Spätné výživné

enika22
25. sep 2013

Ahojte,ja uz rozvadzam cca 2roky a este stale nic,nechcu nas rozviest ale neviem ze preco.ja s manzelom nevieme sa dohodnut o vyzivne.prve tri mesiace mi platil 50 euro na dcerku potom rok 150 ale z toho len 100 na dcerku a 50 na mna a teraz plati 80 euro na dcerku.mame znalca a ziadala som spatne vyzivne.ja mam taku otazocku ci mam na to narok ze odkedy zijem zvlast od manzela spatne vyzivne od roku januara 2012?Dakujem

josediaz
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
enika22
autor
26. sep 2013

@josediaz ??????

anatalia77
26. sep 2013

@enika22 nuž neviem,či takto položený dotaz prejde na súde,nakolko tvoj muž platí alimenty,a nie je to zanedbatelných 20 eur,ja viem,že ty tam máš aj zdravotný problém s dcérkou.Treba len počkať na súd,a tam možeš túto požiadavku vzniesť,ale ja sama neviem o aké obdobie ide.Ak platí od samého začiatku vášho rozchodu,tak si na to dobre.Neraz sa stane,že sa otec nemá k plateniu,až na výzvu súdu.
Nemáš to lahké,ale ešte stále nie si na tom tak,že sa 2 roky natahuješ s manželom o akékolvek alimenty.Bohužial sú aj taký oteckovia-ty si na tom relatívne dobre.

kaktusik007
29. sep 2013

@anatalia77
@enika22

vyzivne na deti - tie moze sud priznat aj spatne, nie len od datumu podania navrhu na vyzivne na sude, ak existuju dovody hodne osobitneho zretela -- u mna sudkyna akceptovala ako dovody hodne osobitneho zretela fakt, ze som chcela zachranit rodinu napriek tomu ze ex si nechal vsetky financie sam pre seba a taktiez preto, ze som bola takmer dva mesiace hospitalizovana a navrh na vyzivne som podala hned dalsi pracovny den, ako ma prepustili....

vyzivne na manzelku - NIE JE mozne prisudit spatne, tam ziadna moznost okolnosti osobitneho zretela nie je, takze to mi bolo prisudene dnom podania navrhu na vyzivne.

priklad - navrh na vyzivne na deti som podavala 01.10.2012 - sud bol az 13.02.2013, sudkyna mi odklepla vyzivne spatne od 01.07.2012
vyzivne na manzelku som podavala 02.10.2012, sud bol opat az 13.02.2013, ale vyzivne mi spatne odklepnut nemohla takze mi ho priznala odo dna podania navrhu, cize od toho 02.10.2012

ex mi platil vyzivne na deti 80 eur od novembra 2012, sudkyna rozhodla o 100 - takze musel doplatit vzniknuty dlh - tych 20 eur od novembra co mu mesacne vznikalo plus musel doplatit od jula do oktobra po 100....
vyzivne na mna neplatil vobec, takze to mal povinnost douhradzat.

havana_frost
29. sep 2013

Výživné pre maloleté dieťa možno priznať najdlhšie na dobu troch rokov spätne odo dňa začatia konania, ak sú na to dôvody hodné osobitného zreteľa.