Ahojte, prosím, ako ste prekonali rozvod v 50-tke? Boli sme spolu 20 rokov a áno aj sme sa hádali. A prišlo to ako blesk z jasného neba, na Vianoce mi oznámil, že sa chce rozviesť. Som zúfalá, neviem čo bude a ako bude. Ako ste to zvládli vy?
@sissy27 máme 11rocnu dcéru, syn maturuje, splacame pôžičku, podpísala som predmanželsku zmluvu, dom je jeho (nadobudol ho pred sobášom)
Tak asi to už dlhšie medzi vami neklapalo, takéto veci sa nedejú zo dňa na deň ... predpokladám, že robotu máš, deti máte už väčšie ... prečo si zúfalá? Len sa mu nezačni podkladať a prosiť ho, aby zostal ... zvládneš to ... tak ako veľa iných žien, ktoré boli v oveľa horšej východiskovej situácii ako Ty ...
Predmanzelska zmluva sa mi zda, ze nie he na Slovensku platna.
AK si v inej krajine, tak sa da napadnut.
@oslo1 je to nejaká dohoda, Spiša a oficiálne u notárky, kde som toto podpisovala
@oslo1 spisana*
dom nadobudnuty pred sobasom je jeho bez ohladu na to ze si podpisala nejaky papier...
na dom, kt. bol pred manželstvom jeho, by si aj tak nárok nemala, takže taká dohoda je o ničom, jedine, ak si do toho domu vrazila nejaké peniaze, kt. vieš preukázať, že boli len tvoje /napr. z darovania/ tak tam neviem ako sa to rieši
@dadis na pozemok
tak ten mate spolocny..na nom je ten dom?
@dadis nie, pozemok sme kúpili za domom, ak by v budúcnosti ostal pre deti,
pozemok - ten je na polovičku, ak teda nie je v tej zázračnej zmluve spomenutí, čo by nemal byť, kedže je nadobudnutý už v manželstve
To je jedno, ze je za domom, je kupovany v manzelstve, patri vam obom
@dadis ďakujem, ak sa ti ho podarí nájsť, budem rada,
Pri rozdelení majetku pri rozvode sa postupuje podľa Občianskeho zákonníka. Ak sa nedohodnete o rozdelení majetku, rozhodne po rozvode súd na návrh niektorého z vás.
To, že je manžel vlastníkom pozemku neznamená, že Vas nebude musieť z ničoho vyplatiť. Pokiaľ nadobudol manžel pozemok darovacou zmluvou počas manželstva, pozemok nebude predmetom vyporiadania BSM. Pokiaľ ide o dom postavený na pozemku, ak bol tento postavený počas manželstva, tak tento dom sa bude vyporiadavať v konaní o vyporiadanie BSM po rozvode. Znalec bude musieť určiť hodnotu domu bez pozemku. Nakoľko je manžel vlastníkom domu, je vyšší predpoklad, že by ho súd pri vyporiadaní zveril práve manželovi (ak by ste Vy nepreukázali iné dôvody, ktoré by boli závažnejšie). Súd by zároveň rozhodol o tom, že Vás má vyplatiť.
Pokiaľ máte spoločnú hypotéku, tak táto sa bude tiež vyporiadavať po rozvode spolu s domom.
Rozdelenie majetku po rozvode sa snaží súd riešiť komplexne (ak neuzatvoríte dohodu vy vyporiadaní BSM), čo znamená, že okrem aktív sa budú vyporiadava aj pasíva (dlhy).
Veľký pozor si dajte na to, aby bol úver v banke prepísaný iba na manžela, pokiaľ sa vyporiadate tak, že manžel nadobudne nehnuteľnosť. Dohoda a dokonca ani súdne rozhodnutie o tom, komu pripadne úver, nie sú záväzné pre banku.
Ja nie som rozvedena, ale mam kamosku, ktoru muz zacal podvadzat po 30 rokoch, co boli spolu. A boli povazovani nou, ich detmi aj celym okolim za super fungujuci a nerozlucny par. Bolo to ako blesk z jasneho neba. Ale pre nu to malo happyend. Uz je znova vydata, velmi spokojna, deti noveho partnera okamzite prijali v podstate za otca, postavili spolu este aj dom, teraz sa tesia z vnucat. Drzim palce.
