Prosím o radu najmä ženy, ktoré majú reálne skúsenosti. Môj exmanžel pracuje v štátnej správe na 24-hodinové zmeny, čiže ide do práce na 24 hodín a potom má dva dni voľno. Takáto služba často výjde aj počas víkendu. Máme spolu deti a podľa súdneho rozhodnutia by ich mal oficiálne mať v starostlivosti každý druhý víkend od piatka popoludnia do nedele večera. Ale. Ešte ich tak nemal ani raz, pretože voľno si kvôli tomu brať nebude a vyhovuje mu tento systém - v hociktorý deň ráno mi napíše, či ich môže zobrať poobede zo školy a večer mi ich donesie. Čiže deti sú s ním cca 4 hodiny za týždeň. Prípadne si ich takto vezme cez víkend na jednu noc, podľa toho, ako mu vychádza služba v práci. Nikdy nie na dve noci a tri dni, ako má nariadené. Prosím vás, ako ho "prinútiť", aby bol s tými deťmi v pravidelných intervaloch a súvisle aspoň tie tri dni, nemusí to byť zákonite len víkend, ja nemám problém dať mu ich aj počas týždňa, ale rada by som, aby to bolo pravidelne, aby aj deti vedeli, kedy je čas byť s otcom a boli na to pripravené, aby v tom bol nejaký režim a pravidelnosť. Naše vzťahy sú korektné a komunikujeme spolu slušne, len v tomto mi exmanžel nie a nie výjsť v ústrety. Ja si preto neviem nič dopredu naplánovať, pretože nikdy neviem, kedy a ako dlho bude s deťmi. Deti sa tešia, keď sú s ním, ale sú s ním málo a jemu to takto zrejme vyhovuje. Ďakujem za vaše názory a podnety.
prečo ho chceš nútiť? Deti sa tešia, keď sú s ním, skús sa s ním dohodnúť, či by ti neposlal aspoň na dva týždne dopredu, ak sa dá, lepšie na mesiac rozpis služieb, aby si sa aj ty vedela zariadiť. Nemusí si ich brať vôbec, nikto ho nijako nedonúti, nie že by som mu vešala na krk medailu, že si ich berie aspoň takto, ale stále lepšie, ako vôbec
Maju mesacny rozpis,tak nech si podla toho naplanuje dni s detmi a potom ti ten plan da. Budes aj ty vediet,ktore dni a vies sa zariadit. Obcas sa stane,ze nieco nevyhnutne pride,ale takto sa naozaj neda fungovat.
Sorry, kočky @makova333, @elizabet173, aké nútenie? On to má nariadené súdne a nedodržiava to! Prečo by sa mala prispôsobovať len autorka a on nie? Len preto, že mu tie voľné dni nevychádzajú vždy na víkend? Z jeho strany sú to len výhovorky😠
Autorka: Dohodnite sa tak, že si bude deti brať, keď bude mať voľno tie dva dni, hoci aj v strede týždňa. On musí vedieť aspoň pár dní dopredu, ako má služby a kedy má voľno (zväčša je to naplánované mesiac dopredu). Nech Ti dá vedieť skôr, kedy si bude môcť deti zobrať. Ak sa nebude chcieť dohodnúť, tak nech Ti platí vyššie výživné. Keď chceš/potrebuješ voľno, aby si mala z čoho zaplať kočku na stráženie. A pekne mu to vypočítaj, koľko stojí hodina stráženia x 48 hodín - 2x do mesiaca. Neboj sa, keď si to prepočíta, hneď si bude tie deti s radosťou brávať. Nedaj sa - držím palce🍀👍
neprinútiš ho, bohužiaľ. zvykni si na to, že chlapi si robia, ako sa im zapáči. aj deti si berú, ako im vyhovuje. žiaľ, neexistuje na to žiaden zákon. ty ak máš zverené deti, si povinná. on len môže, no nemusí. smutné, ale pravdivé. ak sa ti však dá s ním dohodnúť, nech si ich vezme vždy, keď má voľný víkend, aj keď tých víkendov bude málo, to je jasné, ale aspoň niečo. taktiež ak má tie dva dni voľna, nech ich vezme s tým, že ich vyprevadí aj do školy a ty si aspoň oddýchneš. ak je ochotný sa o ne starať, to je veľké plus.
