Ahojte!
Stojim pred strasne blbou situaciou. Nie sme s partnerom zobrati ale mame dve deti. On nie je Slovak ele je z jednej severskej EU krainy kde spolu zijeme uz skoro 12r.
Skratim to tak, ze len poviem ze som pasivne psychicky terorizovana a uz to dalej nechcem platat. Mam rozne posudky od tunajsieho lekara, psychologa atd...
Hladam aj (uz teraz,predbezne) moznost prestahovania sa...Niekedy v polovici juna... Jedna väscia dodavka postaci...Ale to ked sa dozvedel ze chcem odist, brutal reakcia, nadavky a ponizovania a vyhrazky. Za chvilu zacnem so sudom, len musim spisat ziadost.....Achhhhhhh...
Ako mam ziadat alimenty? Uz tu alebo az na SR?
Mesto kde zijem je 1360km z Presova, smer sever........
http://www.upsvar.sk/buxus/docs//urady/VK/spo_l... obrat sa na nich a ries to s nimi, a nie na vlastnu past
@petranadaf ešte nemáš súdne rozhodnutie, takže s plánmi na sťahovanie v júni, by som počkala. Aby to dopadlo v tvoj prospech, (vôbec nemusí...už dávno neplatí, že súd zverí deti vždy mame. Ide o zmenu obvyklého pobytu detí. V prvom rade sa bude prihliadať na ich prospech, nie na to, čo chceš ty), využi čas a priprav sa. Budeš musieť dokázať, že na Sk máš pre deti pripravené rovnako dobré podmienky, ako tam. Bývanie, školy, práca, rodinné väzby. Bolo by dobré, keby si mala prisľúbenú nejakú prácu, ideálne zmluvu o budúcej zmluve alebo pod. Zabezpečené samostatné vhodné bývanie. Prejav ústretovosť v rámci kontaktu deti - otec. Ochotu podieľať sa finančne na cestách detí za otcom. Nezabúdaj, že to, že si psychicky týraná, je dôvod na rozchod, ale nie na odchod s deťmi z krajiny a dokonale sa priprav.
@petranadaf vidim to ako neuspesne riesenie. Deti nemozes len tak prestahovat z ich bydliska a dokonca von z krajiny. Otec a deti maju pravo stykat sa rovanko ako ty s nimi a kludne deti mozu rovnako pridelit jemu a ty sa stahuj kde chces. Osamostatni sa v krajine kde zijes, a budes musit pockat pokial deti nebudu dospele. neviem ake posudky mas od psychologa ale aby to nebolo otocene proti tebe ze nieco nenemas v poriadku a unosom na sk vyriesis to, ze okamzite deti vezmu a prisudia otcovi este predtym ako ich najdu na sk. Deti chcu ist na sk? maju v krajine kde ziju predsa kamaratov, muzovu rodinu, skoly, otca chcu tiez vidiet nie?
S detmi sa prestahovat nemozes. Ked to urobis, zoberu ti ich aj na Slovensku a vratia do povodnej krajiny. Prestahovat sa mozes len vramci krajiny a severske krajiny davaju okrem velmi zriedkavych vynimiek vsetky deti do striedavky, takze zrejme ani po sudnej uprave sa prestahovat nebudes moct. Ani ak by si dokazala tyranie, tak ti zrejme stahovanie nepovolia.
@petranadaf Ked chces aku taku sancu sa prestahovat na sk, musis s nim komunikovat v dobrom. Otoc to na to,ze ti je smutno za sk, ked budes na nho vytahovat psycho tyranie, tak len certa malujes na stenu, vies sud ti aj tak nepovoli stahovat sa a ked sa nasilu prstahujes deti budu okamzite pridelene jemu a na sk si ich vyzdvihne do 24hod. to nechces ani detom pripravit taky stress. Ked tak milo to nepojde s nim,urcite si nasetri peniaze na pravnika a ries to s nim.
