Ahojte. Mám syna z prvého manželstva. Otec si ho berie každý druhý víkend od 18:00 a potom ho aj prinesie o 18:00. Problém je v tom, že malý už chodí do školy, je druhak. Má žiaľ problém s učením, zrejme aj nejaká dyslexia, chodíme do CPP, odtiaľ už posielali do skoly nejaké odporučenie a možno neskôr aj diagnózu, ale tomu som chcela zatiaľ predísť. Skúšame metódu sindelar a o dosť sa to zlepšilo.
No a teraz k veci. Jeho otec sa s ním počas toho víkendu neučí. Malý príde domov a úlohy niekedy urobené má, inokedy má len niečo. Čítať s ním nečíta vôbec,proste tesne pred tým, ako ho má domov zaniesť odflaknu úlohy, len aby boli napísané. Včera doniesol úlohu z matematiky a mal to celé zle. Pritom matematika mu ide. Povedal mi, že otec mu len nadiktoval výsledky. Akože rozum mi neberie, aby jeden dospelý človek, keď už ide dieťaťu diktovať, tak nevedel koľko je 15+7, 30+20 a podobne ... Všetko to mal zle, pritom sám si to doma vedel neskôr spraviť. Samozrejme prišiel unavený, bol plač, celé sme to museli prefocovat, lebo to boli retazovky a mal to doskrtane.
Rozmýšľam dať to ako dôvod na súd. Myslíte, že mi súd uzná takýto dôvod, keď budem žiadať, aby ho nosil dajme tomu na obed? Lebo nenaučí sa tam nikdy nič, básničky, nové učivo, nic, ja to s ním doma nestíham mám ešte jedno malé dieťa, hlavne v nedeľu s ním opakovať večer sa nedá, my sa učíme vždy hneď po škole, inak mu to už nepáli vôbec. Samozrejme za s ním skúsim dohodnúť mimo súdu, ale je to dosť ťažké. Ak by som sa rozhodla to dať na súd, aké dôkazy mi tam treba? Stačí pofotit tie úlohy, alebo ako postupovať? Prípadne vyjadrenie učiteľky? Nerada by som ju do toho zatancovala. Ďakujem
Napiste ulohy v piatok po skole, na vikend mu daj len citanie
nikto ti neskráti stretávanie s otcom za to že spravia úlohy naprt. Ako sa spomína vyššie, Sprav ich spolu s dieťaťom v piatok po škole a má víkend voľný.
Zial, toto je velky problem u viacerych... Ja by som vysvetli syncekovi, zeby bolo aj pre neho pokojnejsie, aby ste si v piatok urobili co najviac uloh... Pripadne sa porozpravala s ucitelkou, vysvetlila jej situaciu a poprosila ju o trpezlivost. Ze nemusi mat po tom vikende vsetky ulohy, ze si ich dorobi o den dva neskor...
Áno je to riešenie, robiť úlohy v piatok. Ale ja neviem baby učili ste sa už s dieťaťom, ktoré má problém s učením? My sa každý deň učíme dve hodiny a on tu danú vec na ďalší deň nevie. Veľa krát si to ešte opakujeme ráno pred školou. Keď sa majú učiť básničku on na.to potrebuje 3 dní opakovať, inak zabúda. A nejde o to, že by mi záležalo na tom, aby mal všetko tip top. Ale aby sa mu deti nesmiali. Aby ho nemali za somarika triedy. Strašne ma toto štve, keď vidim, že tou jeho nezodpovednosťou trpí len moje.dieta. Riešenie by napríklad bolo aj to, aby si ho nebral na celý víkend, ale trebárs každý víkend na nejaký čas.
@nuklia no vieš, učiteľka musí beztak jemu venovať viac pozornosti a ja prídem za ňou ešte s tým, že si nebude robiť úlohy? To mi príde hlúposť...
Ak otec nie je ochotný sa s ním učiť a ignoruje synove problémy v škole navrhni mu, nech syna vyzdvihne sobotu doobeda. Ak na to nepristúpi dať učiteľke číslo na otca a riešiť to aj s ním.
@ejbyk ani keby mu povedala, tak by to nezabralo. Podľa mňa on druhácke učivo neovláda, ani keby sa s ním mal ochotu učiť.
Dieťa má dvoch rodičov a treba informovať oboch v tomto prípade, aby otec pochopil a pomohol riešiť problém.
@vakatko keby ma ucitelka riešiť všetkých rodicov,co sa s deťmi neucia,tak obvoláva polku triedy každý tyzden🫣
Preboha,nespekuluj autorka s učiteľkou a pod.Ucitelka nie je váš manželský poradca aby vyvolávala otcovi dieťaťa a dávala mu rozumy.Toto sú naozaj primitívne rady.
Keď to aj tak zabudne,tak to není jedno,kedy sa naučí?Ešte si to ani neskúšala a už hľadáš dôvody a spôsoby ako sa to nedá.
@anjelicek26
Nie všetci rodičia sú rozvedení a dieťa má problém s učením nie je lajdák.
