Rozvod, výživné a styk so 7 mesačným dieťaťom

monika1507
31. mar 2014

ahojte mamičky a mamičky kt. si niečim takymto prešli mali sme prvy sud najprv o malu vyživne,,,, lenže sud prebehol najprv tak že sudkyna mi nedala ani možnsoť vyjadriť sa k ničomu ale chcela som za pritomnosti matky ano vyšloo mi to ale len teraz do rozvodu ...... a rozvodove konanie máme už teraz v aprili... lenže z mojim manželom ešťe manžel , potom už nie plati mi 120 eur ale mi povedal že prenho na vlastne dieta mu je platit dost vela 120 eur ,,,,, lebo musi davat bokom mamičke peniaze,,,,,, a na sude vela veci zamlčal ... taka sprosta sudkyna , prosim neodsuszujte ma ale radšej mi poradte budem vam velmi vdačna............ja mu nechcem dat malu samu pretože on sa o nu postarať nevie,,,, sam on nevie kao to dite chodi spavať ako zaspi nepozna jeho režim čo papa a ono ma potrebuje ........ ako sa mam snim dohosnuť on by bol hadam aj ochotný dohodnuť sa ale zas je moc ovplyvnitelny jeho mamičkou .... kt. musi davat peniaze ,, bola som aj na policii a mam aj papier za vyhražky,,,, že mi malu zoberie nikdy neuvidim ...že zavola mojmu ocovi do roboty a že povie že chodi opity každy den lenže moj otec je šofer z povolania,mna so til do steny ale nevyhladala som lekarsku pomoc sice boli to modriny ale bala som sa malu poškriabal na prsičkach a povedal jej čaw ryt ked bola malinka .,... tak ju podhodil z vankušom na postel ............ do rozvodu ma stretavanie ma pondelok a vo štvrtok od 15:00 do 17:00 hod a sobotu od 12:00 hod do 14:00 hod ......za pritomnosti matky ale mimo domu pretože ja nesmiem vstupit na ich pozemok lebo ma odtade vyhodil a na to si musim davat pozor ..... aby som nešla sedieť lebo to je trestny čin a basa na 3-8rokov.........vela veci zamlčal,,, rozumiete mi že ako mam ist nanho aby sme sa nejak dohodli že za pritomnosti mna ,..,, mal malu .... je to ved male dieta a potrebuje ma ....... že tych 120 eu zniži na 100 eu lebo m,a ine poplatky,,,, to ze mamičke musi davat peniaze ked ona nema lebo ona si kupi naušnice za 200 eur a nikomu nič nepovie ani sovjmu mužovi tomu to ešťe zatajuje.... a on moj ešťe tak ho nazvem robi aj akcie bokom si zaraba dostane na ruku peniaze tak aj to na sude zamlčal........ lebo on nechce byt sobotu z malou ale skor nedelu lenže mne to sobotu nevyhovuje,,,,,,lebo jemu siu prednejšie akcie peniaze ako jeho vlastne dieťa ,,,, porosim radťe ta sudkyna može mu dat take male dieťa bez matky ale nevie sa o nu postarať ako mam to dosiahnuť ,pokial viem tak mam narok do troch rokov aby to dieta sa stretavalo za pritomnosti matky s otcom do 3 rokov dakujem za rady

sissy27
31. mar 2014

@monika1507 nájdi si právnika, to je najlepšie, čo môžeš urobiť.

stefka33
31. mar 2014

Nehnevaj sa, ale píšeš jak hotentot. Máš také zmätené myšlienky. Si na práškoch, či máš vypité? Potrebuješ právnika a nie rady z modrého koníka.

denkaajejdeti
31. mar 2014

@monika1507 Ahoj,
nepísala si už pred časom presne takýto istý príspevok ? Len bol oveľa oveľa zrozumiteľnejší a to nehovorím o gram.chybách, resp. preklepoch, ale o tvojich myšlienkových pochodoch - skutočne ako keby si to písala pod vplyvom niečoho alebo v otrasnom psychickom stave...
Denisa

monika1507
autor
31. mar 2014

@stefka33 vieš ja sa v takych veciach moc dobre nevyznam ,,, a kolkym mamičkam tu radia tak mi viac jkrat nepiš!

