Striedavá starostlivosť

6. mar 2023

Ahojte. Tie čo máte s ex dieťa v striedavej starostlivosti. Čo na túto variantu hovoríte? Vyhovuje to vám aj deťom? Vidíte že druhý rodič má úprimný záujem a všetko funguje? Odporúčate striedavku alebo nie?
Prosím vyjadrujte sa tie ktoré to aj reálne zažívate nie tie ktoré si myslíte že máte na to dobrý názor. Zaujíma ma realita... Nie polemizovanie

mirko84
6. mar 2023

Ja teda nemam ale urcite to nie je med lizat. Si predstav sama, ako by sa to tebe pacilo ako dietatu, kazdy tyzden inde, bud tahat veci alebo mat ich dvojmo, rozne pravidla u kazdeho rodica a potencialne kazdy este s novym partnerom.
Velmi zalezi od toho, ako spolupracuju / robia si napriek byvali partneri a ci im ide o to, aby sa dieta malo najlepsie ako to len ide alebo si naopak cez neho robia naschvaly.
A na zaver, aka je alternativa cislo 2?

mogaa
6. mar 2023

záleží aký majú rodičia medzi sebou vzťah....pokiaľ na seba nekydajú a nerobia si prieky,tak to môže fungovať....

dadis
6. mar 2023

Polemizovanie 😀. Priatel ma 2 deti v striedavej a vsetky strany si to pochvaluju. Moje deti boli v striedavej par mesiacov a obe ju po case odmietli (najprv syn, o par mesiacov aj dcera). S otcom maju dobry vztah, vadilo im stahovanie. Za mna je striedavka dobrym riesenim. Urcite je dobre ju skusit. Vzdy sa da poziadat o zmenu, ak by to detom nevyhovalo, lebo o ich dobro ide v prvom rade.

martul
6. mar 2023

@mirko84 prečítal si si poslednú vetu od autorky?

dievcacitajucelist
6. mar 2023

My máme manželove dieťa v striedavej. Nie je to dobré. Ale oni sa nevedia na ničom dohodnúť a trpíme všetci.

sense
6. mar 2023

My nemame oficialnu striedavku ale dcera ide v nedelu vecer k otcovi a pride v stredu zo skoly domov. A ked ma otec niekedy pomimo este volno moze ist. Ono zalezi ci dokazu rodicia spoku komunikovat, nerobia si prieky a dobre je brat do uvahy aj to co chcu deti. Su deti ktorym to nevadi, su deti ktorym ano. StrIedavka nemusi byt tyzden/tyzden. Moze byt aj v unom pomere. A rovnako nemusi znamenat ze dieta sa kazdy tyzden bali a srale ma kufor v kute. Moja si vezme akurat tak akolsku tasku a ak chce nieco extra z domu.

autor
6. mar 2023

@martul 🤣🤌🏻 akože myslela som že som to napísala jasne.. ale v prípade tomto zostali moje slová ignorované a nepochopené

junovedievca
7. mar 2023

Pripajam sa k tomu co bolo spomenute,ak sa ridicua bedua dohodnut a komunikovat ajnked sa im nazory nezhoduju tak he to ok.najlepsie he ak dieťa nemysi byt akokeby poštarom.pripadne ,ze ho nestavaju do tej pozicie,ze vyber si kto je lepsi.
A este jedno...je rozdiel v akom veku duetara je striedavka..nasa bola 5rocna....ked su starsie tazsie to zvladaju. A esrlte velmi dolezity je aj vxtah potom s partnermi rodicov

dadis
7. mar 2023

@junovedievca
@sense Suhlasim, vstupuje do toho vela okolnosti. Este som zabudla napisat, ze my sme boli s muzom pripraveni sa dohodnut aj na forme rok/rok - aby deti nemali stres zo stahovania, no nechceli ani to.

mirko84
7. mar 2023

@martul ano. Finta je, ze to co som napisal je aj tak pravda a potvrdzuju to aj dalsie prispevky. Zalezi od dospelakov a aj v idealnom pripade je to pre deti obrovska zataz.

