Som povinná žiadať o výživné?

zanted
6. feb 2018

Vie mi niekto poradit?Chcem sa opytat ci som povinna od zakona ziadat od otca dietata vyzivne....?Otec dietata sporadicky prispieva malou sumou na maleho....v podstate nie som odkazana na jeho peniaze,len som pocula ze matka dietata ktora nezije s otcom dietata v spolocnej domacnosti je povinna v zaujme maloleteho ziadat od otca vyzivne..Je to pravda?Nechcem mat do buducnosti neprijemnosti ...vie mi niekto poradit?Dakujem

mondolina
6. feb 2018

Nie si povinná žiadať.Mas právo žiadať.

liaka
6. feb 2018

V pripade, ze v buducnosti by ste potrebovali byt na " socialke", alebo by ste si chceli vybavit hmotnu nudzu, na vsetko potrebujete potvrdenie, ze poberate vyzivne. Bez toho vam nepriznaju ani cent. Ine veci ma nenapadaju, ze naco by ste asi tak mohli potrebovat papier od vyzivneho.

pribinak
6. feb 2018

Nie, nie si povinná. Ak sa viete rozumne dohodnut, tak to nemusíte riesit cez sud.
Druha vec je, ze tie peniaze patria dietatu a ked mu ich budes ukladať na účet, tak do 18tky moze byt z toho pekna suma.

Druha vec je, ze dohodni sa s nim, aby ti peniaze posielal na účet, ste tak chránení obaja. Ani jeden nemoze klamať, ty ze on poslal menej a on, ze poslal viac

zanted
autor
6. feb 2018

velmi pekne Vam dakujem za radu....

alex49
6. feb 2018

ak tie peniaze nepotrebuješ, tak môžeš odkladať dieťaťu na sporiaci účet, na auto napríklad

maria1678
7. feb 2018

@zanted to je fajn, že tie peniaze nepotrebuješ, ale pozri sa na to z druhej strany. Aj druhý rodič je povinný na výživu prispievať, sú to peniaze pre ňu, nie pre teba, či náklady domácnosti /hoci chápem, že zo svojho príjmu jej platíš všetko/. ja na tvojom mieste, si o to výživné normálne požiadam a automaticky jej to posielam na nejaký sporiaci produkt, či účet. Ved len pri výživnom 100 € mesačne jej to do dospelosti spraví viac ako 21.000 € a to je už pekná suma, nie? Mala by na štart do života alebo štúdium v zahraničí.

hanatom
25. feb 2019

@zanted no zaujímavé, a to ste s tým spokojná? ved mu tie peniaze možte odkladat, prečo by sa nemal otec podielať na výdavkoch?

bodka70
13. máj 2020

výživné by som žiadala, aj keby si ho momentálne nepotrebovala, tak ako povedali dievčatá, jednak ho môžeš dieťaťu sporiť, jednak nikdy nevieš ako sa situácia v živote zvrtne a peniaze budeš potrebovať. O výživné nemusíš žiadať súdne, ak sa viete dohodnúť aj medzi sebou. Ja napríklad žijem s troma deťmi sama a môj ex mi posiela ústne dohodnutú čiastku na môj účet, kde aj vždy napíše, že sa jedná o výživné, tak sme krytí obaja. Tiež sme sa dohodli, že môže hocikedy prispieť aj niečo navyše priamo deťom (dve už sú takmer dospelé) a to nerátam ako výživné. napr. dal dcére minule jednej 50 (akože za maturitu 🙂 ) a druhej 3O eur a pravidelne im nabíja kredit na mobiloch. Synovi občas kúpi topánky či ponožky a iné drobnosti. Je to o dohode, my sme sa vedeli dohodnúť. Povedala som mu, že ak bude to dodržiavať, nemám dôvod to vymáhať súdne, ak by robil problémy, okamžite žiadam o súdne výživné a žiadala by som vyššiu sumu, ako teraz platí dobrovoľne.