monika1507
autor
31. mar 2014

viete len kritizovať tak si nechajte tie vaše rady,,,,,,,,,,,,,,,,,,

denkaajejdeti
31. mar 2014

@monika1507 Ahoj, neurážaj sa za dobre mienené odpovede. Nikto ti tu nechce ublížiť, ale ty máš zjavne viacero vážnejších problémov a najmä nízke právne vedomie. Choď na oddelenie sociálnej kurately na Úrade práce, soc. vecí a rodiny v mieste tvojho trvalého bydliska, tam by ti mali poradiť ako postupovať a je tam aj bezplatné právne poradenstvo - ďalšou vecou je, že rozhovor s kurátorkou a jej svedectvo (v prípade, že by ťa zobrala ako svoj prípad, ktorý bude riešiť) by ti veľmi pomohlo na súde, či už ide o úpravu styku otca s maloletou, o určenie výšky výživného či o samotný rozvod a majetkové vyrovnanie.
No najskôr sa daj psychicky do poriadku - štátna psychologička sa v mieste tvojho bydliska určite tiež nájde, no nepovedz to bývalému ani nikomu inému, aby z teba na súde nespravili nespôsobilú alebo osobu, ktorá sa dočasne nemôže starať o dieťa.
S tým vstupom na pozemok je to riadna blbosť - to ťa ex pekne oklamal (asi vie, že uveríš hocikomu hocičo). Vstup na cudzí pozemok nie je určite trestným činom, za ktorý hrozí 3 až 8 ročné väzenie 😀. To je max. tak priestupok - 8 rokov basy by si dostala, keby si bývalého alebo ex-svokru zabila a nie vstúpila na ich pozemok. Ak by si tam opakovane vstupovala a policajti by ťa museli odtiaľ neustále odvážať, tak by si mohla dostať podmienku, ale o takom niečom som ešte na Slovensku nepočula.
A určite sa dá vybaviť aj to, aby dieťa nebolo do istého veku s otcom samé, najmä, ak nie je na neho zvyknuté.
Kde je tvoja najbližšia rodina ? Prečo ťa nechajú v takejto situácii samú ?

monika1507
autor
31. mar 2014

@denkaajejdeti nie neni to blbosť s tym pozemkom!! to povedala aj sudkyna na sude! napišem ti to do spravy .

denkaajejdeti
31. mar 2014

@monika1507 No môžem ti sľúbiť, že si dnes nájdem ten čas a pozriem si konkrétny zákon a dám ti vedieť - aby si mala presné znenie a môžeš ho ukázať bývalému aj sudkyni.
Celé je to divné, že si sa nemohla vyjadriť a že sa ti na predbežnom pojednávaní sudkyňa vyhrážala basou na 3 až 8 rokov za to, že vstúpiš na cudzí pozemok. Nie som právnička, ale každý vie aké sú sadzby za priestupky a aké za trestné činy a teda 8 rokov za vstup na pozemok podľa mňa nemá žiadne právne opodstatnenie - buď ťa chceli vystrašiť (čo sa im podarilo) alebo si to nejak zle pochopila.
Zistím a dám vedieť.
Denisa

monika1507
autor
31. mar 2014

@denkaajejdeti to povedala sudkyna potom ta poprosim do spravy ......

luba28
31. mar 2014

@denkaajejdeti za vstup na cudzi pozemok by bolo vtedy trestnym cinom,ak by to mala uz sudne zakazane a tiez ak by nejak ublizila tym co tam ziju,...myslim fyzicky,....

