Stretávanie s bio otcom - osvojenie otčimom

janulikt84
8. sep 2013

Ahojte,chcem sa opytat: dcerka bude mat 9 rokov-k bio otcovi nechce chodit na vikendy,odkedy na mna slovne zautocil ked som cakal syna a malinka si to vsetko vypocula a nakoniec aj isla a v noci prenu musel ist moj terajsi priatel..odvedy sme to skusali milion krat nech tam ide spat a atd,ale ona sa tam boj icize nechce tam byt..prispieva mi na dcerku pravidelne,ale ked chcem jej zaplatit vacsie ciastky -svp,tabory -povie ze nema..teraz mu sama povedala v telefone ci nemoze jej nieco naviac poslat-mam zaplatit na ucebnice 85 eur a zas jej povedal ze nema...na prazdnine teda nechodi uz 3 rok,cize -opat nic naviac nedava-bonus bol ked ju mal posledny rok na prazdninach 2 tzydne a zaplatil mi len polku alimentov so slovami vsak bola u mna.,.ako to riesit s dcerkou ked tam nechce ist a place? cez den s nim vydrzi len v noci nie..:( a este otazka co treba na osvojenie dietata? priatel by si chcel dcerku osvojit,ale nevieme co nato ..dakujem za vase nazory,postrehy a rady..

jajka71
8. sep 2013

jedinou moznostou je dat ziadost na sud, zdokladovat, kolko ta stoji starostlivost o malu, ze vyzivne nestaci, ze viac neprispieva, nestara sa a poziadat o zvysenie vyzivneho, zalovat neplatenie vyzivneho, alebo podat trestne oznamenie za nevyplatenie vyzivneho na policii

co sa tyka osvojenie, je nutne dat zaidost na sud, pritom musis zdokladovat, zdoraznit preco chces, aby si tvoj priatel osvojil malu, pokial nebude suhlasit jej bilogiciky otec, bude sa to riesit na sude ostrejsie, ale nemozne to nie je

v zasade ide o to, kto zdokladuje a uzna sudu, do akej miery sa o malolete dieta stara....

janulikt84
autor
8. sep 2013

@jajka71 -dakujem,on plati-len to co mu sud vymeral...na ostatne nema,cize zalovat ho nemozem-nieje zaco...:(
a takze staci ziadost o osvojenie? niesme este zobraty,ale planujeme-cize je lepsie podat po svadbe? viac argumentov?

jamabe
9. sep 2013

No to musí byť sakra dobrý dôvod, aby súd zbavil otca rodičovských práv... viem o jednom prípade,ale to bol otec bezdomovec, ktorý v živote neprispel na syna ani korunou... Ak sa otec chce stretávať s dieťaťom (to je jedno, že ona tam nechce spať) a platí na ňu, myslím, že ti to neprejde... A btw. ak ho zbavíš otcovských práv, zbavíš ho aj povinností (platenia alimentov). Uvedomuješ si to?

klincek
9. sep 2013

@janulikt84 v sucasnosti nad osvojenim dcerky priatelom ani neuvazuj, jednak o nu biootec javi zaujem, plati vyzivne (aj ked len to, ktore urcil sud), jednak nie ste s priatelom zobrati (ale aj keby ste boli, to az taky vyznam nema, dolezity je zaujem "biorodica")..proste toto neprejde.
ak dcerka nechce ostavat u otca v noci, podaj na sud navrh na upravu styku v tom zmysle, aby unho bola len cez den a na noc ti ju privezie..to ma podstatne vacsiu sancu.

janulikt84
autor
9. sep 2013

@klincek dakujem vemi pekne za odpoved,ale ked predsa len sa vezmeme a budem mat meno po nom a mame spolu uz aj syna,-cize aby mala dcerka aj jeho meno a v podstate vychovava ju on a nie bio otec...

janulikt84
autor
9. sep 2013

@jamabe ano uvedomujem si to...vpodstate moj priatel si chce dcerku mou osvojit..-vychovava ju,dava jej to co bio otec nie...a mlslim aj financie..nemozem mojej dcere povedat preco jej brat ma pribinacika a ona tesco jogurt-myslim to obrazne,maju obaja rovnako a v podstate ona aj viac...nerobime rozdiely-chceme aby sme boli rodina..aj ked uz sme,ale aby sme mali rovnake mena..

