Som povinná vydať dieťa otcovi?

28. júl 2022

Ahojte.
Ma niekto skúsenosť? Dieťa je zverené do starostlivosti matky, otec má nárok sa stretávať. Mal by prísť pre dcéru, tá však začala hnačkovať - informovala som ho. Aj napriek tomu trvá na tom, že si pre ňu príde.
Ako mu mám vydať hnačkujúce dieťa?
Ďakujem za skúsenosti a rady.

alenah31
28. júl 2022

tak ako nehnačkujúce. Neviem aké je dieťa staré. Ale ak nemáš potvrdenie od Dr., že dieťa nemá kvôli infekčnosti opúšťať tvoju domácnosť - riadiš sa súdnym rozhodnutím - je otec, o dieťa má právo sa postarať rovnako ako ty - aj v chorobe. Viem, že je to trošku na hlavu (hlavne pri chorobe dieťaťa) - ale právo upierať mu styk nemáš - ak sa dohodnúť na náhradnom termíne nechce - môže to nahlásiť.

luccija
28. júl 2022

Nedala by som ju.Ako je velka?naco ju este viac stresovat.Normalny chlap to pochopi tak mu ju das vtedy, ked nebude jeho vikend

sissy27
28. júl 2022

no nech príde... podľa mňa neverí, že dieťa hnačkuje a myslí si, že ho len chceš oklamať aby sa s dcérou nevidel... tak snáď keď sa mu pototo v aute a bude celý víkend len prať a prezliekať, tak uverí... a rovno ho informuj, že náklady na tepovanie platiť nebudeš.

patka06
28. júl 2022

Aké veľké dieťa?
Dáš mu dcéru + lieky ak má nejaké predpísané od lekára, ak nie môžeš mu dať to čo užívala doma, upozorniť, že je chorá, má dietu a pod

hipuska
28. júl 2022

Áno, si povinná. Ako ďaleko s ňou bude cestovať?

22abigail22
28. júl 2022

Matka mala podobne problémy s mojou najmladšou sestrou. Jej otec (mamin ex-manžel) ju má mať každý víkend a v utorok matka dostala telefonát, že nech ide pre sestru lebo ochorela (mala kašeľ) a večer už horúčku. Matka s ňou išla na druhý deň k lekári, napísal papier a predpísal lieky. Do piatka sa sestra nevyzdravila takže matka napísala ex-manželovi, že nech nechodí (nech si dohodnú náhradný termín) kvôli chorobe aj s "dôkazmi" od lekára. Jeho to však nezaujímalo (presnejšie, ani neodpovedal na tú správu) a prišiel pre dcéru od tak. Ale, o pár hodín ju vrátila mame lebo prosila ísť domov a plakala.
Asi o mesiac na to bol súd lebo ex-manžel chcel platiť nižšie výživné a upraviť stretávanie lebo matka "bráni" v stretávaní. Samozrejme nepochodil keďže matka a ním komunikuje vylúčené písomne takže mala dôkaz.

Týmto chcem poradiť to isté. Napíšte mi správu, že dcéra má hnačku a pre jej dobro bude lepšie keď ju zoberie iný deň (keď bude zdravá). Takto, aj keby sa otec niekde sťažoval (na súde/na sociálke) tak ho odbijú.
Navyše, cestovať s otcom s hnačke je asi posledné čo chce robiť vaša dcéra.

kassandra25
28. júl 2022

Preco sa nespytas advokatky a koliznej, ale pytas sa stranky mk???? 🤦‍♀️

modry1985
28. júl 2022

Hnačkujúce dieťa / choré dieťa sa vydáva presne tak isto ako zdravé....pokiaľ nie je dohoda na zmene....hypoteticky sú to ospravedlniteľné dôvody ale ak to nie je infekčné / potvrdenie od doktora že dieťa sa nesmie premiestňovať porušiť súdom nariadený styk by si nemala....riešil som to xxx krát.... s kolíznou....takže dieťa choré nechoré - putuje aj s liekmi a správou od doktora k druhému rodičovi .... bohužial choroba sa mnohokrát zneuživala....na zabránenie styku....

sisaka
28. júl 2022

Pri chorobe nevidím žiaden dôvod, prečo by sa nemohol starať druhy rodič, hnačka, vracanie, to je trochu iné, ak sa dieťa nemôže vzdialiť od WC, tak rozum dá, že asi nejakú dlhu cestu nedá. To už záleží od rodičov, či si cez dieťa robia naprieky

lady_hurts
28. júl 2022

Tak snáď by bolo vhodné, aby sa otec zariadil podľa toho ako sa dcera cíti. Ak je na tom naozaj zle, tak je pochopiteľné, keď zostane doma. Je pravda, že sa o ňu môže postarať v čase choroby, ale tak hlavne by mal myslieť čo je pre dcéru najlepšie. Vláčiť ju hore dole choru, pretože aj on má právo mi príde trochu cez...

