Stretávanie sa s 2-ročným a 6-ročným dieťaťom

6. jún 2023

Ahojte maminy, chcela by som sa opýtať skúsenejších.. Aké sú štandardné "režimy" stretávania sa detí rozvedených rodicov, t.j. ak sú deti v starostlivosti jedného rodiča, ako často a ako dlho sa vidaju s druhým rodičom? Pokiaľ teda obaja rodicia sú v pohode, majú záujem o deti, a radi s nimi trávia čas a vedia sa o ne postarat. Ide o deti 2 r. a 6 r. Co mi najmä napadá - ak si striedajú víkendy, kedy víkend začína? Už v piatok poobede (o 16tej alebo kedy?) alebo až v sobotu (o 10 tej či kedy?), a kedy v nedeľu konci? V pracovných dňoch (pon-pia) sa ako často a ako dlho stretávajú s druhým rodičom? - napr. 2 podvečery sú ok alebo radšej 3? Časovo povedzme 16:30 - 19:30 alebo menej/viac? Co sa týka letných prázdnin, zimných, jarných, vianoce, silvester, veľká noc, ap. - toto sa zvykne dohodnúť na striedačku, ze jeden rok jeden rodič a druhy rok opačne, alebo ako? Letné prázdniny ako deliť? Ide mi vyslovene o praktickú stránku veci, aby celkovo to stretavanie bolo férové k obom rodičom a najmä v pohode pre deti. Plus, zišla by sa aj nejaká adaptacna fáza pre deti (najmä to mladšie) ci ako tú zmenu poriesit? Ďakujem za vaše skúsenosti a rady.

horty99
7. jún 2023

Striedať čo najmenej. T.j ucelené celky. Nevidím zmysel aby dieťa sa menilo stretávanie sa s rodičom 5x v týždni. Ja mam striedavku - týžden je u mňa týžden u ex. Žiadne vsuvky počas týždňa. To dieťa len rozhodí. Vidí teba , teší sa že pôjde s tebou - skončí s otcom. Vidí otca teší sa že pôjde s ním - pôjde s tebou. Mala som to tak chvíľku - už nikdy viac. Ucelené celky a je jedno či striedava alebo osobná jedného z vás. 11+ 3 , 7+7 , 14+14 - žiadne 3+1+2+3+4+5+2 .....Adaptačnú fázu naše dieťa nepotrebovalo - automaticky si zvyklo a tiež nemalo ešte 3 roky. Tieto vsunutia sú dobré pre Vás , nie pre dieťa. Ak ste sa rozhodli rozviesť , tak sa musíte aj naučiť prežiť hoc aj týždeň bez detí - pre ich dobro.

autor
7. jún 2023

@horty99 aha, ale v týždni (pon-pia) by deti spali stále u toho jedného rodiča. Len každý druhý víkend by spali u druhého rodiča. Ten druhy rodič by bol s detmi v týždni (pon-pia) povedzme 2 večery (16:30-19:30), aby teda aj v týždni s nimi strávil nejaký čas. Myslíš, že takto by to nefungovalo? Lebo ak nie je striedavka, kedy inak sa deti vidavaju s druhým rodičom?

horty99
7. jún 2023

Akokoľvek ucelené. Nik Vás nenúti akceptovať " šablónu " čo dávajú súdy. Existuje dokonca od januára spoločná starostlivosť kde sa ani neurčuje kto s kým kedy má byť. Ak sa dohodnete že u jedného bude 10 a u druhého 4 dni tak - nech. Ja hovorím z vlastnej skúsenosti , moj ex si chodil po naše dieťa takto , asi 2 mesiace. A keď prišlo k nemu , nechcelo odísť ku mne , keď som si prišla ja po ňu , nechcelo ísť k ex. Teraz keď je to týžden a týžden , pomedzi to si len volávame - nie je úplne žiaden problém. V deň keď ma ísť k nemu sa teší , v deň keď má isť ku mne sa teší , ale vie že ten týždeň bude s jedným alebo druhým. Keď som prišla do škôlky na vystúpenie nie v mojom týždni - zdrbala ma že predsa ona je ešte s tatíkom. Hovorím svoju skúsenosť , iné deti to možno majú inak. U nás je dcéra priam závislá na mne ale aj na ex , ale zvykla si že je týždeň bez nás. Zatelefonujeme si , keď s nim telefonuje umýva si s nim zúbky , na wc chodí skladajú spolu puzzle cez telefón , ale presne vie že má režim u mňa.

autor
7. jún 2023

@horty99 rozumiem, tak my zatial s tak malymi detmi (hlavne tym mladsim) takto fungovat zatial neplanujeme

horty99
7. jún 2023

Tak sa dohodnite vy dvaja , súd bude akceptovať čokoľvek ak to bude dohoda. Ja len hovorím že vsunutia postrádajú zmysel stability.