Sľúbené peniaze pre deti doteraz neuhradil

sisu842
21. júl 2022

Ahojte, prosím o radu. Existuje možnosť, ako dostať z exmanžela peniaze, ktoré sľúbil deťom?Máme sa podieľať polovicou. Všetko platím ja i keď sľúbi, že potom dá.
Ďakujem za rady a možnosti riešenia

kkovacovak
21. júl 2022

@sisu842 je to rozhidnutie súdu? Ak áno tak asi vieš čo máš robiť. Inak peniaze asi neuvidíš nikdy.

sisu842
autor
21. júl 2022

@kkovacovak máme sa podieľať polovicou. Okrem výživného, ktoré platí.

deti95060810
21. júl 2022

ja by som to všetko spísala a pri najbližšom požiadaní o zvýšení výživného pekne na súde povedala... nech mu dajú viac platiť, pretože dohodu nedodržuje...

mogaa
21. júl 2022

@sisu842 v tom prípade len požiadať o zvýšenie výživného s odôvodnením, že neprispieva na nič naviac a doložiť ostatné zvýšené výdavky....

modry1985
21. júl 2022

@sisu842 a čo konrétne ešte mimo výživného potrebuješ ? 99 % vecí má byť vo výživnom , mimo veľmi mimoriadnych výdavkov....výživné sa neurčuje od brucha ale od reálnych možností......

syslik81
21. júl 2022

ak mas blocky tak ano mozes sa obratit na sud s tym ze kedze to nedodrzuje tak poziadat o vyssie vyzivne

sisu842
autor
21. júl 2022

@syslik81 výživné zvýšili, tieto platby sú mimo neho.

syslik81
21. júl 2022

@sisu842 tak ak to mas aj v sudnom rozhodnuti tak riesit cez sud

sisu842
autor
21. júl 2022

@modry1985 lekár, vzdelávanie

sisu842
autor
21. júl 2022

@syslik81 áno, mám to tam. Má to byť dohodou a pol na pol. Problém je, že povie áno. Že prispeje. A potom sa nemôžem príspevku z jeho strany dočkať

sissy27
21. júl 2022

@modry1985 no napríklad letný tábor, lyžiarsky, škola v prírode, zubný strojček, okuliare (toto si nie vždy vieš dať do výživného, keďže je to proste "diagnóza" ktorá v čase konania súdu nemusela existovať a kým sa toto vyrieši cez súdy, tak je aj po liečbe), ak dieťa športuje a dostane sa na súťažnú úroveň, tak zase výdavky stúpajú rýchlejšie ako pracujú naše súdy... je toho dosť, čo sa ťažko vopred plánuje do výživného...

sisu842
autor
21. júl 2022

@sissy27 a presne o toto ide. Na športové aktivity odmietol prispievať pred pol rokom. Dovtedy sľúbil a podporoval deti. Dlží za strojček, doučovanie a iné...

modry1985
21. júl 2022

@sisu842 to má byť zarátané vo výživnom .....to nie sú mimoriadne výdavky s ktorými sa nedá rátať...keďže to vieš do predu minimálne školné kolko sa platiť bude.....možno tak strojček na zuby.....resp.iné mimoriadne veci s ktorými sa v dobe vyživného nerátalo.......ale inak nemaš šancu.....vždy možeš podať návrh na súd.....
@sissy27 výživné sa ráta však aj z možností druhého partnera......z právneho hľadiska tieto výdavky nemáš ako vymáhať ....jedine si to zarátať do výživného a ak na to partner má - tak ti súd výživne schváli ak nie - smola...deti na tábor nepojdu ak na to nebudeš ty ako rodič ktorému zverili dieťa do osobnej starostlivosti mať....

zmrzlinka2021
21. júl 2022

@sisu842
Co je dovodom, ze odmietol prispiet?

melanta
21. júl 2022

@modry1985 tak môj muž platí na syna a napríklad taký tábor vo výživnom zahrnutý nemá. Muž mu ho zaplatí celý. Mohol by teda len polovicu, pretože tú polovicu má matka predsa nárok od neho pýtať, prečo by to mala platiť len ona? Detto keď sa malému kupovali nové lyže, tak to nie je zahrnuté vo výživnom, tiež sme platili komplet celú výbavu, hoci mohli sme len polovicu. A sorry, názor, že ak matka nemá na tábor, tak dieťa do tábora nepôjde, to je aké úbohé. To len fakt úbohý človek môže toto vypotiť.

