Som v 8.mesiaci tehotenstva priatel ma opustil Bez slova odisiel zo slovenska do USA kde 18.rokov žil.je slovak rok bol tu so mnou a naraz odletel nemam nan ziadny kntakt nic!neviem co mam robit ...otcovstvo priznal ale nic viac nemam sancu ho najst som zufala.
urcite chod na sud kvoli vyzivnemu, kym to nespravis budes mat problemy aj s prispevkom v hmotnej nudzi a existuje vraj nieco ako predbezne vyzivne, neviem ako sa to vola , ale je to asi nejake minimalne vyzivne ktore by si dostavala. Skus sa ist opytat na urad prace , tak by ti mali poradit
1. v suvislosti s Tebou - mozes na sud podat zalobu o prispevok na vyzivu a uhradu nakladov nevydatej matky / vyzivu - ak sa ti v dosledku tehotenstva znizil prijem, uhrada nakladov - suvisiacich s tehotenstvom, t.j. vitaminym, poplatky u lekara atd./
2. po narodeni dietata okamzite podaj na sud zalobu o vyzivne a zverenie dietata do svojej starostlivosti. Vyzivne Ti totiz priznaju az od podania navrhu /aby si neprisla vahanim o par mesiacov/. Ked budes mat v ruke rozsudok, mozes to riesit bud exekuciou na majetok, ktory tu partner ma, prip. poziadat UPSVAR o tzv. nahradne vyzivne. Na toto vsetko potrebujes vsak ten rozsudok.
Odporucam urcite www.legalaid.sk. Za 4,50 EUR sa mozes v tejto veci hodinu radit s pravnikom.
ach to je mi luto, mozno to chce len cas a on pride sam, mozno je len zmateny, kazdopadne je to blbec...
ale o je dolezite, si ty, tvoj pozitivny pristup k tomu ze budes mamicka, milujes to babatko, tak sa tes a usmej sa..
ked sa ti babo narodi, v jeho mene ho mozes podat ako jeho zakonny zatupca na sud zalobu na urcenie vyzivneho (ak nepoznas jeho adresu, do zaloby napis poslednu znamu adresu kde sa na slovensku zdrziaval). sud vyzivne urci aj bez jeho pritomnosti na konani, urci mu opatrovnika), budes mat pravoplatny a vykonatelny rozsudok, co je titulom pre exekuciu, avsak vymozitelnost bude horsia, najma ak ho nenajdes a nema na slovensku majetok...