Rozvod s manželom, ktorý je z Grécka

alenaki
22. júl 2015

Ahoj, som vydata za greka, svadba bola na SK, maly sa narodil na SK, ale zijeme momentlane v Grecku.
Chcem sa dat rozviest, dvoved je nevera z manzelovej strany!
Moje rozhodnutie je cerstve, takze som este nepatrala co a ako, a preto potrebujem poradit, kde zacat!
Urcite sa chcem s malym co najskor vratit na SK!
Alena

dominika6
22. júl 2015

@alenaki
tam asi ani nejde o teba,ale skôr o malého aby si neprišla,ked pozerám tie prípady zmiešaných manželstiev,je mi do plaču..najprv sa informuj o ich zákonoch..

ruthike
22. júl 2015

Pokial ma maly trvale bydlusko v grecku, tak bez manzelovho pisomneho suhlasu nemozes prestahovat maleho, to by bolo klasifikovane ako unos a v pripade, ze by ta slovenske urady vydali resp dieta, tak by tvoj muz dostal vyhradnu starostlivost. Pre sudy nie je nevera dovod na stratu rodicovskych prav. Musis presvedcit manzela aby vas pustil, ale treba to mat pisomne inac ta stale moze obvinit z unosu a az potom, ked bude mat maly trvale bydlusko na sk poziadat o rozvod na slovensku. a tiez neskusaj take, ze sa zmenis trvale bydlisko na sk bez muzovho vedomia a potom zaziadas o slovensky rozvod, to by grecky sud tiez napadlol a zaviselo by od slovenskeho sudu, ako by sa k tomu postavil. Bolo by to nadlhe lakte a trebalo by ti draheho pravnika. Porad sa so slovenskym pravnikom voblasti rodinneho prava - co ma skusenosti so zahranicnymi pripadmi

ruthike
22. júl 2015

Cipc centrum pre medzinarodnopravnu ochranu deti a mladeze (sidlo v ba), oni sa tomu venuju a daju ti nestranny pohlad na vec

alenaki
autor
22. júl 2015

Maly ma trvaly bobyt na Slovensku, ma iba slovensky pas, tak ako i ja.

ruthike
22. júl 2015

@alenaki len si to over s tym centrom/pravnikom, aby si si bola ista, lebo s tym neradno riskovat.Ak nie je grecky obcan o to lepsie pre teba

katie555
22. júl 2015

@alenaki lenze za trvaly pobyt sa povazuje to kde sa zdrziavas viac nez 270 dni v roku a kde mate stred zaujmov ..tzn ak byvate v grecku , ma tam lekara a skolku tak sa za trvaly pobyt povazuje to ...

alenaki
autor
22. júl 2015

Ved ja nechcem aby stratil otca!
To v ziadnom pripade. Otca ma vyborneho, stara sa onho ako oko v hlave ... akurat nam dvom to nesadlo... tod cely problem.
Vsetko je na nasej dohode o striedavej starostlivosti.

draik
22. júl 2015

@alenaki
Keďže má dieťa obvyklý pobyt (keďže tam žijete) v Grécku, tak nemôžte bez súhlasu druhého rodiča resp. súdu presťahovať dieťa na Slovensko. Striedavá starostlivosť SK/Grécko fungovať nemôže.

ruthike
22. júl 2015

@draik, prosim oprav ma ak mas istotu, ale ak maly vyrastal vacsinu zivota na sk, ma vacsiu citovu vazbu na sk, sk pribuznych, lepsie komunikuje po slovensky a v Grecku su kratsie, tak by ju slovenske sudy podrzali si myslim.? A i ked tomu tak nie je tak pokial nema grecke obcianstvo a narodil sa na sk a nechodi do greckych jasli/skolky tak je to diskutabilne, dalo by sa tam vselico vymysliet s dobrym pravnikom, hlavne ak navstevuju sk pravidelne

alenaki
autor
23. júl 2015

Maly ma 2 roky.