lienka.7
7. mar 2023

Nenapisala si podstatne veci, ako su vek, vzťahy medzi ex a potom bydliska. Ma mat 2 skoly a pendlovat hore dole 200km?

dadis
7. mar 2023

@mirko84 Ved maj svoj nazor. Ten ti nikto neberie. Ale autorka prosila, aby prispievali len ludia s osobnou skusenostou.

autor
7. mar 2023

Aby som to uviedla na pravú mieru, žijeme v jednej dedine dokonca sa dá povedať že pár ulíc od seba.
S ex vychádzame v rámci možností... Neriešime, zbytočne spolu nevolame a stretávame sa fejs tu fejs keď je to už ozaj nevyhnutná situácia. Dcéra ma 10 rokov vychádza dobre aj so mnou aj s ocom aj s jeho novou ženou, ja partnera nemám a zatiaľ to neplánujem meniť🙂. Ale prišiel od ex návrh že by chcel striedavku... Teraz tam dcéra chodí len cez víkendy neprespava tam lebo nechce 💁🏻‍♀️... Ja proti striedavej nič nemám a aj dcéra povedala že v pohode, akurát že no nie je tam zvyknutá spávať ale tak buď si zvykne alebo nie...
Tak ma zaujímalo ako to funguje inde. Pokiaľ bude dcéra s tým ok ja s tým problém nemám a ex vyzerá že o to naozaj stojí... Čakajú teraz s novou ženou bábätko tak možno chce aj naši dcéru možno viac zapojiť alebo čo...
Ďakujem teda za postrehy

dadis
7. mar 2023

@autorka Ano, dcera ked chce nech to vyskusa. Povedz jej, ze vzdy si to bude moct rozmysliet. Ze ide v prvom rade o jej dobro, ze vy s tatom sa jej prisposobite.

sense
7. mar 2023

Skúste sa dohodnúť na skúšku, jeden mesiac ako to bude dcéra zvládať. A ak to bude pre všetky strany ôk môžete to dat oficiálne. Napr moja dcéra má spolužiačku, mama býva na jednom poschodí otec o dve poschodia vyššie.

lienka.7
7. mar 2023

@autorka ex čakajú ďalšie dieťa, cize striedavku chce kvoli zrušeniu výživného alebo ako?
Pises ze prespavať tam nechce, cize ako by to bolo?

autor
7. mar 2023

@lienka.7 nemyslím si že mu ide o zrušenie výživného... Peňazí má dosť a aj napriek tomu ako to stanovil súd mi posiela viac. Skôr si myslím že ju chce zapojiť do toho procesu že bude mať malá surodenca 🙂... Možno sa mýlim neviem... Ale podľa toho ako a čo mi rozpráva dcéra to je takto...
Spávať tam nechce je zvyknutá na svoju izbičku tu doma i keď izbu vlastnú má aj tam... Nechávam to na ňu... Ona vie že čo to znamená striedava starostlivosť takže k tomu patrí aj to spanie... Preto som napísala že buď si zvykne alebo nie. Keď to nepôjde zo strany malej tak to bude musieť akceptovať hlavne ex že tam spať nechce. No uvidíme ako to pôjde sama som zvedavá

dievcacitajucelist
7. mar 2023

Inak je super, že ste obaja takíto uvedomelí. U nás to je na prd a poviem ti, že to kazí "celkovú atmosféru" pre všetkých u nás doma

autor
7. mar 2023

@dievcacitajucelist no tak myslím si že dcéra je najdôležitejšia pre nás oboch. Ako manželia sme to nezvládli, ale ako otec je skvelý a vidím že má o dcéru úprimný záujem. Keď je spokojná malá som spokojná aj ja. Jeho nová žena sa správa k našej dcére pekne nevidím dôvod prečo by sme si mali robiť zle... Zo začiatku keď jej povedali že bude mať surodenca nastala trošku kríza v ich vzťahu, ale už aj to sa zmenilo a dcéra sa teší... Tak uvidíme ako dopadne "striedanie"

sofia1
7. mar 2023

Ja nechápem,ako striedavku mohli schváliť.

