Späťvzatie pôvodného priezviska po rozvode

bratislavcankanm
21. jan 2016

Ahojte, vzali ste si (by ste si) po rozvode spat povodne priezvisko ?

Uvazujem nad tym, najprv som myslela, ze si necham exmanzelove - menej adninistrativy a behania po uradoch a hlavne syn ma exove priezvisko, okrem toho aj moja "kariera" je zviazana s terajsim priezviskom.

Zlahka som tuto moznu zmenu spomenula aj pred malym - zda sa, ze mu to je jedno, nebude ho miast, ze sa volame kazdy inak. Ex sa bude zrejme coskoro zenit (davam tomu par mesiacov, najneskor buduci rok), a mne sa nepacia oznacenia, ze "prva pani X", "druha pani X", 😒 😒 ....

dominika6
21. jan 2016

@bratislavcankanm
osobnú skúsenosť nemám ani neplánujem,ale vo svojom okolí má desiatky párov čo sú rozvedenení a žiadna si nezmenila meno nazad..či už tam bol rozvod ťažký,alebo v pohode..
dokonca kamoška má meno svoje za slobodna,prvé dieťa s jedným chlapom-priezvisko má po ňom,druhé deiťa s druhým chlapom,dieťa zas iné priezvisko..
no proste krása 😀 doma 3 kolora 😀

guinevre
21. jan 2016

@bratislavcankanm Ty iz nebudes pani X, ani druha, tretia, piata pani X, teda, budes byvala manzelka, s hociakym priezviskom. Skoro vsetky rozvedene zeny co poznam si nevracali spat povodne priezvisko, ked uz aj deti maju take, tak chceli mat rovnake. Jedna kamoska sa rozviedla, nemali deti, ale sa jej ani nechcela riesit papierovacka, tak si nechala jeho priezvisko az kym sa druhy krat nevydala 🙂

limetka69
21. jan 2016

Moja mama si zmenila po rozvode spat na svoje za slobodna, ale sa jej nečudujem, bolo to strasne priezvisko. Jej bolo krajsie. 🙂 aj ja som rada, ze som sa zbavila toho priezviska po svadbe, a keby, ze sa rozvediem necham si muzove urcite 😀

sissy27
21. jan 2016

@bratislavcankanm hmmmm tebe vadí, žeby si sa mala volať rovnako ako nová manželka tvojho ex, ale že tvoj syn bude mať s ňou spoločné priezvisko a odlišné od tvojho, to ti nevadí? ak by som menila sebe, tak potom aj deťom... inak by som to nechala tak... hlavne ak je to nejaké bežné priezvisko, ktoré nosí tisíc iných ľudí...

bratislavcankanm
autor
21. jan 2016

@sissy27 na zmenu synovho by som potrebovala suhlas od ex, a to by bol problem... a ak si nova manzelka vezme priezvisko, ake mam teraz ja (a ja sa vratim k povodnemu) - tak budeme v rovnakej sitacii, ja budem mat ine priezvisko ako moje dieta a ona tiez ine ako jej deti 🙂

Manzelove priezvisko je bezne, caste...moje povodne zriedkave.

natalym
21. jan 2016

@bratislavcankanm V Tvjom prípade som za. Budeš mať teda svoje dievčenské meno? A syn po svojom otcovi, áno?
V pohode. Ak nemáte spolu deti, urobila by som to tak.

bratislavcankanm
autor
21. jan 2016

@natalym nie, nie...asi som to komplikovane napisala vyssie 🙂 ..

MAME spolu deti resp. 1 dieta... syn je exmanzelov, momentalne mame vsetci traja rovnake priezvisko X.

A tie deti buducej pani X, co spominam vyssie- to su jej deti z jej predosleho manzelstva (tiez sa nedavno rozviedla, je asi jasne preco). Pokial viem, ona aj jej deti maju stale priezvisko Y po jej prvom muzovi.

sissy27
21. jan 2016

@bratislavcankanm no mne osobne by skrátka viac vadilo to, že moje dieťa má rovnaké priezvisko ako iná žena a nie ako ja, než to, že ona má rovnaké priezvisko ako ja... neviem, či ma chápeš, lebo mám pocit, že píšem ako hotentot a neviem sa vyjadriť 😅 čisto hypoteticky - ak by ste sa všetci objavili niekde spolu, tak podľa priezviska budú mať ju za mamu a teba za cudziu...
ale dnes už ľudia majú priezviská kadejako, tak je to asi aj jedno, sprav, ako cítiš 🙂

natalym
21. jan 2016

@bratislavcankanm Aha. No čo ja viem, to je asi jedno. Urob ako Tebe pasuje.

bratislavcankanm
autor
21. jan 2016

Vdaka vsetkym za nazory. Mam este na rozhodovanie 3 mesiace.

tenerifka
21. jan 2016

@bratislavcankanm
Ja som si zmenila naspat svoje priezvisko hned par dni po rozvode, az potom sa mi zacalo znova normalne dychat. Dcera ma stale po svojom bio otcovi a vobec to neriesim

janka2501
21. jan 2016

Ja som si zmenila priezvisko naspat. Dcera s tym nemala problem. Potom som si nasla priatela mame drufu dcerku spolu. A mame ,,hokej,, s priezviskami. Hlavne u dr. Vzdy sa predstavujem podla toho s ktorou dcerkou idem. A uz si zvykli,no aj po 3rokoch zistujem,ze som niekde zabudla nahlasit zmenu priezviska.

yasminka137
21. jan 2016

@bratislavcankanm ahoj,ja som sa rozviedla a obom detom aj mne som nechala priezvisko exmanzelove,no a teraz som sa vydala druhykrat a vybavila som,ze sa vsetci volame priezviskom terajsieho manzela,kedze s ex uz sedem rokov bemam kontakt,neviem kde je,ani nechcem vediet,nestara a nezaujima sa o deti,tak sud rozhodol,aby sa deti volali po mne,teda po priezvisku,ktore som nadobudla sobasom,tak sme vsetci stastni,ze sa to podarilo 🙂

alicka850
21. jan 2016

@bratislavcankanm ja som si nechala jeho meno,aj ked ho to strasne serie ☺ Koli dcere,hlavne ked cestujeme do zahranicia nemam s tym problem. Okrem toho aj profesne uz boli vsetci zvyk uti na moje priezvisko,nechcelo sa mi to vsade nahlasovat a menit peciatky v robote. Sice je uz aj druha pani X.,ale je mi to jedno, nemame uz okrem dcery nic spolocne.