Ahojte ...Momentálne idem riešiť situáciu o zvýšenie výživného pre syna . Bývalý je schizofrenik a vôbec neviem či sa lieči alebo nie .Bol hospitalizovaný na psychiatrii kde mu bola diagnostikovaná paranoidná schizofrénia a liečba bola aj elektrošokmi.Ja som od neho odišla.Nepracoval a ani teraz nepracuje keďže poberá ID a žije u rodičov.Syn je zverený mne a on ho má len každú druhý víkend.Chcem zvýšiť vyživné a tak isto riešiť aj obmedzenie stretávania sa so synom alebo len pod dohľadom UPSVaR.Neviem čo má čaká.Naďalej šoféruje a bojím sa aby sa niečo nestalo.Nejake rady????Syn tam nechce chodiť lebo sa nevyspí bývalý mu začal nadávať keď ho na niečo upozorní.Nemám žiadne informácie či sa lieči či berie lieky alebo kašle na to .Ďakujem
https://www.modrykonik.sk/forum/moje-zdravie/schizofrenia-a-zakaz-styku-s-maloletym/ uplne podobna tema no divne
ak len poberá iD tak zvýšenie zrejme neprejde...čo sa týka obmedzenia stretávania alebo stretávanie pod dohľadom UPsVR tam musí byť vážny dôvod....psychická choroba, pokiaľ je liečený, tým dôvodom nie je...stačí že prinesie správu od psychiatra že jeho momentálny zdrav.stav je dobrý.....na obmedzenie styku musia byť vážne dôvody, teda napr.že ohrozuje dieťa, že je alkoholik, narkoman...ak sa aj alkoholik lieči a nepije normálne má styk povolený ako každý iný....ak by ale pil, čo musíš ty na súde dokázať, vtedy sa to do úvahy berie.....súd ale u schizofrenik bude brať ohľad hlavne na správu od psychiatra, teda či sa lieči a či je schopný sa plnohodnotne starať o dieťa, teda diagnóza ako taká nezaváži....
Čo sa týka zvýšenia výživného, súd neskúma len aký je reálny príjem otca, ale aj schopnosti, možnosti a majetkové pomery rodiča s prihliadnutím na odôvodnené potreby oprávneného dieťaťa. Často sa totiž stáva, že otec môže byť bez príjmu, avšak vzhľadom na jeho vek, zdravotný stav, vzdelanie a pod. má možnosť sa zamestnať a dosahovať vyšší príjem. Čo sa týka jeho zdravotného stavu, museli by ste preukázať, že je pre maloletého nebezpečný, ak by ste chceli obmedzovať, resp. zakazovať jeho styk s maloletým, nakoľko ide o vážny zásah do jeho práv. Mali sme prípad, kedy sa otec lieči rovnako na poruchu schizofrénneho okruhu a styk s maloletým mu nebol zakázaný, resp. obmedzený, nakoľko z vykonaného dokazovania vyplynulo, že otec berie lieky, je pod dohľadom lekárov a v prípade dobrého zaliečenia, sa u neho neprejavovali príznaky tejto poruchy, a teda nebol pre maloletého nebezpečný. Môže sa stať, že sám otec z dôvodu poberania invalidného dôchodku podá návrh na zníženie výživného, opäť však súd bude skúmať jeho schopnosti, možnosti...
Hm, keď pobera ID tak zo bude komplikovane. Ak tam syn nechce ísť, tak ja by som jo tam proste nedala
Šla by som zajtra na UPSVaR a opísala tie situacie kedy sn zvádza že ex mu nadáva a syn sa ho vlastne boji
Že nemáš ani istotu či sa lieči, užíva lieky
Toto by bola moja priorita skôr ako výživné