Ahojte som slobodná mamička mám polročného synčeka a rozišla som sa s priateľom! Chcela som sa s ním dohodnúť aby platil na malého určitú sumu on s tým súhlasil, ale hned prvý mesiac mi tolko nezaplatil a stale sa vyhovara, že nemá keby nepracoval nepoviem. Dohodli sme sa aj na tom, že si bude malého brávať každý druhý víkend na sobotu a nedeľu, ale že mi ho vždy večer prinesie, pretože je ešte maličký. A keď má prísť pre neho ráno tak príde až poobede a vyhovára sa nato, že on pracuje a potrebuje sa aj vyspať a oddýchnuť si... Neviem, čo robiť na právnika nemám a neviem ani ako to je s tými poplatkami pri súde! Chcem sa ešte spýtať aj nato, keby som sa chcela presťahovať do zahraničia ako by sa to potom malo riešiť, prosím máte s tým niekto skúsenosti! Ďakujem emoticon
@satidu je dobre, ze nechces branit styku otca s dietatom. Kludne na sude navrhni ako si to predstavujes. Niektorí otcovia nemaju problem ani na vikend s detmi (ani s takymi malymi). Cele to stoji a pada na otcovi, ktory chce, alebo nechce. Nevadi, ty vies preukazat ochotu. Ale teraz k veci, pravnika nepotrebujes (presne tak ako ti pisala juliap), zajdi na urad prace, soc.veci a rodiny kam patris. Oni ti pomozu, ak poznas priatelov prijem, takisto ti poradia kolko pytat na vyzivnom. Drzim palce. Nezabudni si vyzivne pytat aj spätne za cas co ste sa rozisli. Drzim palce.
je zapísaný v rodnom liste! Ďakujem za rady a nevieš náhodou ako to je potom, keby som sa chcela presťahovať do zahraničia, on mi musí dať na to súhlas?
@sisaha no len keby to vedel zvládnuť sám stále sa len vyhovára, robil to aj keď žil s nami! Keby mu jeho mama nepovedala, že chce vidieť svojho vnuka tak si ho asi ani nezoberie, lebo on nevie čo s ním má robiť keď bude plakať... a pod. reči 😒 chcela som sa s ním dohodnúť bez hádok, ale nedá sa to len mi nadáva a vyhráža sa, že nebude na malého dávať ani korunu!atĎ
My sme si medzi sebou aj spísali takú dohodu o výživnom a o starostlivosti, aj mi to podpísal, ale nie je to nikde overené!
@satidu so zmenou priezviska bude musiet otec suhlasit..Ak nebude, tak s tym zatial nic neurobis.. Neskôr môžeš podať navrh na sude, ak by mal maly s tym nejaky problem, resp. vies preukazat, ze ti to spôsobuje problemy. Uz som tu niekde na MK citala, ze sa to niektorej babe takto podarilo.
tu vasu dohodu o vyzivnom a starostlivosti mozes ukazat na sude, ze s tym suhlasil a podpisal. On sa k tomu vyjadri a nakoniec aj tak sud rozhodne kolko ho zaviaze platit.
@juliap Ahoj , prosim Ta nevies ako to je s tym urcenim otcovstva? ked nieje nikto uvedeny v rodnom liste, tusim satam robia aj testy DNA, ako to ale potom je? nariadi to sud, aelbo to neriadilen ak otec neprizna otcovstvo? a potom to plati ten kto prehra, .... mas o tom dost dobre info, tak preto s apytam, lebo ma to v blizkej dobe cakaaa...... dakujem
@satidu Ahoj, o toto som sa zaujimala aj ja, nejde to tak lahko, musel by bio.otec suhlasit, ak sa aj vydas tak by musel suhlast aby si ho tvoj partner mohol osvojit.... ak nebude suhlasit, zrejme nenarobis nic, a syn si moze dat priezvsko zmenit ked bud emat 15 tusim.... ak mam mylne info, budem rada ak ma niektora opravite.
@satidu ešte som Ti chcela napísať, ze pravnika si mozes ziadat z cetra pravnej pomoci.... ak Ti to financne nevychadza a chces ho tam mat, ja som to takto mala, musis doniest blocky a potvrdenia ake mas prijmy a na zaklade toho ti niekoho pridelia.... ale ja mam tuto skusenost za sebou a uprine povedane, ten pravnik tam bol viac pokakany ako ja....
uplne to odflakli, najkor mi pridelili pravnicku ktora nikdy na nic nemal cas.... a nakoneic na sud prisiel pravnik, ktory si cely pripad precital asi hodinku pred...... takze tak.....
zvladnes to aj bez pravnika.... ale co sa tyka vyzivneho stoj si za tym ze tie peniaze potrebujes.... ted aie ty ale dieta.... odkladaj si blocky a tak..... niektorí sudcovia reaguju velmi negativne ak si vsimnu ze matka chce branit styku otca s diatatom, to nie je tvoj pripad, takez vsetko bdue v tvoj prospech..... drzim palce!
