Ahojte,
s manželom sa ideme rozvádzať.
Chcem sa opýtať, či už niekto z Vás využil ten nový inštitút spoločnej osobnej starostlivosti. Ak áno, chcem sa opýtať či to na súde v takom prípade prebieha v pohode tým že je to novinka, či to pre nich stále nieje "divné".
S manželom sme obaja milujúci rodičia, máme malinké deti a chceme byť naďalej našim deťom obaja čo najbližšie a eliminovať, vplyv rozvodu na ich ďalší emočný vývoj a preto sme sa rozhodli, že napriek tomu, že sa z manželovej strany stali určité zlé veci, skúsime ďalej fungovať v spoločnej domácnosti a byť deťom čo najbližšie. Niekomu to možno príde zvláštne, prečo neostaneme aspoň v nejakom "formálnom" manželstve, ale sú určite okolnosti, kvôli ktorým to nieje vhodné.
Zároveň sa chcem opýtať na poplatky, viem že poplatok za rozvod je 66€, no na internete som sa dočítala, že veľmi často sú ďalšími nákladmi znalec ktorý zvykne pristupovať o súdu najmä keď ide o deti. Je možné že niekto taký príde aj keď obaja súhlasíme a vieme sa rozumne dohodnúť ako budeme s deťmi fungovať? Zažili ste to niekto takto?
Tiež by ma ešte zaujímala tá spolupráca s UPSVAR počas rozvodu. Ako to prebieha? Príde neohlásene pracovníčka a kontroluje domácnosť, alebo je to skôr o nejakom "pohovore"? Chcela by som byť pripravená na to, čo nás vlastne čaká a nepoznám nikoho kto by bol rozvedený.
@pribinak ďakujem ti krásne za odpoveď, veľmi mi pomohla.
Áno, máme spísaní rodičovskú dohodu, tak snáď to pôjde ľahko, len mi vŕta v hlave aj tá spoločná osobná starostlivosť, či to neberú ako nejakú "novodobú" blbosť a nebudú od nás chcieť skôr striedavku, alebo podobne.
Na to som práve myslela, že z práce chodím o štvrtej, manžel aj o siestej, tak to je fajn že sa ohlási že sa vieme vopred zariadiť v práci a nebude sa neúspešne dobíjať 😁
Pred rokom som bola zástupca sestri na rozvodovom súde. Mali spísanu rodičovskú dohodu. Nebol prizvaný žiaden znalec ani kurátorka, ani detský psychológ.
Ja som bola za sestru za jej ex bol jeho otec. Opýtala sa klasické otázky, čo si myslíme prečo je manželstvo nefunkčné či obe strany majú prístup k neplnoletej atď. Rozviedli ich za 15 minút
@majulino ďakujem veľmi pekne že si sa podelila so svojou skúsenosťou.
my sme mali rozvod v septembri a ziadali sme deti do spolocnej starostlivosti, vsetko prebehlo v pohode, dokonca sme si normalne so sudkynou pokecali, ziadne natlaky a vysluchy. ked videla, ze sa normalne bavime a mame jasno v tom ako budeme fungovat, tak sa spytala len to co musela. zo socialky k nam prisli ked sme neboli doma a viac krat uz nie, aj ked som jej nechala odkaz a poslala email. tak sme kolizacku videli az na sude.
@mata25 ďakujem krásne za tvoju skúsenosť. Dúfam, že to tak ľahko pôjde aj u nás.
ahojte, ako prosim fungujete pri spolocnej starostlivosti? my budeme byvat kazdy inde, ale stale v ramci Bratislavy, pravnicka mi ale hovorila, nech ziadam radsej o striedavu starostlivost, ze toto velmi dobre nefunguje v praxi... dakujem za nazory, nenasla som k tomuto vela
Tak ak sa viete dohodnúť a máte spoločnú dohodu čo a ako, tak nie je dôvod aby sudca posielal deti či vás k súdnym znalcom
Kurátorka nemusí prísť na šetrenie do domácnosti. Niekedy vidí rodičov 1x pred súdnou sieňou
Väčšinou sa kurátorka ohlási, však potrebuje tá zastihnúť doma.