? Ako uzatvaraju znamky? atd.

dskjhfdlkdjhl
18. aug 2020

To bude otec roka🙉 Zozen si dobru advokatku a snad sa tomu vyhnete. Teraz by sa to mozno dalo aj na koronu zahrat, ze sa nemaju miesat kolektivy🙊 Ale normalny clovek chape, ze toto nemoze byt pre dieta dobre, po ziadnej stranke.

deti95060810
18. aug 2020

čo ja viem dieťa MôŽE navštevovať len jednu základnú školu. zaujímala som sa o to pred cca 2 rokmi - ale z iného dôvodu. Sa čudujem že mu to vôbec aj nejaký právnik takú blbinu spísal - však právnik by mal predsa poznať zákony....

beronsche
18. aug 2020

@makova333 suhlasim, cela striedavka je podla mna kravina..

makova333
18. aug 2020

Tak bohuzial toto som nasla: https://www.minedu.sk/data/att/4820.pdf Boze dobry, chudence deti.

dskjhfdlkdjhl
18. aug 2020

@makova333 tiez som nasla nieco podobne a teda je to neuveritelna blbost.

patka06
18. aug 2020

toto na súde určite neprejde ...dve základné školy je hlúposť, všade sa učí inak , dcérka by z toho mala chaos
Výživné 110 Eur je fakt nízke, mal by byť spokojný a nie vymýšľať

777januska777
18. aug 2020

Tak akože vozí ju každý druhý víkend a aj po ňu ide a plus ešte platí výživné, akože to je tiež podľa mňa dosť veľa peňazí. Možno by bolo dobré sa v tomto prípade dohodnúť aj tak, že sa budete striedať a raz ju dovezie on a raz ty. Podľa mňa je striedava starostlivosť aspoň aká taká spravodlivosť a možnosť aj zo strany otca dostať sa k dieťaťu, keďže viem aké matky sú a bránia otcovi vo všetkom, ale dôležité je aby platil (niekedy to tak nemusí byť, ale väčšina prípadov je žiaľ taká). Ale v tomto prípade by som asi striedavý starostlivosť nepodporila, keďže je tu tá vzdialenosť, ale hľadala by som iné riešenie či finančné (aby to pre neho nebola taká palka) a vzťahové (viac možností byt s dieťaťom).

krisbar
18. aug 2020

Ved jej nenabal ziadne skolske pomocky, ani oblecenie, ani drogeriu, ktore bude musiet kupit a velmi rychlo pochopi ze ho ten mesiac vyjde viac ako zaplatit 110e vyzivne. Chalan to ma trosku zle spocitane...

hela_tn
18. aug 2020

Pokiaľ s tým nebudete súhlasiť,súd takúto striedavu starostlivosť neschvali

kittykat22
18. aug 2020

Mozno by pomohlo keby si sa pozrela na spadovu skolu v jeho oblasti, a porovnala ju s tou sucasnou. Problem tam moze napriklad byt ze skola kde by eventuelne mohla chodit moze mat inu vyucbu matematiky - hajneho/nehajneho alebo iny cudzy jazyk, co by potom striedanie skol neprichadzalo moc do uvahy.

kittykat22
18. aug 2020

@makova333 neviem ci si to citala, ale je tam pisane, ze vysvedcenie vydava len prva skola kde dieta nastupilo, a ucitelky z druhej skoly komunikuju so skolou prvou ohladne vyslednej znamky 🙏😂 Ucitelky sa topia v papieroch, detoch a problemoch s vlastnou triedou/skolou a este budu skakat ako opice na spagate koli tomu, ze sa nejaky rodic nevie vpratat do koze. Kedysi bolo povolanie ucitel poslanie. Dnes mam pocit, ze sa to otaca do roviny za trest.