klincek
9. sep 2013

@janulikt84 chapem, ale to nie je take jednoduche. osvojenie totiz znamena, ze bioorodic prichadza o svoje rodicovske prava, a tie prechadzaju na adoptivneho otca. lenze rodicovske prava nemozes odobrat rodicovi, ktory sa stara, zaujima, plati. to, ze vy budete zit ako nova rodina, je jedna vec. druha vec je, ze tvoj ex je stale otcom tvojej dcery, a pokial na nu nekasle, resp. jej nejako neublizuje, sud mu neodnime rodicovske prava-nema totiz dovod. jedine ze by s tym biootec suhlasil, a to pochybujem..
tvoj novy manzel (ak sa vezmete) je zo zakona o rodine povinny sa starat aj o tvoju dceru, pokial bude zit s vami v spolocnej domacnosti. ale na osvojenie tu naozaj nie su dovody, aspon ja ich nevidim.

janulikt84
autor
9. sep 2013

@klincek dakujem..🙂 ano mas pravdu,este niesme zobraty ale ajtak sa stara...moze kedykolvek bio otec chodit a nechodi ,stale slubuje ,klame a preto som si myslela ze to bude takto jednoduchsie,ale vidim ze jednoduche to nieje..:(

klincek
9. sep 2013

@janulikt84 veru nie..z hladiska prava chapem, preco je ten zakon taky, aky je, ale niekedy je otazne, kde uz prava rodica nie su v sulade s potrebami dietata 😒
skuste obmedzit aspon ten styk, aj to by mohlo dcerke pomoct, aby nemala taky stres.

janulikt84
autor
9. sep 2013

@klincek dakujem....ona uz tam nebola dlho,cca 3 roky na prazdninach,alebo vikend..naposledy bola po vysveceni na 4 hodiny..

klincek
9. sep 2013

7@janulikt84 takze uz tam nespava?
ale ak mate v rozsudku napisane, ze si ju otec vyzdvihne kazdy parny piatok piatok o 17tej a vrati v nedelu o 17tej (priklad), tak to moze kedykolvek spravit. pokial otcovi nevadi, ze sa to nedodrziava, je to ok, ale ak by si to rozmyslel a zacat by na tom trvat, tak tu upravu by som urcite riesila, teda ak tam dcerka nebude chciet ani v buducnosti spat.

janulikt84
autor
9. sep 2013

@klincek nie nespava...nechce tam byt-iba ak na 3/4 hodky-vacsinou ked ma meniny,narodky,vysvecko,vianoce....-len kvoly tomu tam ide ze ju namota ze jej nieco kupil a inac nechodi on jej zavola ci dojde a ona ze nie...

klincek
9. sep 2013

@janulikt84 oki, ak si to viete regulovat, tak je dobre🙂. to ja len pre pripad, ze by tatino vymyslal s vikendovymi navstevami 😉

jajka71
10. sep 2013

v zasade pri osvojeni musi byt zrejme, ze zo strany otca ide o nezaujem o dieta, vacsinou sa to dava v tom pripade, ak otec uplne na dieta kasle, alebo mu vyhovuje, ze ho v rodicovskych povinnostiach niekto nahradi, vacsinou otcovia hraju fazonu, ze im na dietati zalezi, ze nechcu o neho papierovo prist (lebo vedia, ze v dospelosti budu deti povinne im vyzivovaciu povinnost v urcitom zmysle vratit), teraz hovorim o pripadoch, s ktorymi sa stretavam v praxi, nehovorim o otcoch v pravom slova zmysle (tych, ktori sa staraju a svoje deti maju fakt radi)

neviem posudit, do akej miery by to vyslo vo vasom konkretnom pripade skuste sa poradit na kuratele na urade prace, alebo rovno napiste ziadost, len treba tam dat take argumenty, ktore stoja na jasnych zakladoch a ktore zavazia

janulqa07
28. jan 2014

@jajka71 ahoj mozem ta poprosit o pomoc s osvojenim dietata manzelom? pracujes v oblasti prava? ak ta to nebude obtazovat a najdes si cas mozeme cez IP?

jajka71
29. jan 2014

@janulqa07 jasne, pis

feejay
29. jan 2014

Ahojte, chcem vás poprosiť o vyplnenie dotazníka pre známu. Dotazník nájdete tu https://docs.google.com/forms/d/1-PpFqjIbOLRfhv...

Ďakujem.