katkine_terapie
28. júl 2022

Nie si povinná vydat dieta otcovi keď ma zdravotne ťažkosti. Neviem si predstavit normalneho milunucejo otca, ktory je schopny prevlacovat hnackujuce dieta z miesta na miesto lebo "ja chcem". Kontaktuj pediatra, opis zdravotny stav a vysvetli situaciu. V pripade, ak by ex robil problemy, si krytá pediatrom. Samozrejme, situaciu netreba zneužívať, ale raz za čas, ked dietatu nie je dobre, to pochopi kazdy sudca.

modry1985
28. júl 2022

@katkine_terapie kde nájdem v zákone toto tvoje odporúčanie ? Pretože kolízna opatrovníčka má na to iný názor. Ďakujem

hipuska
28. júl 2022

@katkine_terapie nemáš pravdu. Otec je na rovnakej úrovni ako matka. Vie sa/ a aj sa má postarať o svoje dieťa aj v čase choroby. Je to ale vysoko individuálne. Ak otec býva 10 minút od dieťaťa...dieťa aj s teplotou sa môže v pohode presunúť a liečiť tam. Iné je, niekoľko km cesta. Lekár môže dať akurát tak odporúčanie, aby dieťa necestovalo ale tiež to nič neznamená.

Ale samozrejme, pokiaľ matka dieťa nedá, bude sa jednať o jednorazovú záležitosť, že dieťa odmietne dať, nič sa nestane.

@modry1985 nikde. Pretože také nič neexistuje. Žiadna kolizna ti nepovie, že dieťa nemusíš dat. U nás boli teraz policajti, lebo deti odmietli ísť s otcom (zavolal ich on). Prišli, videli že deti sú v pohode, boli zbalene (moja povinnosť splnená) a odišli. Deti ostali doma. Ale, bol to neskutočný stres pre nich a odporúčam sa takej situácii vyhnúť...

zuzanka.zuzu
28. júl 2022

ľutujem dnešné deti, by ma zaujímalo koľko dospelých by sa so sr*čkou retigalo von z bytu.... ŽIADNY!!! ale deti nie sú plnohodnotní dospelí, oni vydržia. musia. a keď nie, aj tak musia.

sisaka
28. júl 2022

@zuzanka.zuzu nikto im do toho nevidí. Nevieme, či dieťa musí sedieť vedľa záchoda, lebo tam beží každých 15 minút alebo dieťa 2 x prehnalo a matka nechce dať dieťa jeho otcovi a hnačka padla vhod.

matkahelka
28. júl 2022

@zuzanka.zuzu presne tak! mne staci, ze som nachladena a chcem byt doma, v klude, vo svojej posteli, nech mi choroba cim skor ustupi.a nie sa prevlacat do cudzieho a tam sa liecit. chora doba toto! deti ako macata, chces/nechces, musis ist. otras.

nikha2809
28. júl 2022

@zuzanka.zuzu presne tak a zvlášť detičky, ktoré chcú by hlavne s mamou keď sú choré...chudence..môj ex je síce kkt, veľa zlého porobil ale keď mu poviem že je mala chora nemá problém si ju vziať inokedy

sisaka
28. júl 2022

@matkahelka ani ja, ani moje deti ešte koli nachladnutiu neležali v posteli, normálne fungujeme. Mimochodom deti chodia k svojim vlastným otcom, nie k cudzím ľuďom a predpokladam, že tam dokonca majú aj posteľ. 🤦‍♀️

marca12
28. júl 2022

@luccija toto asi nebude normalny chlap,ked vie,ze hnackuje a aj tak trva na vyzdvihnuti

autor
28. júl 2022

Dieťa má 3 roky a má cestovať 300km

autor
28. júl 2022

Otec nekomunikuje, robí neustále problémy a prieky..

