Len ma zaujima, ci by sa dalo ziadat vyzivne na dieta spatne za roky, kedy sme boli s muzom manzelia, ale nezili sme spolu? Uz niekolko rokov zijem s dietatom sama v muzovom byte, kam ma v podstate vystahoval on. Brala som to ako poslednu moznost pred rozvodom, ci sa to medzi nami neutrase. Za tu dobu mi dokazatelne na dieta prispieval 90€(vypisy z uctu), pricom si daval vyplacat danovy bonus on. Takze daval v podstate okolo 50€. Teraz, ked mam ten vyssi danovy bonus na seba, tak prispieva 50€. Mame zalozeny spolocny ucet, kam on aj ja davame peniaze a z toho platim dietatu veci, skolku atd. Ale samozrejme ze ja platim viac ako tam on dava a vacsinu teda platim cisto zo svojich penazi. Je mozne za takychto podmienok ziadat a dostat vyzivne aj spatne? Dost by mi tie peniaze pomohli, keby chcem ist do vlastneho bytu.
@cookie29 v byte na ktory on nema ziadne vydavky. mema ho na hypoteku, a vsetko si tu platim sama. mesacne okolo 130-140€.
Ale na ten byt neplatis najomne.
Neviem aky je velky, ale dnes je uplne bezne platit za prenajom 2 izbaku 500-600 EUR najom + navyšše k tomu energie. Cize byvat za 140 EUR mesacne je extremne vyhodne. Cize ano, realne ti platil takouto formou vyzivne az 550 EUR
stále ste manželia - hoci spolu nežijete stále nič neplatíš "zo svojho", ale zo spoločného. Pokiaľ sa nechceš rozvádzať - čo teda nechápem prečo si ešte neriešila pokiaľ takto žijete - požiadaj o zrušenie BSM a o príspevok na dieťa a vedenie domácnosti počas trvania manželstva.
@zmrzlinka2021 je to jednoizbovy byt. a realne ja zarabam okolo 1000€ v cistom plus bonus co davam dietatu cely na ucet a on zaraba vyse 2500€ ak nie 3000€ v cistom, z coho mi posiela tych 50€ a velkoryso byvame unho. keby je to na mne, radsej by som si splacala uz vlastne byvanie a nie bola odkazana na to, kedy ma vyhodi prec...
som ochotna akceptovat, ze nemam narok na vyzivne, lebo akoze mi plati najom(aj ked hovorim, jeho to nic nestoji). ale smejem sa tvrdeniu, ze mi vlastne plati 550€.
@alenah31 platim. bsm mame zrusene a ucty sme nemali nikdy spolocne. vzdy som mala vlastny a od neho som nedostala ziadne peniaze. viem ze pravne to bolo spolocne, realne nikdy nie. spolocny mame len ten ucet na dieta.
ziadne peniaze som nemala od neho ani pocas materskej. zila som z nasetreneho a z materskej a rodicovskej. plus mi sem tam prispeli rodicia.
Ja chapem tvojmu rozmyslaniu "jeho to nic nestoji", ale nemas pravdu.
Pretoze keby si tam nebola ty, on by ten byt dal do prenajmu a mal z toho prijem, takto nema tie peniaze z bytu.
Mozno, aj sa to pravne da, treba spisat vyzivne ako to, ze neplatis ziadny najom + tie peniaze.
Danovy bonus mas dostavat ty, ty zijes s dietatom v domacnosti a pracujes, cize odvadzas dane.
to, že máš zrušené BSM si mala napísať hneď. Že ste mali vždy každý svoj účet - ak nebolo BSM vtedy zrušené - bolo to spoločné či sa ti to páči alebo nie. To bola tvoja hlúposť nechať to tak. Čo sa týka financií na dieťa dokonca aj na teba - stále ste manželia - životná úroveň má ostať rovnaká - toto so zrušením BSM nesúvisí - požiadaj o dorovnávací príspevok na seba aj dieťa - ale neviem čo chceš žiadať spätne. Spätne žiadať výživné vieš zo zákona len ak preukážeš súdu, že si mala vážnu prekážku (napr. tvoja ťažká choroba), pre ktorú nebolo o výživné možné požiadať skôr.
@autorka radsej sa nesmej, ale informuj. ako pise @zmrzlinka2021 to neznamena, ze jeho to nic nestoji. Tu ide skor o to, ze keby Ty si si mala platit najom bytu, tak Ta to vyjde na urcitu sumu, ktoru platit nemusis. A on by mohol mat najomne z bytu. Mozes sa skusit dohodnut na tom, ze napriklad ten byt prepise na dieta, ako sucast vyzivneho? Alebo ze Ti bude prispievat inym vyzivnym a ty pojdes do vlastneho. Ale podla mna retroaktivne sancu nemas. Este raz, moj nazor
@alenah31 ja som sa len opytala. ked nie tak nie, co uz.
Inak, to prepisanie bytu na dieta je velmi dobry napad, ako ti tu radi @cookie29
@zmrzlinka2021 je to otrasny byt, ostat tu nechcem. chcem ist do vacsieho a hlavne normalneho bytu. jedine ze by cast toho dalsieho bytu bral ako sucast vyzivneho.
Ešte stále ste manželia?
@draik ano
Pani nemyslí ako spätne vyplatenie výživného ako napr že sa 1.3. odsťahovali preč a súd ohľadom výživného bude až 1.12. A do tej doby manžel nic nedával na dieťa ? Napr súd určí 100€ mesačne tak otec musí doplatiť vyzivne od 1.3.-1.11. Spätne . Alebo ten rozdiel že súd dal 100€ a on platil iba 50€ tak musí spätne doplatit ešte 50€. Neviem ako sa to presne právne volá.
@diablikovci píše, že už niekoľko rokov bývajú oddelene a on prakticky neprispieva finančne vôbec nakoľko si myslí, že ak býva v jeho byte tak nemusí - ale draik je právnik - ten jej poradí.
@diablikovci nie, nemyslim toto. ale aj to sa moze hodit.
Môžte žiadať plnenie vyživovacej povinnosti z manželstva, na dieťa, do budúcna. Mohli by ste aj na seba, ale to by bolo potrebné poznať ďalšie informácie, pretože dlhodobo s manželom spolu nežijete. Na maloleté dieťa by ste mohli žiadať tri roky spätne, ale len v prípade, že by ste preukázali vážne dôvody, pre ktoré ste žiadať nemohli skôr.
@draik vdaka, takze nic potom.
on ti dava 50 plus na ucet dietatu ? plus neplatis najomne? sa odstahuj , rozved a pytaj si vyzivne cez sud .. spatne sa neda,ale najvyssi cas zacat odznova
a peniaze chces ziadat zaco? Pretoze ako pises byvas v jeho byte, nepredpokladam, ze platis najomne? Takze sa da povazovat, ze vlastne otec plati byvanie a ked vezmes materialnu protihodnotu, tak bude urcite vacsia ako mozne vyzivne. Moj nazor, ale nemusi byt platny