Prosím o radu, po rozvode príde na rad bsm, máme s manželom rodinný dom podiel 2/3 ( na hypotéku) a moja mama podiel 1/3 ( bez hypotéky, iba so súhlasom pre banku, že vie, že na dome je záložné právo v prospech banky). Podĺa riadnej kúpnej zmluvy. Ako to bude pri vysporiadaní? Dom sa bude predávať, mám obavu o mamin podiel, moja mama dostane 1/3 z predajnej ceny domu, alebo sa najprv vyplatí hypotéka a zo zvyšku dostane 1/3 a my zvyšok, čiže každý po 1/3??? Ďakujem za každú radu.
@darina85 poriadne si pozrite navrh na vklad zalozneho prava. Ak kataster urobil chybu a zapisal aj pod podiel mamy ktory nemal byt zatazeny, musite ho vyzvat na opravu zapisanych udajov. Odporucala by som Vam ist za advokatom, len pozrie na zmluvy a hned Vam povie kde je problem. A poriadne si pozrite aj suhlas mamy so zaloznym pravom, ci tam predsa nebude aj suhlas zo zatazenim jej podielu :(
Mozno by bolo ferove vratit mame presne tolko, kolko vam na ten dom dala. Ako keby vam pozicala peniaze. Ja by som to asi tak urobila. Zvysok si vy dvaja vysporiadajte.
@darina85
Mama 1/3 z kúpnej ceny, vy dvaja zvyšok po odpočítaní hypo. Založený musel byť celý byt, teda Vaša mama je (spolu)záložcom. Nie je však úverovým dlžníkom, preto sa na ňu nevzťahuje povinnosť podieľať na na hypo.
@yamaykaa
Raďte iba vtedy, ak sa vo veci vyznáte. Iba čo pletiete ľudí, čo príspevok to perla.
@darina85 ...mama má nárok na 1/3 ceny za ktorú sa dom predá. Keďže je ale založený v prospech banky celý dom, tak z predaja bytu sa musí uhradiť celá hypotéka. Ak zostane viac peňazí ako je hodnota 1/3 domu ...tak mama dostane tú 1/3 hodnoty domu a vy s manželom si rozdelíte zvyšok na polovicu..ak zostane menej , tak mama dostane všetko a ten zvyšok - do výšky 1/3 ceny domu jej s manželom zostanete dlžní.
@yamaykaa
Opätovne si Vás dovoľujem požiadať, aby ste radili vo veciach, v ktorých sa vyznáte, inak zbytočne uvediete zadávateľov otázok do omylu. Váš posledný príspevok len potvrdil, že, žiaľ, píšete bludy. Ak by ste mali záujem, mohol by som aj obšírnejšie napísať, v čom všetkom sa v každom príspevku mýlite. Dôležitejšie však je, že zadávateľka otázky dostala správne odpovede.
@darina85 ak mate predaj vo vlastnej rezii, tak vytazok prevysujuci uver dajte prioritne mame. Mama ma samozrejme na svoju 1/3 narok, v opacnom pripade by mala pohladavku voci vasmu BSM. Zelam vsetko dobre do Noveho roku, a nech mate tuto zalezitost coskoro vyriesenu.
@draik suma prevysujuca zaloh sa vracia zalozcovi, a v tomto pripade su zalozcovia traja. V pripade nuteneho predaja by banka mohla zvysok vratit vsetkym trom, nie je jej starost ako si zalozca bude vymahat svoj narok voci obligacnym dlznikom. Suhlasim so vsetkymi rieseniami ktore ste tu pisali, ale zial aj toto je zakonna moznost, aj ked verim ze v praxi to vyplatia len mame. Ak mate nejasnosti o zaloznom prave na spoluvlastnicky podiel, tesim sa na sukromnu spravu.
Takze svoje povysenecke reci si niekam strcte, napriklad za klobuk ako pierko.
@yamaykaa
Keďže aj v poslednom Vašom príspevku sa mýlite, tak si dovolím okomentovať verejne, aby ste niekoho, kto to čítal, náhodou nepoplietli.
"Mama ma samozrejme na svoju 1/3 narok, v opacnom pripade by mala pohladavku voci vasmu BSM."
Mala by pohľadávku voči obom manželom, ktorí budú jej dlžníci, a to spoločne a nerozdielne. Teda prípadnú pohľadávku by mohla vymáhať nielen z majetku v BSM, ale aj z prípadného výlučného majetku hociktorého z manželov, a to v plnej miere.
K Vašim predchádzajúcim príspevkom: Žiadna banka, dokonca žiaden normálny veriteľ, neposkytne (hypo)úver, ak by nebolo zriadené záložné právo na celú nehnuteľnosť, ale len na podiely žiadateľov o úver, ak tí nie su jedinými spolumajiteľmi nehnuteľnosti, ktorá bude slúžiť ako záloh. Preto je v tomto prípade jasné, že kataster ani nikto iný nepochybil a je úplne zbytočné sa touto cestou vydať.
Ak by totiž bolo zriadené záložné právo iba na niektoré podiely, tak taká nehnuteľnosť je prakticky nepredajná, keďže by v prípade dražby bolo možné predať len založené podiely. Nehovoriac o vplyve takého kroku na výšku úveru.
Prax samozrejme v iných prípadoch nevylučuje aj záložné právo na podiel (napríklad na obchodný podiel), ale to je úplne iná záležitosť.
Dobry den, podla toho co pisete mama by mala dostat 1/3 kupnej ceny a banka sa uspokoji iba zo zalozenych 2/3 domu. Ale dolezite je, ako je to zapisane na katastri. Na LV by pod poradovym cislom mamy nemali viaznut tarchy, toto si skontrolujte predtym ako dom predate. Obcas sa stava ze kataster urobi chybu.