katkine_terapie
28. júl 2022

@modry1985
@hipuska
nebavime sa o dietati s teplotou, ale o dietati s hnačkou. Neviem ako vám, ale mne ak mám hnačku tak to bráni aj vyjsť z bytu, nedajbože niekam cestovať. Rovnako sa tu bavíme o jednorazovej zalezitosti, ked rozumny rodic pochopi a pre dieta pride o den dva neskor, ked mu bude lepsie. V pripade jednorazovej zalezitosti, na "jednorazovost" prihliada aj sud (ak byt otec riesil vec sudnou cestou). Bolo by fajn, prihliadat najmä na dieťa, jeho zdravotny stav, jeho potreby. Prikladam vyjadrenie advokata.
https://ficek.sk/musim-davat-dieta-otcovi-aj-ke...

sense
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
28. júl 2022

@katkine_terapie ďakujem za odpoveď aj za ten link, preštudovala som si to

matkahelka
28. júl 2022

@sisaka to nachladnutie som myslela obrazne. choroba akakolvek. ani ty, ani tvoje deti sa nechodite liecit mimo domu, ze ano. a ak deti chodia k otcom, kt. "maju narok sa stretavat", tak tam nie su doma. ja tiez chodim k svokre 2x mesacne na vikendy a neznamena to, ze som tam doma. nebavime sa tu o striedavke, bavime sa o dietati, ktore chodi k otcovi obcas.

hipuska
28. júl 2022

@katkine_terapie písala som, že sa to nedá všeobecne a dieťa má hnačku. Tj.nesedi na záchode 24hodin. Čiže, všetko závisí od vzdialenosti, ktorú musí dieta prejsť. Tu píše 300km, ale nepíše, akú silnú má hnačku dieťa. Takže ťažko povedať. A taktiež som písala, že pokiaľ sa jedná o jednorazovú záležitosť, nevadí. Ale, otec taktiež môže zavolať policajtov...takže to si už musí vyhodnotiť matka sama.

A jasne, žeby bolo fajn prihliadat na dieťa, ale to by musela byť komunikácia medzi rodičmi ok (čo zjavne nie je). Ja neobhajujem otca, sama som v rovnakej pozícii ako autorka. Môj ex je ešte väčší exot. Ale, vidím, že je dobré, keď sa deti s ním stretávajú. Je strašné žiť s pocitom, že otec na vás kašle. A aspoň, nespadnu do idealizovania si jeho a utvoria si vlastný názor.

kitycat
28. júl 2022

No ak mate vy dobre vztahy a on s dietatom, tak nevidim dovod dat mu aj hnackujuce dieta nech si to s nim odzije. Ved to, ze je zverene tebe neznamena, ze ho budes v chorobe nechavat u seba a jemu upierat to pravo.

Podla mna ej pekne, ze sa chce ucastnit. Pribal extra veci a povedz mu, nech to aj pere... Ne ze ti to okadene donesie 😉

zuzanka.zuzu
28. júl 2022

@hipuska 3 ročná si ešte žiadny názor nevytvorí, to až možno od 7-8r 🙄 "ale nepíše, akú silnú má hnačku dieťa" mňa dnes prehnalo 2x (nie že by som sa chcela deliť s touto info ale zapadá nám sem do kontextu) - moje 1,5r staré dieťa ma empaticky nechá ležať na gauči a nosí mi jeho vodičku 😘 keď to zvládne ono, zvládne to aj dospelý muž - nechať dieťa DOMA VYZDRAVIEŤ. píšeš ako keby záležalo koľko krát dcéra kakala 😖 2x je málo ale 7x by už bolo dosť či ako to myslíš? 🙈 a čo furt všetky riešite teplotu????? v každej téme ako mantra.... moje dieťa má bežnú prevádzkovú teplotu 37,2, výnimočne menej. už rok. strašne divná logika. vyštípaný zadok nevadí ale joooj teplôtka, zostávame doma

janickacrazy
28. júl 2022

No 300km to je veľa, to by som určite nedala hnackujuce dieťa. Okrem toho tieto hnačky môžu byť infekčné, takže možno papier od lekára by sa hodil. Ja som s malým 3-krat skončila na infúziách v nemocnici kvôli hnačke a vždy nás dali na infekčné oddelenie.

modry1985
28. júl 2022

@katkine_terapie vyjadrenie právnika je pekné všeobecné ale keďže som už dieťa s teplotami / kiahňami / hnačkou a i odovzdával matke na pár dní , vyjadrenie sociálnej pracovníčky znelo jednoznačne. Áno dieťa k matke musí / ak nie som s ňou hospitalizovaný....tak predsa len pravdepodobne vie o čom hovorí....mimochodom kiahne sú infekčná choroba a MUSELA na 4 dni ale musela opustiť domácnosť....jediná možnosť bola DOHODA...ktorá ani možnosťou nebola....