@petranadaf deti prezili cely svoj zivot v danej krajine, sanca, ze ti sud povoli bez suhlasu otca, aby si s nimi krajinu opustila je podla mna blizka nule
Baby, uz cely vecer sedim nad netom a nenajdem ani poriadny vzor. Vedeli by ste mi poslat nejaky...? Co musi obsahovat a ako by to malo byt obsirne, aby som tam zas nenapisala cely roman...? Na upresnenie, syn ma 17.mes, ma Talianske a slovenske obcianstvo. Narodil sa vo Svajciarsku, kde zije a pracuje otec. Zosobaseni sme neboli, otcovstvo bolo uznane na prisl. mestskom urade pred narodenim dietata. Aky je zpravidla postup, ak by sa Otec dostavil alebo aj nedostavil na sud, prip.jeho naroky, ktore si moze uplatnit...? Ako su zohladnene navstevy otca v takomto pripade, ked mame trvale bydliska a zdrzujeme sa v dvoch statoch ? Nejake skusenosti...?
charlie1980 - prosim otvor si vlastny prispevok, tu je to o inom. Pytam sa ja, cakam odpovede MNE. Dakujem. Nic osobne.
V ziadnom pripade nechcem ist prec LEN TAK. Ved som pisala ze zacinam riesit sud...Ja som bola pocas materskej viac na SR ako tu kde ,,zijeme,, a nikoho to netrapilo, otec je vtedy ked uz mu nic ine neostava.
Mam za sebou prve pravnicke sedenie, viacmenej neutralne pocity.
Oficialne moj nic nevlastni, dokoncuje dom ktoreho roboty su platene na cierno a dom patri jeho otcovi, JA MAM vlastny byt a ja som sa oficialne (preukazatelne) podielala financne viac na nasom zivote ako on, nech hovori co che, ale mam na jeho firmu paky tak dufam ze k sudu nedojde ale da mi potvrdenie u notara na vycestovanie. Je to spekulant, vyhraza sa pravnikom, tak si najmem aj ja. No problemo. Deti maju podvojne obcianstvo a AJ trvale pobyty na SR, v novopostavenom dome u mojej mamky, aj ja tam mam trv.pobyt. Skolku mame, zamestnanie mihnutim oka, viem 6 jazykov a mam uz ake take skusenosti. Ak nahodou prvy sud nevyhram, budem sa do smrti odvolavat...😉 Bez det neodidem. !!!
Prepac, uz som zalozila.
@petranadaf neide o majetok ale kde maju deti obvykly pobyt, kde sa posledne 2r zdrzuju, byvaju. Ten trvaly pobyt na papieri je taky, ze ja zijem 20r. mimo sk bola som len raz na dovolenke na 10 dni na sk, a trvaly pobyt mam na sk. Ak muz nechce, sud by ti povolil odcestovat len ak by bol on krminal v base, nevedel zabezpecit byvanie ani pre seba, jedlo, a takisto ani ty. Ked si sikovna ovladas jazyky, urcite si najdes aj pracu v krajine kde byvas aj byvanie. Takto to vidia sudy a podobny pripad uz bol tiez domom, pracou na sk zena argumentovala a neuspela. Tiez mam muza cudzinca a deti dokonca ani nemaju podvojne obcianstvo (sk) este, a ked si beries cudzinca alebo aspon mas s nim deti v zahranici viac menej je to odpisane ze do ich 18r. tam musis zit. Jedine ak ex nema zaujem, alebo je naozaj kriminal tam mas vacsiu sancu ak sa s nim v dobrom dohodnes, date to schvalit sudom a potom odides, a s detmi budes chodit za nim alebo on kvam, ziadne psycho tyranie a ani nevytahuj, ked nie su zaznamy z policie, vazne ublizenie tak mavnu rukou. Tiez si sa pytala deti ci je pre nich lepsie byat s babkou na dvore alebo aby videli otca kazdy den?
Kazda krajina ma ine zakony. Ak ste neboli zosobaseni, zalezi aj na tom, do koho starostlivosti su deti zverene, a to pisomne na urade. Ci sa jedna o vzajomnu starostlivost alebo ju mas vyhradne len ty (v mojom pripade ju mam len ja, ak si ju otec neuplatni do urciteho datumu) V tomto pripade som s dietatom mohla vycestovat, pretoze v tej dobe si ju neuplatnil. Mozno si to vybavi dodatocne, Comu Ale ja neverim. Alimenty sa zrejme tiez urcuju v kazdom state inak...v mojom pripade pred narodenim dietata. No vzhladom k tomu, ze sme na SK, alimenty v state, v ktorom sa urcili uz nie su pravdou, pretoze effektivne uz mas na dieta nizsie naklady. To Ale treba tiez sudne osetrit zo SVK, ak by ti neplatil, tak az po 3.mesiacoch ako trestne oznamenie. Ak zijete momentalne v spolocnej domacnosti, nema ti Preco v tomto state teraz platit alimenty, a teda ani ziadat o ne. Ledaze by ti dal suhlas na vycestovanie s detmi a na urade by ste to spolocne dobrovolne spisali. Inak z SVK.
