Ahojte chcem sa poradiť, dieťa je v starostlivosti druhého rodiča a ten žiada o zvýšenie výživného, na sume ktorej som sa dohodla. Plus ale žiada posielaní peňazí na sporenie na dieťa, s čím som nesúhlasila, pretože mi to aktuálne finančná situácia nedovoľuje. Kvôli tomuto sporeniu chce prípad podávať na súd, chápem že súd bude prezisťovať finančnú situáciu oboch rodičov. Otázkou je nejaká zákonná povinnosť vytvárania finančných rezerv pre dieťa? Môže súd nariadit takúto povinnosť alebo iba druhý rodič odkladá z vyživného na sporenie? Ďakujem za odpoveď
@pribinak Ďakujem za info, čiže na súde s tým nepochodi.
Súd to môže schváliť ak bude mat dobre argumenty, je na tebe aby si súdu predostrela argumenty a dôvody prečo nemizes dieťaťu sporiť a prečo finančne prostriedky potrebuješ aktuálne
Ale ak druhy rodič nemá dostatok financií tak súd nebude logicky schvaľovať šetrenie keď druhy rodič nemá oeniaze
@pribinak vďaka
Ale ano, je to mozne, ak to odovodnuju majetkove pomery povinneho rodica. V tom pripade sa peniaze platia na osobitny ucet v banke, s ktorym druhy rodic nesmie bez suhlasu sudu disponovat. Priklad: otec zaraba 14 000 €, bezne vyzivne plati 1500 € (drahy sport, strava, oblecenie, sukromna skola s vysokym skolnym), sud sucasne ulozit povinnost tvorit uspory mesacne vo vyske 2500 €. To su vsak skor ojedinele pripady, pretoze rodicia vysoko nadstandardne zarabajuci sa spravidla na vyzivnom vzdy dohodnu, sud dohodu len schvali.
@natalienka12 Ďakujem nepatrím do tej uvedenej skupiny aj keby som rada 😀 skutočne nemám rada súdy a vždy sa chcem dohodnúť aj viem. Bohužiaľ ex hľadá dôvody aby to prehnal cez súdy...
To som uviedla len ako nazorny priklad, kedy sa ukladat povinnost tvorby uspor.
@natalienka12 ok
Moi byvaly ma priznaný prijem 1800€ a z tejto ciastky musi odkladat 150€ mesacne na tvorbu úspor.
@gleep1 ôk
Nie, nie je zákonná povinnosť sporiť dieťaťu