kaktusik007
7. mar 2023

pozri, zbytocne to riesis.. naco sud? naco striedavka? chce tam dieta ist na tyzden? zbal ju a nech ide. A uvidis. Proste riesit to formalne nema vyznam, dolezitejsie je ze sa vy dvaja ako rodicia viete dohodnut. Takze tak sa porozpravajte, dohodnite sa s malou, robte to tak ako to chce ona a sami uvidite, ci je to pre vas alebo nie.

a osobne by som nic neriesila oficialne minimalne kym sa male nenarodi -- a aj potom este take 2-3 mesiace pockala... Ze ci tam bude chciet mala chodit a spavat aj potom.

laila22
7. mar 2023

Minule som to videla v čakárni u lekárky s poviem Ti mala som čo robiť, aby som udržala slzy. Keď som tam prišla, sedela tam mama s dievčatkom asi 5r. O 10min. prišiel jej ex s chlapčekom asi 8_9rokov. Chlapček bol u neho týždeň. Tatko si sadol a čumel do mobilu. Chlapec po chvíľke začal plakať, že nechce ísť k máme, že ju neľúbi, že táto má tablet, veľkú telku... Toto tam išlo asi 10min dookola, že chlapec plakal a kričal na mamu, že k nej nechce ísť. Mama mu vysvetľovala, že otec ma prácu, nemôže byť u neho ďalší týždeň, že je to smutné, že by ju vymenil za tablet a tv. Tatko celý čas ignor. Mal odkruteny svoj týždeň a čumel do mobilu. Po 15min. Ho tá ex oslovila, či by jej s tým nepomohol. On sa tváril akoby sa práve zobodil. Úplne bol mimo tých 15min. Nakoniec tam nezjapal na tú ženu, že je zákerná, falošná a neviem aká, že za všetko môže ona..Potom šla dnu k lekárke iba mama s malou. Chlapec nechcel ísť, tatko mal v paží. O chvíľu vyšlo von dievčatko a volalo tata, že má ísť aj on dnu, lebo mamina nemá informácie. Chlapec si ticho kreslil v čakárni. Vtom sa zobral otvoril ordináciu a začal mrnačat, že v čakárni nie je žltá farbička a on chce a chce a chce... Potom vybehla von malá takto kým rodičia boli dnu pobehovali. Keď odchádzali domov 5rocna dcéra, nevedeli ju obliecť, lebo hádzala veci po zemi, sťahovala si bundu, čiapku, rukavice, chlapec plakal, že nechce ísť k mame. Nehovoriac o tom, že papierik a paličku hodil na zem. Nikto neriešil. Bol to smutný pohľad na celú rodinku. O striedavej starostlivosti si nemyslím nič dobré.

laila22
7. mar 2023

Ale vidím, že u Vás je to iný prípad. Dcéru by som podporila, keď bývate v jednej dedine a aj dcéra má záujem byť u otca. Časom uvidíš ako to bude fungovať.

kristiii
7. mar 2023

Neriesila by som hneď striedavku, skôr nech si dcéra zvyká občas tam aj prespať. Jednu-dve noci na začiatok..ono ja ju chápem, že je zvyknutá vo svojej posteli, ja sa tiež nikde inde tak dobre nevyspím. A keď sa narodí bábo, môže celé noci preplakať (aj nemusí), ale dcéra bude vedieť, že má na výber, nie, že teraz musí vydržať 7 nocí u otca. Ale ak jej to bude vyhovovať, tak ju samozrejme nechať. Ak nie, môže tam ísť kedykoľvek cez deň a budovať si vzťah so súrodencom. Inak chválim super vzťah s ex 👍

stanulienkat
7. mar 2023

Sice ti neviem poradiť, ale je to neuveriteľne príjemné čítanie, že existuje taká inteligentná žena, ktorá nerieši len rozpory s ex, je úžasné sledovať, že existujú aj rodičia, ktorí sa vedia k sebe slušne a s úctou správať a záleží im na spoločnom dieťati. Drzim palce, aby boli spokojni vsetci.

