Podala som žiadosť o uprave rodicovskych prav a povinnosti voci maloletemu dietatu a upravu styku s otcom, v septembri mame sud, vcera mi ex volal, ze ako si to predstavujem, preco som ho dala na sud a bla bla...
Pretoze mi neplati vyzivne skoro pol roka na dvojrocnu dceru... Byvam s rodicmi v rodinnom dome, on byva v podnajme, sem tam prespava u mamy. Teraz je uz aj jeho mama a cela rodina proti mne, ako som to mohla urobit. On je alkoholik,gembler, nezodpovedny clovek, neda sa mu verit.
No a moja otazka znie, ci moze sud rozhodnut o styku dcery len v mojej pritomnosti, pretoze si neviem predstavit ako sa o nu bude starat kazdy druhy vikend ako on ziada, malá berie každy den tabletku, lieci sa na stitnu zlazu, neviem si vobec predstavit ako bude moja malinka chodit na vikendy do domu kde je jedna spalna, obyvacka a kuchyna, byvaju v nom ex svokrovci aj s ich 18rocnou dcerou a 16rocnym postihnutym synom, no to nikdy nedopustim aby jej on nejak ublizil, lebo je nebezpecny, neuvedomuje si, ze moze ublizit cloveku, mam z toho celeho hlavu v smutku,....
A este k tomu je nezamestnany, nedavno dal vypoved, ma pozicku v banke, ktoru neplati, pausal mu zablokovali, atd.. :( Bojim sa.... :(((
a ako mam dokazat ze je alkoholik? :(
@mima89 Po mojich skúsenostiach so súdmi, Ti radím aby si si najala právnika na rodinné právo. Ak ho nemáš, bude to ťahšie.
Do kariet Ti však hrá veľa vecí, zdravotný stav Tvojej malej /nezabudni si zdravotnú dokumentáciu, ktorú môže sudca založiť do spisu/, ďalej to že má len dva roky - do troch rokov máš plné právo dožadovať sa aby sa stýkali v Tvojej prítomnosti, /ja to však tak nemám- ale môžem si za to sama/. Keď bude sociálka skúmať pomery, pôjdu aj ku nim, vyžaduj si dôkladné šetrenie u nich doma /tam sa možno príde aj na jeho alkoholické sklony/ - proste keď Tebe príde sociálka /jemne/ im porozprávaj aká je u nich doma situácia a plus to že je Tvoj ex alkoholik.... Sociálku budú zaujímať hlavne životné podmienky malej keď tam pôjde - vlastná detská izba, vlastná postieľka a takisto sa budú zaujímať aký má vzťah Tvoja dcéra k otcovi keď sa vidia...
Vieš ja keby som mala celý tento cirkus začať odznova tak neváham a najmem si právnika už ako tehotná.... Zvlášť keď ho mal môj ex partner.... U Tvojho ex neviem ako to je... skús si zistiť, či tam nabehne s právnikom alebo nie... lebo títo ľudia, no neviem ako to popísať - ja som na tom súde vyzerala ako najväčšia lúdra ktorá bráni chudákovi tatinovi stretávať sa so svojím milovaným potomkom /to ako mi ubližoval v tehotenstve a ako ju strašne nechcel ako chcel potrat a nútil ma doň, ako ma týral... no to už akosi nikoho nezaujímalo, podstatný bol chudák tatinko ktorý odrazu miluje svoju dcérenku -
postupom času sme sa však dopravovali k tomu, že som spokojná so systémom aký máme, no nie vďaka nemu ale vďaka jeho matke na ktorú sa môžem v každom ohľade spoľahnúť..... 😉
@lenka311 dakujem za radu, ... hrozne sa bojim toho sudu... myslim ze pravnika mat nebude, ale mozne je vsetko.. ja na pravnika nemam ani kontakt ani peniaze momentalne, a na socialnej kuratele mi ta pani povedala ze pravnika mat nepotrebujem, no fakt silne zvazujem ze si najmem..