@sovica on to nemá nariadené, on má styk s deťmi umožnený a to je sakra rozdiel.
hľadáš problém tam kde nie je.....buď rada že si deti berie aj keď zrovna nie cez víkendy....neviem čo čakáš, ak má takú prácu....že zmení prácu alebo si bude brať dovolenku aby bol s deťmi pravidelne v určité dni? deti potrebujú rodičov do určitého veku, potom uprednostnia byť skôr vonku s kamarátmi ako mať program s rodičom....
Preco ho chces nutit? Pracuje na stalej sluzbe,ak taha 24ky? Ak ano,maju nejaky plan sluzieb a ten je predsa kazdy mesiac iny,takze ak to chces pravidelne v rovnakych intervaloch,tak asi to nebude mozne…to treba chapat. O deti predsa zaujem ma,tak to nesil,ked to kvoli praci nie je mozne…ak by nemal zaujem,bolo by to ine…
My práve kvôli tomu ze obaja robíme nepravidelne, mame síce podľa dohody, ak sa nedohodneme tak 2 dní v týždni s tým ze musím 2 tZsne dopredu vedieť kedy....
Teraz ju máva tak ze ju ma pondelok utorok alebo nedeľu pondelok, vtedy ma najčastejšie voľno s tým ze ak idem v pondelok do prace ide k nemu už v nedeľu večer o 20.00 čiže nachystané rovno do postele. A domov chodí v stredu na obed zo školy s tým ze on ju v stredu ráno do tej školy odvezie, rozdiel zrejme medzi tvojim a mojim ex je ze s dcérou byt chce..., pretože tvoj keby chce... Tak si môže brat deti aspoň na jeden deň z tých dvoch... S tým ze musíš byť aj ty flexibilna a netrvá na pevných dňoch. Keď máte vzťahy korektne ako píšeš tak toto by nemal byt problém si vykomunikovat
@sovica písala som, aby sa s ním dohodla, aby jej dal rozpis služieb na dva týždne, ešte lepšie na mesiac, aby sa vedela zariadiť, deti pripraviť, to si nečítala? Môže mu vypočítať cenu hodiny stráženia, môže argumentovať čím chce. Ak je to otec, ktorý deti miluje, tak sa bude snažiť s ňou dohodnúť a byť s deťmi čo najčastejšie a najdlhšie. Všetko ale nasvedčuje tomu, to tak nie je, že mu maximálne vyhovuje ich mať iba toľkoto času a keď na neho ona pritlačí, tak ich môže brávať raz za tri mesiace. Na styk s deťmi má nárok, nie je to povinnosť. Nedonúti ho nijako, môže dať návrh na súd na úpravu styku, ale ani súd, ani nič na svete ho nedonúti, aby mal deti dlhšie, alebo častejšie, ak on nebude chcieť.
Aj moj muz pracuje v 24hod sluzbach a neexistuje u nich si vymienat sluzby, ja si myslim ze nie je problem sa dohodnut dopredu. Navyse by si mala byt rada ze on javi o deti zaujem a chce byt s nimi. Urcite vie dopredu ako pojde do roboty tak si to naplanujte, robite to pre deti. Myslim ze ked si zanho bola vydata vies ako robil a je to dost od teba naivne si mysliet ze pri takejto praci bude deti brat pravidelne kazdy vikend.
Autorka: Nijako. Ad1 nemas ako ho donutit. ad2 nema ako si to zabezpecit v praci lebo by musel neustale menit sluzby s kolegami a ver, ze to by sa nikomu z kolegov nepacilo (a ani to nie je ich povinnost).