lienka.7
7. mar 2023

@autorka nechapem naco chces silou mocou riešiť striedavku, ked dcéra tam nechce spavat?
Chce tam ísť a spať, nech ide, nech sa paci. Nechce, pride poobede/vecer domov. Akoze to na to potrebujete oficialne papier, ked pises ze sa viete aj tak dohodnúť? Vsak dohodnem sa Fero, teraz tento týždeň je u mňa, potom u teba. Nemozes týždeň, mate niečo? Ok, tak bude u mňa, dojde vas pozrieť cez den.... Fakt nechapem

autor
7. mar 2023

@lienka.7 neviem čo to tu máte teraz akože za výlev ale treba asi čítať s porozumením a možno do toho použiť aj kúsok mozgu ktorý by ste mala mať v hlave. Nikto tu silou mocou nerieši striedavu starostlivosť. Opýtala som sa žien - ľudí ktorí to takto majú ako im to funguje a tiež som popísala našu situáciu... Nikto na nič netlačí, nikto nikoho do ničoho nenúti 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️...
Zaujímalo ma ako to funguje inde kde je striedava starostlivosť už určená...
Môj ex ju navrhol a tak ako som napísala tu tak som povedala aj jemu že s tým nemám problém... Žiaden návrh na súde nie je a samozrejme hneď ani nebude. Ja iniciatívu nevytváram nechávam to na dcéru a ex sa s tým po oficiálnej forme určite tiež nebude nejako nahlit vzhľadom na to, že sa mu o chvíľu narodí ďalšie dieťa...
Tak sa upokojte prosím vás ✌🏻

lienka.7
7. mar 2023

@autorka v prvom rade sa laskavo upokoj ty. Pokial nevies normalne diskutovať, tak nediskutuj.
Dala som ti normalnu otázku, a to naco ti je riešiť striedavu starostlivosť, ked tvoja dcéra u ex ani nespava! Asi kúsok toho mozgu chyba tebe, ked toto nechapes, ze? Napisali ti to tu aj ine, ries veci dohodou, nie striedavou starostlivosťou. A tvoj ex to nenavrhol len tak. Nieco za tým bude.
To je všetko.

autor
7. mar 2023

@lienka.7 milá pani, pekne vás poprosím aby ste opustila túto diskusiu... Nebudem sa tu s vami na čomkoľvek dohadovať, keď nerozumiete a prišla ste sa tu asi vyvetrať po celom dni... A prosím... Vôbec netreba hneď podozrievať z nejakých nekalých úmyslov 😊. Ja napríklad rozumiem aj tomu, že otec chce aby dcéra spávala aj u neho 💁🏻‍♀️ a nechodila tam len cez víkendy... Ale to neznamená že ja alebo on na niečo tlačíme...tak ako som písala vyššie je to na malej či teda tam začne správať alebo nie. Pojmu "striedava starostlivosť" rozumie a vie čo to obnáša... A myslím si že keď sa povie "striedava starostlivosť" to hneď znamená že to riešime súdnou cestou a okamžite hneď ako to skrslo v hlave jedného z nás...
Viac pochopenia, menej drzého mudrovania. Pekný večer prajem

autor
7. mar 2023

@laila22 tak to je veľmi smutné niečo takéto vidieť ale horšie niečo také zažívať. 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ Úprimne som rada ako to u nás funguje. Možno je to aj tým že dcéra si už vie aj sama povedať ako si to predstavuje ona. I keď nefungujeme takto týždeň ani dva... Vždy sme sa však snažili kvôli malej...to že sme si šli na nervy a občas to bolo na facku je druhá vec😁 ale tieto emócie nás už prešli, asi sme dospeli...
A ako som písala, myslím že to môžem tvrdiť aj za oca, že keď vidíme spokojnu malú sme spokojní aj my❤️