Stretávanie otca a dieťaťa po presťahovaní

27. feb 2024

Ahojte. Chcela by som pocut niaku skusenost. Chcela by som sa prestahovat 350km. Ako funguje potom stretavanie otca s dietatom (nežijeme spolu pochopitelne🙂 ) mam ja povinnost nosit mu dieta kazdy druhy vikend?? Alebo ako. Sudom nemame urcene stretavanie. Ale ma zaujima ze ak by sa to pred sud potom dostalo ako sa to riesi. No neviem si predstavit takto cestovat stale hore dolu ci uz kvoli robote skolke a energii hlavne 😂. Dakujem za info❤️

ukulela
27. feb 2024

A otec si ma vedieť predstaviť? Súd môže pokojne nariadiť, aby si 1 cestu riešila ty.

betulinka1
27. feb 2024

Preco to chces tomu dietatu urobit??? Preco nemoze mat oboch rodicov pri sebe, v jednom meste alebo susednom meste? Preco ak sa bude chciet stretnut s otcom bude cestovat 3 hodiny tam a 3 hodiny spat k tebe????

januska12323
27. feb 2024

Najprv si poriešte stretávanie súdne.

melanta
28. feb 2024

Mužova ex sa odsťahovala takto. Súd jej nariadil dieťa otcovi priviezť aj pre neho prísť. Dôvod - ona odviezla dieťa od otca. Nevieš si to predstaviť? Tak to tomu dieťaťu nerob.

sense
28. feb 2024

Sud môže nariadiť ze ty budeš musieť každý druhý týždeň voziť dieťa otcovi aj pon prísť. Keďže dieťa si odviezla ty. Ale môže aj určiť jednu cestu ty a druhu on. Najrozunnejsie je sa dohodnúť a dat dohodu na sud

tamitamitami
28. feb 2024

Myslím že najpravdepodobnejšie je že dieťa budeš musieť voziť ty. Súd bude prihliadať určite na to že ty odchádzaš z miesta kde ste spoločne žili.

Takže najlepšie bude sa dohodnúť tak aby vám to všetkým vyhovovalo.

vyrovnanaosoba
28. feb 2024

Stretáva sa s otcom teraz? Prečo nemáte určené súdom? Najprv si poriešte to, potom sa sťahuj.
A ináč, myslím, že otec dieťaťa v takom prípade musí aj súhlasiť so zmenou školy, škôlky.

autor
28. feb 2024

@ukulela nikde nepisem ze ma cestovat otec🙂)

eliska13
28. feb 2024

@melanta a teraz, keď si s mužom v zahraničí?

autor
28. feb 2024

@betulinka1 on nema zaujem sa moc ani stretavat tak nepiste veci ako keby to viete na 100% 🙂 dik. Len ma to zaujima keby zacal robit nasvachi.

melanta
28. feb 2024

@eliska13 aj keď sme boli tu, tak väčšinou som chodila pre neho ja. Teraz chodíme každý mesiac domov, je to krátky let v rámci Európy, občas priletí s ním babka či dedko za nami na predĺžený víkend, prázdniny každé je celé s nami. Letné bol 6 týždňov, Vianoce celé, jarné celé, Veľkú noc bude s nami.

melanta
28. feb 2024

Keby chcel robiť naschvál? Aké naschvál? Keď sa s dieťaťom doteraz príliš nestretával, ak začne, to je naschvál? Sa spamätaj. Ty si vybrala dieťaťu otca, takže ak sa ti otec dieťaťa nepozdáva, jediný vinník toho si ty. Otec má na neho nárok, takže chcieť sa stretávať nie je žiadne naschvál. Ak sa rozhodneš odviezdť dieťa 350 km od otca, tak jednoducho buď pripravená mu ho každý druhý víkend nosiť. To znamená nielen náklady, ale aj v piatok už okolo 13-14 odísť a v nedeľu prísť domov večer. To dieťa za to nemôže. Ale má nárok na otca a otec má nárok na dieťa.

vyrovnanaosoba
28. feb 2024

@melanta no zase naschvál robiť môže, pretože keď má dieťa povedzme 7 rokov, a 4 roky sa nestretávajú, lebo otec nejaví záujem, zrazu mama povie, že sa chcú presťahovať, lebo ... Tak otec zrazu povie, nie, lebo nedovolí, a chce vidieť dieťa, chce mať s ním zase "vzťah"... áno, má právo, ale aj matka má právo žiť a nie prispôsobovať sa otcovi dieťaťa, ktorý bol ako krtko zarytý a zrazu sa objavil na scéne, lebo ide hrať dôležitého.
Tam zase by som dala na súd, že otec doteraz nemal záujem a zrazu ide robiť problémy. Nech súd rozhodne.
V každom prípade, môže natrafiť na súd, kde na to vôbec nebude brať ohľad, ale aj na taký, kde jej dajú za pravdu a keď otec chce, má právo si ísť pre neho aj 500km.