@mima89 Jasné že nepotrebuješ, no veľmi Ti pomôže.... My bežný ľudia sa tak nevyznáme v ich frázach, v tom na čo máš nárok na čo nie a vedia sa veľmi dobre vyjadrovať.... ako keby môj ex nemal toho právnika, celý súd by dopadol úplne ináč a viac v môj prospech.... takto som bola sorry za výraz s prepáčením v ri.... ☹ ☹ ☹ ☹
Dostal dosť nízke výživné /oproti mojím kamoškám v rovnakej situácii/ a čo najčastejšie dcéru a bez mojej prítomnosti a to mala len necelého pol roka.... takže tak... Ja si podávam ešte žiadosť o zvýšenie výživného teraz od septembra, prijali mi ju do škôlky, takže to začne nanovo, no už viem veľa vecí.... až moc na môj vkus a našťastie zatiaľ nie sú problémy so stretávaním, ale keby mi ju nevozil ku nim domov /už tam nežije/ - myslím k jeho rodičom tak by bol problém a veľký... Takže ešte nekričím hop....
@mima89 A hlavne ak tam pôjdeš sama. - snaž sa neovplývať emóciami ako som to spravila ja. Hovor fakt čo najmenej, najstručnejšie, nie obšírne, nehovor nič naviac, odpovedaj len na to čo sa Ťa bude pýtať sudca či sudkyňa... a keď vypočujú jeho, vypýtaj si znova slovo /to som vtedy nevedela/ - pri jeho výpovedi nevrav nič, vôbec nič, neskáč do reči, až potom požiadaj aby si sa k jeho výpovedi mohla vyjadriť a následne vyvráť tie prípadné klamstvá čo bude hovoriť on...
@mima89 sama vieš že čím viacej dokladov budeš mať tým lepšie. Od rodičov si priprav četsné prehlásenie že im toľko a toľko pripievaš na byt či dom /ja napr. mame dávam 100EUR/ - potraviny si hradím sama - vydokladovala som mesiac - všetky nákupy plus nákupy oblečenia, benzín do auta, poistky, všetko koľko Ťa výde mesiac a čím viac tým lepšie...
Súd môže rozhodnúť o styku s dieťaťom aj za prítomnosti matky. V tvojom prípade by to bolo možné, nakoľko dieťa je ešte veľmi malé. Právnik sa pri týchto veciach využíva veľmi málo. Ten vie o vašej rodine veľké prd. Z vlastnej skúsenosti viem, že na rozvodoch a vo veciach výživného sú právnici totálne zbytoční.
@mima89 ur4ite trvaj na stretávaní v tvojej prítomnosti, tvoja dcérka je ešte veľmi maličká, podľa seba viem, že je to naozaj veľmi dôležité do 3 rokov určite
@betina1984 Ahoj..zaujal ma tvoj názor...TOtiž mám kamarátku,ktorá ma v auguste súd a zvažujeme či si má najať právnika..Keďže na neho ani nemá,tak by som jej rada požičala,ak by to bolo nutné...Je rozvedená s 3 deťmi. V auguste má súd ohľadom styku s deťmi,tam by nemal byť problém,ale problém je v tom že ona má podané zvýšenie výživného a jej ex zníženie výživného. Všetky 3 veci sa prejednávajú v jednom konaní. na 3 deti má zatiaľ odklepnuté 180 eur. Podala si zvýšenie na 300 eur na všetky tri,samozrejme ráta s tým že by nedostala plnú sumu..Dve deti sú na alergoogii,Jedno je škôlkárka a dve školopovinné. Takže náklady až až..Jej ex si podal zníženie na 120 eur na všetky 3. Zostal nezamestnaný ako vieme tak vraj vlastnou vinou a obháňa sa,že spláca pôžičky ktoré si zobral ešte počas manželstva z nebankoviek.O ktorých ale kamoška nevedela. On má právničku,veľmi nepríjemná ženská,už mali jedno pojednávanie a riadne sa navážala do kamarátky..Tak teraz rozmýšľame či by si aj ona nemala nejakého zajednať...Je to ozaj zbytočné?