sisu842
autor
21. júl 2022

@modry1985 ide o Tom, že tie Peniaze ktoré sľúbil som už uhradila. Trvá to 3 roky. Výživné sa zvýšilo lebo deti vyrástli. Zmenili školu. Do výživného voľný čas, lekárske ošetrenie nepatrí

sisu842
autor
21. júl 2022

@melanta ďakujem. Aspoň sa necítim, ako úplný blb.

modry1985
21. júl 2022

@melanta To je právna REALITA , nie dohad na modrom koníkovi. Ak má možnosti ako to od neho dostať - sem s tým.......a nie osobná invektíva....

sissy27
21. júl 2022

@modry1985 ale nehovor, ty budeš asi tiež jedným z tých "šetrných" oteckov 😀
ako píše vyššie - podľa rozhodnutia súdu sa má pán otec na mimoriadnych výdavkoch podieľať polovicou. A nie že keď "matka nemá na tábor, tak nepôjde a otecka sa to netýka".

sisu842
autor
21. júl 2022

@modry1985 pýtam sa na možnosti. Lebo toto nie je zo strany otca našich detí fér

sisu842
autor
21. júl 2022

@zmrzlinka2021 že nemá peniaze... sľúbi a potom nemá. Máme vždy počkať. Už čakám 3 roky

modry1985
21. júl 2022

@sissy27 je to dosť možné preto všetky výdavky na dieťa platím JA.....aj keď mám dieťa v SS..( papierovej reálne je 70 % času u mňa ) ...rozdiel je v tom že ja vďakabohu na to mám , a ja sa s ex nemienim doťahovať........
@sisu842 možnosti právne nemáš , určite nie na tábor , určite nie na školské potreby , nie na školné. Toto všetko malo byť zarátané vo výživnom. Ak on má príjem 1000 eur , možeš mat narátané výdavky na dieťa aj 1000 viac ako 300 eur na deti neprispeje a žiaden súd na Slovensku mu to ani neprikáže......( prirodzene pokial nie je živnostník a nemá štandart na 4000 eur ale príjem oficiálny 700 eur )

kkovacovak
21. júl 2022

@sisu842 tak odkladaj všetky bločky. Urob si zoznam čo kupuješ, za koľko nech to máš podložené. Obráť sa na súd že nedodržiava dohodu. Ak teda dohoda znela že výnimočné výdavky budete hradiť pol na pol

sisu842
autor
21. júl 2022

@modry1985 všetky výdavky s ním konzultujem ja alebo deti. Keď sľúbi, tak ...

modry1985
21. júl 2022

@sisu842 Keby sľuby dodržiaval , asi by nebol EX.....
A ako hovorím jedna vec sú náklady na dieťa , druhá vec sú reálne možnosti ex partnera......a tie sa zohľadnili pri výške výživného

sisu842
autor
21. júl 2022

@modry1985 juuuj, peňazí má on dosť. Len si to vedel zariadiť, aby ich nemal. Nízky príjem.

sisu842
autor
21. júl 2022

@zmrzlinka2021 zrazu nemá Peniaze

modry1985
21. júl 2022

@sisu842 Tak bolo na tebe aby si to na súde dokázala......sudcovia v dnešnej dobe nie su hlupáci a niekto kto sa vozí na X6 nemôže mať príjem 1000 eur.....a často krát sa ide do ďalekej minulosti - moja ex musela dokladať príjem ešte pred materskou.....keďže začala čarovať v dobe rozvodu a sudca sa na jej hapkaní celkom zabával , keď prišiel na to že zarobí viac ako on smiech ho prešiel..............Sudcovia ( prevažne ) hlupáci nie sú a milujú tých čo sa snažia v oblasti výživného a príjmu špekulovať.......Čiže očividne mu súd schválil toľko koľko si môže dovoliť......ak maš však iný názor nie je nič ľahšie ako to dokázať.....ale z právneho hľadiska máš možnosť vymáhať iba výživné ktoré je pevne stanovené..............Ak máš aj v rozhodnutí súdu že mimoriadne výdavky máte uhrádzať na polovicu , nikde v zákone nie je uvedené čo je mimoriadny výdavok ( no školné to dozaista nie je a ani vzdelávanie ).

sisu842
autor
21. júl 2022

@modry1985 podstata je, že sa dohodneme. Teda on povie áno, prispejem. Ja to zaplatím a čakám. On sa zabáva

dievcacitajucelist
21. júl 2022

@modry1985 zaujímavé donedávna platil môj ex 80€ na dve školupovinné deti...