Som povinná dávať strýkovi jeho synovca a neter?

luladejkova
4. apr 2017

Mam povinnost strykovi davat jeho synovca a neter?
Ako sa na to pozera zakon, moze ma donutit.
Ani nechcem vysvetlovat co som si prezila preco nechcem mu deti davat. Moze sa s nimi vidiet len u nas doma so mnou.
Nikdy o nas nejaval zaujem az ked mu vsetci zomreli.
A zrazu ich chce brat k sebe domov a nezomna.

ukulela
4. apr 2017

@luladejkova nie, ziadnu povinnost voci nim nemas. ani vo vztahu s detmi, ani tebou.nemusis mu ani dvere otvorit.

kinderya
4. apr 2017

žiaden zákon o tom nehovorí - je to iba morálna povinnosť rodičov maloletého.

ukulela
4. apr 2017

ani moralna povinnost - nie voci strykovi, ktory o nich nezavadil a teraz si kompenzuje nedostatok citov na "cudzich" - rozumej nie svojich detoch. o nejakej moralnej povinnosti mozeme hovorit pri rodicoch, nie strykovi. okrem toho - oni sa s nim stretavaju, no on vyzaduje deti k sebe bez pritomnosti matky. a zrejme aj naznacil daky "narok" ked sa zakladatelka pyta ... nuz, nema narok ziadny.

luladejkova
autor
4. apr 2017

Dakujem , odlahlo mi.
A len tak pre informaciu, voci komu mam povinnost davat deti. Myslim ze starym rodicom a este niekomu musim ci nemusim.

Inak ani deti k nemu nechce , pytala som sa ich.

evittam
4. apr 2017

@luladejkova Nikomu nemusis davat deti ak nechces.

kinderya
4. apr 2017

@ukulela mne je jedno, aké má zakladateľka témy s rodinou vzťahy - vyjadrovala som sa len k právnej stránke. O vzťahu detí k ostatným príbuzným (napr. strýko) nehovorí žiaden zákon, ide len o morálnu povinnosť, ktorej sa v podstate nie je možné dovolávať a ktorá nie je vynútiteľná žiadnou mocou. Takže ak sa rodičia rozhodnú, že k strýkovi pôjdu, tak pôjdu, keď nie, tak nie - o nič nejde.

luladejkova
autor
4. apr 2017

Dakujem za dobre spravy. Deti su male, do 3 rokov, a mame len zle skusenosti a to aj ked ich mal len na 5 min. Potrazit.
Dakujem, dakujem

negymama
4. apr 2017

@luladejkova zo zakona nema ziadny narok, sud moze upravit styk dietata s druhym rodicom, prip. v ojedinelych pripadoch aj styk dietata so starymi rodicmi. strykovia, tety a podobne urcite nie a uz vobec nie aby ich mal v nepritomnosti rodica.

dokonca aj v pripade druheho rodica, ak sa dokaze zly vplyv na dieta, ci nejake ine prekazky, dusevna nesposobilost, velke zdravotne problemy, tak sa styk dietata s danou osobou moze obmedzit.

ukulela
4. apr 2017

ani starym rodicom nemusis,ak by to malo byt pod natlakom ... su pripady, ked stari rodicia vysudili styk s detmi, napr ak otec umrel a nevesta branila/nechcela deti davat k jeho rodicom. ale ak by sa ti mal niekto vyhrazat, ze das mi deti aby som ich vzala na prazdniny tam a tam, lebo ta udam na sud, nech sa paci .... da sa to elegantne riesit sudom. napr pri rozvedenych ma styk starych rodicov z otcovej strany zabezpecit otec vramci svojich navstevnych hodin. a teda nikto - ani stary rodic ta nemoze nutit, ze mu musis dat dieta k nemu na noc/vylet a pod.
mate nejake napate vztahy v rodine?

negymama
4. apr 2017

@ukulela tento boj o deti to je hruza, ale v tomto pripade matka nemusi mat obavy.

luladejkova
autor
4. apr 2017

Uz nie uz sa da povedat ze mam stastne manzelstvo lebo svokkra zomrela. To sa neda opisat co robila. Svokor je v pohode normalny clovek.
Problem je s mamzelovym bratom, ma 50 je sam bol mamickyn maznacik a ako zomrela pije a je psycho s toho ze je sam.
Mojho syna zacal volat syn moj, mna stiska, ale nie tak priatelsky, to proste citite. A kopec inych veci.
Kym mu zila matka nas neriesil , deti pozdravil obcas oslovil. Matka je aj teraz prenho vsetko, vraj musi zit ako ona chce.
Raz ma oslave som mu na 5 min nechala postrazit syna. Ten isiel do kuchyne v restauracii k sporaku. On man zakrical nechod tam, maly nezareagoval. Scagor hodil rukov ze on to moze a isiel prec. Trielila som z wc ajo namydlena aby sa maly nepopalil.

Zrazu chce deti k sebe domov bezomna. Neviem o co mu ide. Dokonca zahlasil ze otec je lepsi ako matka. A mojho syna vola syncek moj.
??????

luladejkova
autor
4. apr 2017

@luladejkova a proste ine veci. ja neviem.
toto je len omrvinka z toho vsetkeho

ema234
4. apr 2017

bud v klude , nic nemusis 🙂

alerka
5. apr 2017

@luladejkova to je teda psycho... :(

cacianka
5. apr 2017

...a ak by bol na vás nejako vtieravý, neodbytný, nárokoval si, alebo vás obťažoval nadmieru, môžete dokonca požidaťa súdnou cestou o zákaz priblíženia, zdržania sa neprimeraného nátlaku a pod., naozaj krajná možnosť...

h2
5. apr 2017

@luladejkova Ahoj, nikomu nemáš povinnosť dávať svoje deti, len ich otec má právo sa s nimi stýkať, ale to u vás asi problém nebude. Žiadni strýkovia, tetky, ani krstní a dokonca ani starí rodičia nemajú žiaden právny nárok. A Ty voči nim nemáš žiadnu povinnosť, ani len morálnu, ako tu bolo písané.

luladejkova
autor
5. apr 2017

Potesili ste ma dakujem za pomoc

ukulela
5. apr 2017

@luladejkova kazdopadne toto prediskutuhjte s muzom a dohodnite sa na spolocnom postupe a jasnych pravidlach. je na vas, ci styk s jeho bratom obmedzite uplne, alebo teda nejaky zachovate, ale podla vasich pravidiel. a teda muz nech sa s bratom porozprava a povie mu, ze si nezela, aby vase deti oslovoval tak, ako to robi, nie je to dobre pre neho(stryka) ani pre deti. svagor vyzera ako pripad pre odbornika ....

dominika6
5. apr 2017

@luladejkova je to len rodinný príslušník,s ktorým nemusíš byť vôbec v kontakte..neviem kde si nabrala takúto somarinu..

lea299
5. apr 2017

@luladejkova nemusíš mu ich dávať a nikto ti nič nezmôže. Aj keď by ťa chcel zažalovať tak ani on si nič nezmôže, keďže nikde v zákone takéto čosi nie je písane. Čo on s Vami má? No nič predsa!