@mananenka no, v tomto pripade by som o tom uvazovala, neviem, aka je kamoska zdatna, ako sa vie branit, ale vyzivne je prvorade pred vsetkym ostatnym. To ze ma pozicky z nebankoviek je jeho problem a deti tym trpiet nemozu
@betina1984 No ona je zdatná,,ako je riadne nažhavená bojovať za svoje deti,ale predsa na súde je to iné..a keď sa do nej zas pustí tá právnička,,nikdy nevie ako sa to zvrtne...no uvidíme..ale tak ja neviem ako to vidí sudkyňa..človek čo si žiada o zníženie výživné na deti z dôvodu,že zostal na sociálnych dávkach a platí si právne služby...mne to príde divné... 😨
@mananenka prvorade je vyzivne, to, ze si tatko narobil dlhy, to ziadneho sudcu nezaujima, aj keby mal on zrat travu, vyzivne platit musi. Mozno jej ho neodklepnu v takej vyske, ako ziada, ale urcite ho neznizia, zvlast, ked sudkyna uvidi, ak je teda mudra, ze ma pravnika. Moja sudkyna by mu to vytkla ako prve....
@sisaha ale pravnik nie je zadarmo, ani len niekto netusi, kolko si pytaju. Tak pokial to nie je nevyhnutne nutne, ja by som si ho nebrala. A ako poznam niektore mamicky, ktore bojuju za prava svojich deti, tak ten pRavnik sa moze schovat do mysacej diery....
@betina1984 ja viem, ze pravnici su drahí.., ale ak ma podporu rodiny, tak jej ho pomozu zaplatit... Mozno ty mas skvelu sudkynu, ja som zatial mala moznost sa stretnut iba s korupciou na sudoch... 😒
@sisaha neviem, ci tam pracujes, alebo si bola len ucastnicka konania. Bohuzial, mne este nikto nic nedal, takze neviem. A o ostatnych tiez nie. pravnici sa vyuzivaju hlavne v majetkovych veciach, kde je to trosku narocnejsie, ale v rodinnych zalezitostiach, o ktorych pravnik vie velke hovno, tomu hovorim len zdieranie ludi. Pretoze na sude aj tak v zaverecnej reci povie len nacvicene vety...
@betina1984 tak ako v lekarskej obci, aj v pravnickej obci, treba oddelovat zrno od pliev... Takze, starostlivym vyberom mozno dosiahnut vela.. 😉
mam taku otazku, ak je rozsudok v zneni - za pritomnosti matky, mozu matku prinutit, aby stretnutie prebiehalo v byte otca dietata?
@ootaznik nie nemozu, stretavanie si urcite na neakom neutralnom mieste napr. v detskom kutiku, urcite ide o dieta do troch rokov, ty nie si povinna chodit do jeho domacnosti
Moja dcéra chce so mnou stretávať len za prítomnosti jej matky.Už má 7 rokov. Nechce vidieť moju manželku,chce aby sme boli spolu len my traja.Zijeme v jednej obci a chce so mnou stetávať každý deň.Rozviedli sme sa pred piatimi rokmi Súd to može akceptovať?
@mima89 neklam,otec ma pravo na dceru aj bez matky!
Mám otázku.. moja bývalá odisla prec ziadne tazke priveľmi nic.. nenapísala mi OCOVSTVO a ja sa snažím aj nakúpim aj vsetko a take jen to nechápem pri dverách a tak ak inu bojujem lubim ju stale.. len chcem vedieť ze ak by som siel a chcel vidieť maleho.. a šiel by som zanou je to tresne? Ale niejake rady..nechcem ju dostať až na súd
Urobila si dobre, ze si sa obratila na sud. To po prve.
Po druhe, ak su pravdive vsetky tie skutocnosti, ktore o nom pises, myslim, ze kady pricetny sudca rozhodne v prospech upravy styku s otcom len za tvojej pritomnosti. Naviac ked je dcera takto malinka - dva roky.
Ty si hlavne zhromazdi co najviac relevantnych dokazov, vsetko toto co si vymenovala hra jednoznacne v tvoj prospech. Plus doklady k nakladom na starostlivost o malu a vase zivotne naklady, Sudca to vsetko bude posudzovat pri urcovani vysky vyzivneho.
A neboj sa, robis spravnu vec!