@autorka Tento mi pride taky podobbny. Tiez muz z cista jasna prisiel a chcel rozchod..ale on nechcel rozvod riesit, nakoniec on poziadala autorka 😀a klasika, nakoniec vysvitlo, ze ina zena v tom bola https://www.modrykonik.sk/forum/vztahy-manzelske-partnerske-priatelske/rozchod-44/
@dadis Ďakujem, idem čítať
@sissy27 si zabodovala
Ja som sa tiež rozviedla a nejaký čas som byvala u rodičov... úplne som sa vykašľala na celý majetok a teraz mám oveľa viac než som kedy mala. Mám konečne normálny život s úžasným manželom.
z jasného neba to nikdy nie je, po dlhšom skúmaní by sme zistili, že mužovi niečo chýba, väčšinou sex a pozornosť (čím ho neobhajujem)... možno je rozvod pre vás oboch šanca začať nové lepšie životy
Ten si teda vedel vybrať čas na oznámenie rozvodu! ☹️ To po 20 spoločných rokoch nevedel vydržať, kým bude po sviatkoch?
@lucka_ke a mne nema niečo chýbať, pochopenie, podpora, uznanie? Vždy len mužovi? A žena mu má vo všetkom vyhovieť?
@anonym 50 nie je vek na smrť, človek bilancuje a zisti, že ešte chce žiť a byť šťastný - ako muž, tak aj žena. Ak si bola vo vzťahu dlhodobo nespokojná, mohla si to riešiť aj skôr, pripadne dať návrh na rozvod Ty. Lenže neurobila si to hlavne preto, že nemáš nič a nemáš kam ísť. Zrejme ten vzťah nebol dobrý ani z Tvojho pohľadu, keď Ti chýbalo pochopenie, podpora, uznanie... ale držala si sa ho - ako mnohé iné ženy - hlavne kvôli finančnému zabezpečeniu a istotám, zo zvyku. Chlap však má vlastné bývanie, príjem a tak sa k rozvodu odhodlal. A určite má už nájdenú aj inú ženu.
Taký je proste život, pripraveným šťastie praje viac. Ber ti ako lekciu a začni žiť aj Ty a spoliehať sa len na seba. A nauč to aj dcéru - raz Ti za to bude vďačná. Veľa šťastia.
mne to pride take zvlastne, aj tie komentare tu :/ ty pises, ze ste mali spokojne manzelstvo na obcasne hadky, zrazu povedal, ze sa chce rozviest a ty to beries ako hotovu vec...nemusis suhlasit, nemusi to realne chciet ani on, mozno ste sviatky vnimali hekticky a iba sa povedalo, ze sa chce rozviest....jasne, nejake pocity sa nabalovali, ale tieto veci si poriadne premyslite, kym budete konat, ak budete konat....mozno sa staci pokusit vztah napravit ...a tie komentare typu, teraz ti zacne zivot a nejakej kamaratka sa po rozvode vydala a skoncilo to happyendom...ved zivot mas, zatial mas rodinu...poloz si otazku, ci sa chces aj ty rozviest, ci je vam zle a ci to nemozte napravit a ci to realne ozaj chce aj on, porozpravaj sa s nim a nenakladaj s tou informaciou akoby to bola hotova vec
k tomu co komu chyba len dodam, ze mozes ty utrobit prvy krok a zacat od seba, ono dpravidla to druha strana zvykne opatovat
A co ti povedal ako dovod? Preco sa chce rozviest? Chlap sa nerozvadza len tak, nikdy..
Máme v rodine rozvod, kde mali obaja okolo 60. A jediný problém bola urazená ješitnosť a delenie majetkov, deti dávno dospelé a city tam už tiež dávno neboli.
V 50 už predpokladám nemáte hypo a malé deti, naopak, nejaký majetok ste spoločne nadobudli, takže o strechu nad hlavou tiež neprídeš, s holým zadkom neostaneš, prácu dúfam máš… a príde čas plniť si svoje sny, venovať sa sebe.