Sestra v opatere

eva1983
13. aug 2013

Ahojte, potrebjem poradit, mam 17 rocnu sestru ktoru mam predbezne asi mesiac v opatere kvoli rodinny problemom s rodicmi..., ma ku mne prist socialna pracovnicka pozriet ako byvam s manzelom a s dcerou, co budu odomna vyzadovat co mozem cakat od nich ?

evkakorcek
13. aug 2013

@eva1983 Ahoj, no ja nemám osobnú skúsenosť, ale mojej kamaratky mama ma v opatere už tretí rok také dievčatko Aničku 12ročnú. a k nim ked príde pani zo soacialky - obyčajne chodia dve. pozerajú izby, pýtajú sa na školu, a samostatne sa rozprávajú s aničkou a potom osobytne s rodičmi.........

kiki68
13. aug 2013

ja tiez nemam osobnu skusenost,iba co poznam z okolia a sirsej rodiny a nejak vela toho nechceli,iba pozru ci je to miesto vhodne na byvanie osoby v opatere,ci ma vhodne podmienky,zabezpecenu hygienu a tiez sa takto porozpravaju. Zalezi ale aj na tom,ake boli cele tie okolnosti toho pripadu a pokial je u Vas vsetko doma ok,ste normalne usporiadana rodina,tak by nemal byt ziadny problem.

namornicka
13. aug 2013

Budú skúmať jej sociálne zázemie, aký priestor má k dispozícii v byte, v akom prostredí a akým štýlom celkovo žijete, hygiena, atď. Nemáš sa čoho obávať podľa mňa ak žijete v normálnom prostredí primeranom našej kultúre 🙂

eva1983
autor
13. aug 2013

@evkakorcek
@kiki68
@namornicka baby dakujem , lebo mam kamarata tiez ma zverenu uz niekolko rokov neter a u nich to prebieha troska ako zda sa mi ze prehnane, pozeraju do chladnicky ci maju nakupene, navarene poriadok ....,

evkakorcek
13. aug 2013

@eva1983 no tak to čo píšeš to sú take trošku extremy by som povedala. Podla rozpravnia mojej kamošky sú tie pani zo socialky veľmi milé, ústretové, nerobia žiaden nátlak na dieťa. a dohodnú sa na dalšom stretnutí, ak to bude potrebné......

nikolka2
13. aug 2013

Ja neviem , ale ja mam kamosku a ma dve deti v opatere ..po jej bratovi ,,,a ona sa stretla len 4 krat na úrade a raz urobili , prieskum v rodine ,,,a len pozreli čo jak a išli preč 😉

namornicka
14. aug 2013

A oni sa aj ohlásia? Lebo ku mne keby prišli napr. ku koncu týždňa pred nákupom, tak v chladničke nič, neporiadok v byte, asi by mi zobrali aj moje vlastné deti 🙂

janulajana
14. aug 2013

Mam navstevu "socialky" za sebou. Prisli 2 slecny, slobodne a bezdetne.
Jedina profesionalita bola, ze sa pred vstupom do bytu preukazali svojimi sluzobnymi preukazmi.
Zaujimali ich moje vydaje na domacnost, najom, energie, RTVS a to je vsetko. Opravnene vydaje pre sud nie su naklady na kablovku, mobil, internet, zivotna poistka.
Naklady na dieta, rozdelili na potraviny ako prikrm. co sa tyka kuracich prs alebo cestovin, tak to vraj spada do nejakej kategorie "primerane podla veku". dalej ich zaujimali naklady na plienky, lieky a drogeriu. Co sa osatenie, obuvy, hrasiek, nabytku a inych veci tyka, to sa vraj tiez berie adekvatne veku dietata...
Celu navstevu tychto 2 slecien mam nahratu na diktafon. Ta jedna, skareda, pehata, rackava, podla mna este panna, chlapa videla tak maximalne na obrazku, spochybnila vyroky kolegyn dokonca konkretne menovanych....
Nakukli mi do chladnicky, pozreli kupelnu, oblecenie a hracky.
Blocky kontrolovali detailne, po polozkach.
...Otrasne...

ultra
14. aug 2013

....mna by zaujimalo preco sa tieto "SOCIALNE" pracovnicky nezaujimaju o deti v nasich "OSADACH"...aky tam maju zivotny priestor, aku tam maju hygienu a podobne.......toto ma vzdy fakt. NAS........

kiki68
14. aug 2013

ono zalezi na koho clovek natrafi....ked na taketo stare tety,co nevedia ako normalny zivot mimo 150.dielu esmeralny vyzera,tak to je tazko s nimi. Ale to ej tak so vsetkymi uradmi....je to o ludoch...na koho cloek natrafi a bud ma stastie,alebo nie... 😒

janulajana
14. aug 2013

Este doplnim, mam 1izbovy byt 44m2, upraveny na 2izbovy, Cize do kuchyne som kupila gauc, dala televizor. A slecna sa ma pyta ze toto je kuchyna? A ja jej na to ze kuchyna s obyvackou, ze takto sa stavaju novostavby. A izbu, ktora ma 20m2 som predelila skrinami a dcerka tam ma priestro 3x 3,5 m, postel,pisaci stolik, hraciek na milu jarmilu. Problem bol, ze kuchynu s obyvackou...som nemala uzatvorenu roll dor dverami do tejto velikej miestnosti predelenej a slecna kuratorka nechapala, ze pojem spaci kut je pre manzelsku postel oddelenu skrinami a ze dcerka ma svoj priestor 3x 3,5, ktory volam detska izba. A tkato to normalne napisala do spisu na sud, ze potreba uzatvorenie miestnosti.
No potom taketo p.c. ako posudzuje romske osady??? V sudnom spise vyslovene slecna kuratorka nadrziava ex, pretoze co sa mojich bytovych podmienok tyka, napisala len, ze cisty byt. A ex mal ze nekonflitky, so susedmi vychadza, hygiena na vysokej urovni, priestranne krasne zariadeny. No ked toto citala moja pravnicka, tak ju skoro porazilo. Ale dokazte ,ze socialke je na strane otcov, lebo sa boja medializacii? Tato slecna kuratorka navrhla striedavu starostlivost pri 3 rocnom dievcatku pri 200 km vzdialenosti. Otrasne. Je to slecna s dlhodobou skusenostou, citujem ju. ...

ramzesa
26. jún 2023

@janulajana raz som mala debatu na upsvar ohľadom bývania, že keď je viac detí v byte. Tak mi povedala pani, že majú rodiny, ktoré bývajú v 1 alebo 2-izbovom byte s viacerými deťmi a sú radi, že sú. Tak nerozumiem tomu, že prečo by mal byť u Vás problém.
@ultra presne, súhlasím. Chodí to holé, bosé, hladné...nechodí to do školy a nikto to nerieši. ☹