Je to jedno sudne konanie : zverenie do osobnej starostlivosti+alimenty. Takze najprv zverenie do starostlivosti (striedava, osobna).
Je Ale pravdou, ze u Vas to bude zlozitejsie, pretoze predpokladam, ze deti su uz starsie. A teda su zazite s prostredim, rec, kamarati, škola, skolka...neviem, ako su stare. To bude asi ten najvacsi problem, pretoze sudy prihliadaju v takychto pripadoch v prospech deti a na zdravy vyvoj dietata, aby malo obidvoch rodicov. Ak netyra deti, sud nemusi prihliadat na Vase nezhody. Skor sa priklanam k tomu, ze sa budes musiet prestahovat a najst si pracu tam.
@kaktusik007
@petranadaf - presne, rieš to cez medzinárodné centrum, ked sa v poslednom čase medializovali veľmi smutné príbehy detí slovenských matiek v zahraničí, začali to oveľa lepšie riešiť , jedna stará garnitúra musela odtiaľ odísť, ktorá sa na to vyserinkala, sú tam teraz pružnejší a noví ľudia, s oveľa lepším prístupom.
pozisťuj si najlepšie anonymne aj v krajine kde si legislatívne možnosti. veľmi záleží od toho, ako dlho sa v ktorej krajine maloleté deti zdržujú, kde je to viac dní a pod. preto anonymne, aby si na seba viac neupozornila miestnu sociálku ako je vhodné.
držím ti palce, ako aj všetkým mamičkám ktoré veľmi neskoro zistili, akého majú "otecka"
Vdaka za odpovede...momentalne pomaly riesim..drzte palce..inac toto som sa zabudla opytat ze ci ma on automaticky ,,spolocnu starostlivost,,...to ma ani nenapadlo ze aj inak to mohlo byt ked je v rod.liste deti...inac budu mat 4a6...
@petranadaf samozrejme ze ked je otcom tak ma uplne identicke rodicovske prava na deti ako ty... Takze aj tebe by vadilo ak by zobral deti a siel s nimi do talianska, napriklad. Tiez by si mala pravo ziadat, aby deti sa vratili do krajiny obvykleho pobytu a v ramci EU je dokonca kazda jedna krajina povinna taketo deti vydat. Nerozhoduje ich obcianstvo, ani trvaly pobyt, kde su prihlasene... Rozhoduje obvykle miesto pobytu dietata. Cize ak mas dieta, co ma anglicke a slovenske obcianstvo, trvaly pobyt po tebe na slovensku, a zijes s nim vo francuzsku --- dieta patri prioritne do francuzska a ak chces s deitatom z francuzska odist, potrebujes suhlas jeho otca. Cize on ak by bol anglican a tiez by chcel s dietatom odist (teda prestahovat sa) do anglicka - bez tvojho suhlasu to nepojde.
alebo je potrebne ten pisomny suhlas druheho rodica nahradit sudnym rozhodnutim.
@kaktusik007 Nastudovala som si dnes napr.Rakusko. Nie je to celkom tak...nema rovnake prava Otec, ked nie su zosobaseni. Spolocna starostlivost sa musi u nezosobasenych poziadat dobrovolne a osobitne. Ak tak nebolo uroobene, ma ju tak ako predtym aj potom matka. Len teraz neviem, ci ma matka pravo aj premiestnovat deti. Zalezi na tom, kto sa im viac venuje, v koho domacnosti boli deti (spolocnej alebo u matky).
Werden Kinder ehelich geboren, so fällt die Obsorge beiden Elternteilen zu. Bei unehelichen Kindern kommt die Obsorge der Mutter zu, wobei die Eltern die Möglichkeit haben, bei Gericht die gemeinsame Obsorge zu beantragen.