autor
28. feb 2024

@melanta nemusim sa spamätávat 🙂 nasvali take ze len aby som prisla a on nakoniec povie ze on ide radsej s inymi prec. Tak ale je mi jasne ze keby toto spravi viac krat ze by som prisla a on by az potom povedal ze smola. Tak sa to da riesit este inak.

melanta
28. feb 2024

@vyrovnanaosoba áno, z určitého pohľadu máš pravdu. Avšak, otec má právo sa aj po čase rozhodnúť, že predsa len chce vzťah s dieťaťm. Môže dospieť a uvedomiť si veci, na ktoré predtým nemyslel. A uvedomme si aj to, že mnohí otcovia sa s deťmi nestretávajú preto, že ženy im robili napriek a otcovia sa radšej vzdali akoby robili dusno a nervy okolo dieťaťa.

autor
28. feb 2024

@melanta a pokial ste nepochopili otazku pani zlata. Ja nemam problem sem chodit. Len nie kazdy druhy vikend. Preto sa pytam sa skusenosti, vy mate ?

melanta
28. feb 2024

Autorka, toto či píšeš, sú scenáre, ktoré si len vytváraš, že čo ak. Veď ak to urobí, dáš to na súd. Ale nevymýšľaj si scenáre, ktoré nemusia vôbec nastať.

melanta
28. feb 2024

Ja som otázku pochopila. Ale ty nečítaš poriadne. Hneď v úvode píšem, že áno, skúsenosť mám. Exmanželka môjho muža tak dostala súdom stanovené, že každý druhý víkend a potom dohodnuté sviatky a prázdniny musí vyše 300 km dieťa voziť otcovi a aj pre neho prísť, na vlastné náklady, keďže odsťahovať sa rozhodla ona. A je tu niekoľko diskusií na túto tému, kde rovnakú skúsenosť majú aj iné ženy. Alebo majú stanovené, že jeden víkend matka vezie dieťa, druhý otec.

autor
28. feb 2024

@melanta stalo sa to uz nie raz sice som necestovala kvoli tomu tolko km, ale velmi dobre viem ze s tymto toto urobit problem nema. Asi by som to tu nepisala len tak

melanta
28. feb 2024

Stalo sa, to mi je ľúto, kvôli dieťaťu. Ale ako som napísala, otca dieťaťu si vybrala ty, ty si sa rozhodla odsťahovať 350 km, čiže ty musíš znášať následky tohto. Ja odporúčam ukľudniť sa a začať riešiť starostlivosť a stretávanie súdom. To, že si nervná dieťa cíti a neprinesie mu to nič pozitívne. Takže rieš situáciu a skludni emócie.

vyrovnanaosoba
28. feb 2024

Lenže ty kľudne môžeš na súde povedať, že nech si otec pre dieťa príde, aj ho donesie a ty mu preplatiš náklady na cestovanie. Či už bude ochota z jeho strany cestovať, je otázne.
Nedramatizuj dopredu. Možno bude robiť problémy polroka, potom ho to prejde. Uvidí, že nemáš problém ho nosiť, tak nebude mať dôvod robiť problémy.

autor
28. feb 2024

@vyrovnanaosoba dobre dakujem za odpoved 🙂

autor
28. feb 2024

@melanta dobre dakujem

eliska13
28. feb 2024

@vyrovnanaosoba nemáš pravdu s tým preplatenim nakladov

damian85
28. feb 2024

Súd bežne bremeno " cestovania " dá na plecia toho , na koho strane vznikla prekážka v normálnom stretávaní . Konkrétne u nás tak mala cestovať ex pre dieťa. Keď som však počul tú zložitosť akou to sudca chcel nariadiť - nezrozumiteľné to bolo aj pre kolíznu - tak som jednou vetou povedal , že po dieťa si chodiť budem JA. Každopádne u mňa je to do 15 km a keby som sa neozval , tak by ho nosila ona ( ale pred dom , v presný čas , presné miesto a i ) a to kvôli pružnosti a zmenám v čase by - nebolo možné. Samotný čas , miesto , spôsob je ale už na Vašej dohode. Ak sa nedohodnete , bude platiť to , čo bude v nariadení súdu.

ukulela
28. feb 2024

Navrhni úpravu styku tak, že otec príde i dieťa v piatok a ty prídeš poň v nedeľu.