Môže zavolať do školy oboch rodičov a porozprávať sa o probléme, nie len matku.
Všade tu píšeš, že dieťa má právo na otca, tak nech otec prevezme aj zodpovednosť nie len práva.
Skutočne prospech dieťaťa stojí na 2 víkendoch za mesiac ? To že má dieťa problém , vyriešilo by sa to mínus pár hodinami pre otca ? Nemyslím si. A takto presne sa na to budú pozerať aj na súde. Hold nevýhoda osobnej starostlivosti je tá že na tebe je tá drina , on si víkend užije. Keby ja vidím svojho otca ako malý chlapec 4 dni za mesiac , určite by som sa s ním neučil , ale robil to čo ma baví. Skús to dať na súd , uvidíš ako sa na teba budú pozerať.
Skús ho normálne poprosiť či by syna vedel doniesť o 16.30, nech si s tebou spraví úlohy doma v kľude. Myslím že takáto malá zmena by ti prešla aj na súde ak by si teda dokázala že syn má problém a otec sa sním nevie naučiť.
Tým že by ti ho nosil už na obed by si ho pripravila o 1 celý deň s octom. Zase dieťa sa nepotrebuje učiť 5 hodín.
Časť úloh spravte v piatok a druhú časť v nedeľu keď príde alebo v pondelok skôr vstať. Ak je toto jediný problém zatiaľ by som do toho nevŕtala. Tašku mu nechaj doma nech to neodflakne.
Ako pisu...drina je na tebe.. Ma ho malo a urcite tento cas nevyuziju na dennodenne 2 a viac h ucenie sa..
@doriiis akože podľa teba sa ani ja s ním nemám učiť lebo šak aj tak to zabudne? Či ako si tento svoj komentár myslela? A neviem čo myslíš, že som ešte neskúšala a dopredu viem?
Len tak pre info, keď tu píšete ako málo je s otcom a užíva si tam iné veci... .no užíva si u starých rodičov, ktorí sú invalidi pred telkou alebo pri videách. Otec ho tam nechava 80% času. Takže asi až tak veľmi si ho neužíva. Dokonca, keď mu ho nechceli strážiť, zaniesol ho švagrinej, ktorá má maličké deti, nech sa pohraju na celý deň a on išiel niekam s frajerkou. Lebo šak švagriná pri 3 malých deťoch asi ma malo roboty. Preto mi príde úplne v pohode, že by tam bol menej.
Uc sa s nim v piatok..basnicku ak ma zopakovat este v nedelu. Aj syn si ju moze u otca zopakovat sam. To maju basnicky kazdy druhu vikend? Moji si ulohy robili v druzine neviem ako je to u vas. Druhaci zas az tolko tych uloh nemaju. Ked nie ved sa s nim normalne dohodni nech ho privedie o 2hodky skor.
Autorka....ešte si ani neskúšala sa s ním ucievat v piatok a už vieš,že to bude zle,lebo zabudne do pondelka.A z nedele na pondelok nezabúda? To máš to isté.
Áno,moje deti sa učia v piatok,aby mali voľné víkendy.Easy a efektívne.
Zvyšok nekomentujem.
@doriiis to akože vážne si myslíš, že som sa s ním neskúšala učiť v piatok? Chodí do 2 triedy, nie je v škole prvý mesiac.
No tak v čom je vlastne problém autorka? Lebo ono sa to zdá,že máš problém so samotným exom a s tým,že tam dieťa musí vôbec chodiť.To učenie je len ako keby taká fajn zámienka na rozculovanie sa.
Podať to na súd môžeš ale pochybujem,že to prejde.
@doriiis počuj ty si si to vôbec prečítala celé? My sme s ex rozvedení už dlho, vôbec nemám problém s tým, že tam malý chodí. Ešte raz, pre teba osobne. Kľudne by som sa s ním dohodla, aby tam malý chodil každý víkend na kratší čas, aby sa stíhal učiť. Tak aby o žiadny čas s otcom neprišiel. A skrátka má rozčúlilo, že jeden dospelý chlap,keď vidí, že dieťa má problém s učením mu len nadiktuje výsledky aj to úplne z brucha, absolútne ho netrápilo, že to bude mať celé zle. Že je ten človek tak lenivý a hlúpy, že ked už tie príklady nevie z hlavy, tak si nevie zobrať kalkulačku. Neberie mi to hlava. Neviem, ty by si s týmto bola v pohode? A prepáč, ale ak nevieš aké je to učiť sa s takýmto dieťaťom, tak mi tu nedávaj rady o učení sa s piatok....
Dobrý deň, ak sa okolnosti, za ktorých bol pôvodne upravený styk otca s maloletým dieťaťom zmenili, podajte návrh na súd na zmenu úpravy výkonu rodičovských práv a povinnosti a teda o zmenu úpravy styku otca s maloletým dieťaťom. Ak bude skrátenie času s otcom o pár hodín v prospech prípravy maloletého dieťaťa do školy, súd môže Vášmu návrhu vyhovieť.
Však sa s ním nauč piatok po škole a má voľný vikend