Je to tak ze zijeme v severnej Baltickej krajine, je na tom viacmenej ako SR. Nie Dansko a pod.
Vsetko je tu podobne, len je tu kosa a nie su tu hory 😢 Samo ze s tym vyrukovat na sud nemozem . ALE - ako vstci vieme, Rusko si na pobaltske krajiny brusi zuby a kedze ako vzdy taketo veci sa maximalne pred verejnostou skryvaju, mozem si len domyslat co sa tu moze stat.. Neviem ale, kedze nejake podklady nie su (len to co sa vidi v telke) ci na mna nebude sud kukat ako na blbu ze ci si myslim ze tu zacne vojna??? No tak neviem neviem....
@petranadaf takze estonsko.... Nuz, toto je taky dovod.... Otec deti na to co? Chce napriek situacii ostat v krajine? Aj ked - nemyslim si ze by to doslo az tak daleko, na druhej strane, putin mozno na ukrajine skusa kam az moze zajst.... no bat sa ze bude vojna? to moze kludne aj na slovensku v snine, ved ta je takmer na ukrajinskych hraniciach....
Dobre ale tu je to realnejsie ...samo ze nikdy nevies..
@petranadaf ani by som nepovedala ze je to tam realnejsie.... principialne je to to iste, jedna sa o EU - to, ze kedysi boli sucastou jednej mocnej rise mozno by malo za dosledok odtrhnutie od EU a ano, POTOM by som sa asi zacala bat... ale takto?
a neodpovedala si mi... co na stahovanie hovori otec tvojich deti?
Baby, verte tomu...sedim nad zakonmi EU uz dva tyzdne. Plus Haagske dohovory. Plus svajciarsky zakon, kedy boli deti narodene do 1.7.2014 zverovane automaticky matkam u nezosobasenych parov. Plus unosy a sudne rozhodnutia najvyssich sudov... Ak ma Slovenka dieta v EU a vo Svajciarsku po 1.7.2014, slobodni, zosobaseni, ked sa deti dlhodobo zdrzovali v cudzich krajinach, nie je cesty spat s detmi na Slovensko. Iba ak bez matky...ja som odisla za 5.min 12, vynimkou bolo Svajciarsko a hlavne zakon, ktory uz aj tam vosiel do platnosti.
@charlie1980 alebo so suhlasom otca dietata.
@kaktusik007 Ach jaj...tie sudne rozhodnutia v niektorych pripadoch boli uplne desive !!! Ako matkam odobrali deti a vratili ich do krajin povodneho pobytu, napriek tomu, ze chlapi sa nestarali a ani spolocne nezili v jednej domacnosti. Proste dieta vratili a Niektorym matkam obmedzili prava, len preto pretoze chceli zachranit svoje deti...velmi smutne pripady, kedy sud rozhodol velmi prekvapujuco. Spolocnu starostlivost zaviedli len preto, aby sa sudnictvo zbavilo nekonecnych sporov o deti...nech si to vyriesia medzi sebou. Pretoze keby ozaj prihliadali na pravo dietata mat obidvoch rodicov a jeho najlepsich zaujmov, nedopustili by, aby matke poslali naspat 14.mes dieta, o ktore sa Otec pred unosom matkou nikdy nezaujimal. Je mi z toho celeho zle...
@charlie1980 a pravom ti je z toho zle... ale toto si musi uvedomit kazda jedna zena, ktora sa rozhodne zit v zahranici a mat tam dieta.
No tak boli sme mladi, ja hlupa a on spekulant.
@petranadaf
1. miesto obvykleho pobytu deti je miesto, kde tie deti ziju. Takze toto bude problem.
2. ked si psychicky terorizovana, na kieho oneho si mu vyzradila, ze ho chces opustit aj s detmi???
3. kontaktuj centrum zahranicnej ochrany deti ci ako sa to vola -- predtym, nez cokolvek sama na vlastnu past podniknes.
4. nikdy, opakujem, NIKDY neries nic skratovo stylom ze utecies aj s detmi na slovensko za rodinou!!!!!!!! Bol by to uuunos a slovensko by skor ci neskor vydalo tvoje deti naspat do zahranicia a bola by si v podstatne horsej pozicii.