@flower2 ak nie je zapisany otec v rodnom liste, tak jeho zapisanie myslim podla noveho uz musi ist vzdy cez sud, aj ked by dodatocne chcel byt uvedeny on sam ... ked vsak nepriznava otcovstvo a chce dostavat mamicka peniazky na dietatko, popripade si vymoct aj peniazky na seba v case pred porodom /neviem presny nazov, je to nejaka podpora v tehotenstve zo strany partnera na zabezpecenie potrieb ak nema iny zdroj financii/ , tak to ide cez sud, mozes skusit zajst na UPSVaR odbor soc. kurately, mozno maju aj nejake tlacivo, ktore staci vypisat, ked nie, tak normalne podanie na sud musi byt hlavicka, potom vpravo uvedeny sud, ktoremu to posielas, pod tym zlava uvedene Navrhovatel ...svoje udaje, meno, adresa , pod to Odporca, uviest jeho udaje, hlavne pozor adresu, na ktoru mu mozu poslat doporuceny list do vlastnych ruk, pretoze ho musi prebrat a potom pises Vec> ziadost o urcenie otcovstva. v texte treba uviest od kedy ste sa poznali, taku omacku, ze ci ste spolu planovali nejaky spolocny zivot, a potom ze kedy sa narodilo dietatko. a este uviest ze v case pocatia si nemala ineho partnera. nakoniec dat, ze kedze odporca nepriznal dobrovolne otcovstvo pri narodeni dietata a zapise do rodneho listu, preto ziadas aby tak urcil sud. .. sud moze na zaklade vypocutia vas oboch, popr. svedkov vyniest rozsudok hned, ze dotycny je otcom,, alebo to moze dat po vasom vypocuti dokazovanim a to je prave ten test otcovstva, sud v tomto pripade nariadi aj tebe s dietatkom a aj otcovi iny termin na odber vzorky a da dalsi termin pojednavania na cas, kedy uz budu vysledky naisto a na tomto 2 pojednavani uzavrie urcenie otcovstva. na UPSVaR by ti vedeli aj povedat, ci si zaroven s tymto navrhom, mozes hned podat aj navrh na urcenie vyzivneho, alebo musi byt najprv skoncene konanie vo veci otcovstva a az potom mozes ziadat o toto. v podani na vyzivne treba uviest potom vsetky skutocnosti, teada ake boli vydaje cca pri kupovani vybavy pre dieta, veci na oblecenie, stravu atd a ci sa nejako podielal na tychto vydajoch. a vyzivne potom ziadat odo dna narodenia, cize so spatnou platnostou, v takomto pripade to sud musi rozhodnut aj so spatnou platnostou a 2 strana je povinna to vsetko potom vyplatit. ...
@satidu premenovanie na tvoje priezvisko je bud ako ti pisala @sisaha , teda ak by byvaly partner suhlas napisal a pred notarom podpisal, /musi byt overeny podpis, inac ti to nemusia uznat, ze to naozaj podpisal byvaly/, albo ak nesuhlasi, tak si mozes dat ziadost na sud, ale malokomu to takto schvalia, jedina, ak vyslovene to fakt robi nejake problemy, ze ma ine priezvisko
@satidu ak je priatel zapisany v rodnom liste dietata, tak si zajdi na Urad prace socialnych veci a rodiny, odbor socialnej kurately, tam nahlasis, ze ste sa rozisli s otcom dietata, ze uz nebyvate spolu a ze by si teda chcela upravit vyzivne a stretavanie sa otca s dietatom. tetuska tam s tebou spise papiere o tom, ze si tam bola, aku vysku pozadujes a ako si predstavujes stretavanie, napise si navrh UPSVaR ho poda na sud. je to bezplatne, nemusis mat pravnika, na sud potom predvolaju teba aj socialnu aj priatela s tym, ze do dna, kedy bude sud, tak by si mala vydokladovat, kolko ti prispieval mesacne na maleho. Trosku ta teraz mozno sklamem, ale aj sud bude brat vo veci stretavania sa s malym do uvahy to, ze je este malinky, teda nebude tlacit na otca, aby si ho braval na cele dni ... samozrejme, ked dietatko povyrastie, tak si mozes potom dat navrh na rozsirenie styku s dietatom, podava sa to potom zas na sude, nie su ziadne poplatky.