Stretávanie otca so synom v prípade veľkej vzdialenosti

andrea_mar
21. okt 2012

Ahojte. Chcela by som sa opýtať na takýto problém, ak ste sa s tým niektoré stretli. Som rozvedená, mám 8ročného syna, styk so synom máme dohodou. Nie celkom a vždy to dobre funguje, preto si to manžel chce dať upraviť súdom. Chce si to dať každý druhý víkend, cez zimné a cez letné prázdniny. Problém je, že on však býva 400km od nás. Preto som mu tvrdila, že neverím, že to prejde, aby každý druhý víkend syn v piatok precestoval 4hodiny k otcovi na víkend, v nedeľu naspäť domov. Neviem, možno sa mýlim. Keď to aj prejde, v poriadku, nech sa ex stará. Čo sa však obávam je, že bývalý mi povedal, že on sa radil s právnikom a že súd môže určiť mne odovzdanie syna otcovi v polovici cesty, t.z. že nemusel by si on prísť pre neho k nám domov, ale ja by som bola povinná mu ho odovzdať niekde na polovici cesty medzi mojim a jeho bydliskom. Pýtam sa - je to možné podľa Vás? Môže mi súd niečo také prikázať? Jednak nie som taký zdatný šofér na také cesty, neskutočne veľké náklady na benzín (a to mi neplatí pravidelne výživné ešte k tomu) a čo môj čas - znamenalo by to v piatok dve hodiny pre mňa cestovať, aby som ex manželovi syna odovzdala, vrátiť sa domov, čo sú 4 hodiny cesty, v nedeľu opäť a to každý druhý víkend. Môže mi súd niečo také prikázať? Ak odmietnem? Toto naozaj nie som ochotná robiť! Auto je písané na mňa...už rozmýšľam, že v prípade, že to tak bude, tak ho prepíšem na niekoho a tým pádom nebudem ho mať ako odviezť...Neviem, nechce sa mi veriť, možno ma chcel ex len nastrašiť a klamal. Poraďte mi, ak máte niekto s tým skúsenosti, poprípade aj skúsenosť so stretávaním v prípade takejto veľkej diaľky. Ďakujem za akúkoľvek skúsenosť a názor

cecil36
22. okt 2012

@andrea_mar podla mna je to blbost. Moj ex mal tiez taketo napady a sud mu to neschvalil. A to byva 20 km od mojho bydliska. Ale velmi vela zalezi aj od sudcu, od toho ci bude mat ex schopneho pravnika atd. Ja si vsak nemyslim, ze by sudca schvalil, aby si musela syna vodit na pol cestu k nemu. Co je dieta nejaka vec? Odovzdas na stanici alebo co? Navyse, ak ti neplati pravidelne, toto zdorazni aj na sude.

fugu77
8. aug 2013

@andrea_mar ahoj,ako to dopadlo nakoniec? Dufam,ze k t ojej a synovej spokojnosti.Riesim podobne,len s tym rozdielom,ze dcera ma 2,5 roka a zatial osem mesiacov ns nu plati. Vdaka za odpoved.