Mam povinnost strykovi davat jeho synovca a neter?
Ako sa na to pozera zakon, moze ma donutit.
Ani nechcem vysvetlovat co som si prezila preco nechcem mu deti davat. Moze sa s nimi vidiet len u nas doma so mnou.
Nikdy o nas nejaval zaujem az ked mu vsetci zomreli.
A zrazu ich chce brat k sebe domov a nezomna.
žiaden zákon o tom nehovorí - je to iba morálna povinnosť rodičov maloletého.
ani moralna povinnost - nie voci strykovi, ktory o nich nezavadil a teraz si kompenzuje nedostatok citov na "cudzich" - rozumej nie svojich detoch. o nejakej moralnej povinnosti mozeme hovorit pri rodicoch, nie strykovi. okrem toho - oni sa s nim stretavaju, no on vyzaduje deti k sebe bez pritomnosti matky. a zrejme aj naznacil daky "narok" ked sa zakladatelka pyta ... nuz, nema narok ziadny.
Dakujem , odlahlo mi.
A len tak pre informaciu, voci komu mam povinnost davat deti. Myslim ze starym rodicom a este niekomu musim ci nemusim.
Inak ani deti k nemu nechce , pytala som sa ich.
@luladejkova Nikomu nemusis davat deti ak nechces.
@ukulela mne je jedno, aké má zakladateľka témy s rodinou vzťahy - vyjadrovala som sa len k právnej stránke. O vzťahu detí k ostatným príbuzným (napr. strýko) nehovorí žiaden zákon, ide len o morálnu povinnosť, ktorej sa v podstate nie je možné dovolávať a ktorá nie je vynútiteľná žiadnou mocou. Takže ak sa rodičia rozhodnú, že k strýkovi pôjdu, tak pôjdu, keď nie, tak nie - o nič nejde.
Dakujem za dobre spravy. Deti su male, do 3 rokov, a mame len zle skusenosti a to aj ked ich mal len na 5 min. Potrazit.
Dakujem, dakujem
@luladejkova zo zakona nema ziadny narok, sud moze upravit styk dietata s druhym rodicom, prip. v ojedinelych pripadoch aj styk dietata so starymi rodicmi. strykovia, tety a podobne urcite nie a uz vobec nie aby ich mal v nepritomnosti rodica.
dokonca aj v pripade druheho rodica, ak sa dokaze zly vplyv na dieta, ci nejake ine prekazky, dusevna nesposobilost, velke zdravotne problemy, tak sa styk dietata s danou osobou moze obmedzit.
ani starym rodicom nemusis,ak by to malo byt pod natlakom ... su pripady, ked stari rodicia vysudili styk s detmi, napr ak otec umrel a nevesta branila/nechcela deti davat k jeho rodicom. ale ak by sa ti mal niekto vyhrazat, ze das mi deti aby som ich vzala na prazdniny tam a tam, lebo ta udam na sud, nech sa paci .... da sa to elegantne riesit sudom. napr pri rozvedenych ma styk starych rodicov z otcovej strany zabezpecit otec vramci svojich navstevnych hodin. a teda nikto - ani stary rodic ta nemoze nutit, ze mu musis dat dieta k nemu na noc/vylet a pod.
mate nejake napate vztahy v rodine?
Uz nie uz sa da povedat ze mam stastne manzelstvo lebo svokkra zomrela. To sa neda opisat co robila. Svokor je v pohode normalny clovek.
Problem je s mamzelovym bratom, ma 50 je sam bol mamickyn maznacik a ako zomrela pije a je psycho s toho ze je sam.
Mojho syna zacal volat syn moj, mna stiska, ale nie tak priatelsky, to proste citite. A kopec inych veci.
Kym mu zila matka nas neriesil , deti pozdravil obcas oslovil. Matka je aj teraz prenho vsetko, vraj musi zit ako ona chce.
Raz ma oslave som mu na 5 min nechala postrazit syna. Ten isiel do kuchyne v restauracii k sporaku. On man zakrical nechod tam, maly nezareagoval. Scagor hodil rukov ze on to moze a isiel prec. Trielila som z wc ajo namydlena aby sa maly nepopalil.
Zrazu chce deti k sebe domov bezomna. Neviem o co mu ide. Dokonca zahlasil ze otec je lepsi ako matka. A mojho syna vola syncek moj.
??????
@luladejkova a proste ine veci. ja neviem.
toto je len omrvinka z toho vsetkeho
bud v klude , nic nemusis 🙂
@luladejkova to je teda psycho... :(
...a ak by bol na vás nejako vtieravý, neodbytný, nárokoval si, alebo vás obťažoval nadmieru, môžete dokonca požidaťa súdnou cestou o zákaz priblíženia, zdržania sa neprimeraného nátlaku a pod., naozaj krajná možnosť...
@luladejkova Ahoj, nikomu nemáš povinnosť dávať svoje deti, len ich otec má právo sa s nimi stýkať, ale to u vás asi problém nebude. Žiadni strýkovia, tetky, ani krstní a dokonca ani starí rodičia nemajú žiaden právny nárok. A Ty voči nim nemáš žiadnu povinnosť, ani len morálnu, ako tu bolo písané.
Potesili ste ma dakujem za pomoc
@luladejkova kazdopadne toto prediskutuhjte s muzom a dohodnite sa na spolocnom postupe a jasnych pravidlach. je na vas, ci styk s jeho bratom obmedzite uplne, alebo teda nejaky zachovate, ale podla vasich pravidiel. a teda muz nech sa s bratom porozprava a povie mu, ze si nezela, aby vase deti oslovoval tak, ako to robi, nie je to dobre pre neho(stryka) ani pre deti. svagor vyzera ako pripad pre odbornika ....
@luladejkova je to len rodinný príslušník,s ktorým nemusíš byť vôbec v kontakte..neviem kde si nabrala takúto somarinu..
@luladejkova nemusíš mu ich dávať a nikto ti nič nezmôže. Aj keď by ťa chcel zažalovať tak ani on si nič nezmôže, keďže nikde v zákone takéto čosi nie je písane. Čo on s Vami má? No nič predsa!
@luladejkova nie, ziadnu povinnost voci nim nemas. ani vo vztahu s detmi, ani tebou.nemusis mu ani dvere otvorit.