denkaajejdeti
31. mar 2014

@luba28 Ahoj,
už som to zakladateľke písala v správe, že ak by opakovane vstupovala na cudzí pozemok a privolaní policajti by ju museli odtiaľ odvádzať, mohli by to dať na súd a už by sa to neriešilo ako priestupok, ale ako trestný čin (ak by porušila súdny príkaz) - mohla by z toho byť pár mesačná podmienka (nie basa), ktorú ak by porušila, tak potom by išla do väzenia, ale určite nie na 3 až 8 rokov 🙂 - to je pomaly za vraždu, čo som jej aj písala. Tiež by súd zaujímal dôvod, prečo vstupuje na pozemok, ak by to bolo preto, že má obavu o 7 -mesačnú dcérku, ktorú má súdom zverenú do opateri, tak by žiaden sudca neuvažoval o väzbe ale prijal by iné opatrenie. Tu je však lepšie mať súdne rozhodnutie o tom, že dieťa môže otec vídať len v prítomnosti matky, aspoň do určitého veku, resp. zakiaľ sa veci nevyjasnia a neutrasú. Toto však chce systémové riešenie cez sociálnu kuratelu, pretože bremeno dokazovania je na Monike.
Celý tento proces by však musel trvať veľmi dlho - t.z., že Monika by musela byť s prepáčením blbá, aby x krát chodila na pozemok k bývalému a x krát by ju museli vyviesť policajti, ktorí o tom spíšu zápisnicu ako o priestupku. Konkrétne znenie zákona autorke prepošlem (len teraz som dofrčala z daňového úradu 😀 ), ale myslím, že toto je ten najmenší problém, ktorý má.

havana_frost
31. mar 2014

Keď už ste tu o tom začali... sudkyňa mala asi na mysli §194 Trestného zákona - Porušovanie domovej slobody, odsek 3 - ak sa spácha voči chránenej osobe (maloleté dieťa) - 3 až 8 rokov.
§ 194 Porušovanie domovej slobody
Kto neoprávnene vnikne do obydlia iného alebo tam neoprávnene zotrvá, potrestá sa odňatím slobody na tri roky až osem rokov ak spácha čin uvedený v odseku 1: a) voči chránenej osobe.
Ale ak je určené stretávanie za prítomnosti matky, nechápem ako si môže zároveň vybrať miesto, ktoré nie je matke prístupné. Treba aj na toto myslieť na ďalšom pojednávaní a žiadať aj o úpravu miesta stretávania, napríklad u teba doma.

denkaajejdeti
31. mar 2014

@havana_frost Ahoj, presne tak, ale iba ak sa spácha voči chránenej osobe - a tou by teda podľa všetkého mala byť Monikina dcérka - čo by bola paradoxná situácia.
Monika musí požiadať o spresnenie a sprísnenie pravidiel styku dcérku s otcom a tým pádom odpadne aj riziko toho, že by sa "vlámala" na pozemok bývalého a ex-svokrovcov, aby bola s dcérou v čase, keď je súdom stanovený čas pre otca.

denkaajejdeti
1. apr 2014

@havana_frost Ahoj,
našla som trochu iné znenie zákona
§ 209 Trestného zákona
Porušovanie domovej slobody
(1) Kto neoprávnene vnikne do domu alebo do bytu iného alebo tam neoprávnene zotrvá, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.
(2) Odňatím slobody na jeden rok až päť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1

a) závažnejším spôsobom konania,
b) prekonaním prekážky, ktorej účelom je zabrániť vniknutiu,
c) najmenej s dvoma osobami, alebo
d) z osobitného motívu.
(3) Odňatím slobody na dva roky až osem rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 alebo 2

a) voči inej osobe ako odplatu za to, že táto voči páchateľovi plnila svoju povinnosť vyplývajúcu zo zákona alebo iného právneho predpisu,
b) voči chránenej osobe, alebo
c) ako člen nebezpečného zoskupenia.
Podstatné je, že ak sa určia podmienky pre styk otca s maloletou dcérkou len za prítomnosti matky, tak otec bude musieť určiť vhodné miesto na stretnutia, resp. strpieť matku svojho dieťaťa na svojom pozemku, vo svojom bydlisku.