Rozvod, ročné dieťa a bývanie v prenájme

alexia27
15. jún 2014

Rada by som sa inforomovala,ako je to a čo ma čaká v prípade rozvodu....S manželom sme zobratí štyri roky,manželstvo nam nefunguje nakolko nam ho rozvratila svokra zo švagrinou,no to už by bolo na dlhé rozprávanie.Ako sa mám zachovať,ked nas manžel opustil,mame spolu 11 mesačneho syna,ktoremu sa nevenuje neozyva sa.Byt v ktorom bývame je prenajom:už pár dní tu bývam zo synom sama,bojim sa ked prestane platiť čo bude dalej.,ja dostavam len rodičovsky.On je u svojej matky o syna sa nezaujima.Chcem vediet aku mam šancu ked podam žiadost o predbežne zverenie dieťaťa do svojej starostlivosti ,a či mi ho može zobrat ak nemam svoje byvanie no to nema ani on.Obaja mame trvalu adresu u rodičov,plánovali sme svoje bývanie no toto sa stalo tak sa chcem informovat.Moj syn ma trvale bydlisko nahlasene od narodenia u mojich rodičov ako aj ja.A či može sud schvalit striedavku ak by ju chcel ,ked syn je ešte dost malyý a lipne skor na mne,a on je pracovne velmi vyťaženy a nemohol by si dovolit byt hocikedy zo synom doma.Ake su Vaše skusenosti ?

sisaha
15. jún 2014

@alexia27 nie je jeho povinnostou vam nadalej platit prenajom.. ak to neutiahnes, tak budes musiet odist. Syna zveria tebe - striedavka myslim si , ze nehrozi, kedze si napisala, ze je pracovne vytazeny. Zobrat ti ho nemoze.., ty mozes takisto odist k rodicom..

ushuaia
15. jún 2014

@alexia27 osobnu skusenost nemam...ale ako pise @sisaha obycajne sa dieta zveruje matke...striedava starostlivost o tom tiez pochybujem...pretoze dieta je este male, co sa tvojej financnej situacie tyka...isla by som z podnajmu k rodicom ak je to mozne a taktiez poziadala sud o vyzivne na dieta...

alexia27
autor
15. jún 2014

dakujem Vám a ako to je z predbežným zverením dieťaťa do svojej starostlivosti pred rozvodom?ked je malinký budem mu ho musiet dávat ako často alebo ako to cele prebieha neviete nahodou?

ushuaia
15. jún 2014

@alexia27 nemam absolutne najmensiu skusenost, a najma to je este babatko a potrebuje matku. Radila si sa aj pravne ?

alexia27
autor
15. jún 2014

ešte nie zajtra sa chystam na UPSVAR

ushuaia
15. jún 2014

@alexia27 pytam sa ta preto, lebo vcera aj dnes tu boli podobne temy, kde zienka chcela aspon pocut nejaky nazor ci pomoc, a niektore riaditelky zemegule ju hned usadili aka je sprosta a neviem aka...

ushuaia
15. jún 2014

@alexia27 mozno ti tu este niekto prispeje nejakym nazorom, ale aj tak najspolahlvejsie info mas na uradoch...

alexia27
autor
15. jún 2014

dakujem ti velmi pekne zajtra to vybavim čo sa bude dat...vdaka moc

ushuaia
15. jún 2014

@alexia27 prosim ta za malo...ja som ti velmi nepomohla...dufam, ze nieco poriesis s pozitivnym vysledkom... 🙂

090379
15. jún 2014

@alexia27 Malé ti nevezme, máte predsa trvalý pobyt u tvojich rodičov, v prípade potreby sa tam vráť ak môžeš. Nezabudni ale žiadať výživné na dieťa, pomôžu ti s tým aj na sociálke ak by si potrebovala...ak je vyťažený pracovne tak zrejme aj pekne zarobí. Väčšinou to býva tak, že otec si berie dieťa raz za dva týždne na víkend...ale ak vravíš že nemá záujem, tak nie je problém. Porieš si hlavne to výživné aby si mala aspoň nejaké peniaze.

kaktusik007
16. jún 2014

@ushuaia na uradoch nedostanes vzdy kvalifikovanu radu, situacia je taka, ze tie zeny co tam pracuju castokrat nevedia ani zakladny pravny predpis k svojej praci.... zial.

@alexia27 predbezne opatrenie nedavaj!!!! to bude zamietnute, pretoze predsa nedochadza k ublizovaniu,ci tyraniu maleho... normalne daj navrh na zverenie do tvojej starostlivosti, na vyzivne - pripadne daj aj navrh na upravu styku dietata s otcom --- toto rozhodnu v samostatnom konani do rozvodu, cize ak sa bude rozvod aj natahovat dva roky -- dieta budes mat zverene sebe a budes mat aj na ne vyzivne.

rovnako podaj navrh na vyzivne na manzelku -- pocas manzelstva mate narok na rovnaku zivotnu uroven obaja.

no a potom si zvaz, ci chces rozvod a podat navrh -- mzoes, nemusis... to uz je na tebe. tieto dve podania ti zarucia vyzivne na dieta, vyzivne na seba, to ze dieta budes mat zverene tebe -- a to pre zaciatok ti staci.

k tomu byvaniu -- ak nemas z coho platit podnajom, opusti ho a chod k rodicom -- on nie je povinny ti nan prispievat, kedze tam uz nebyva.

kaktusik007
16. jún 2014

@alexia27 a este podstatna info -- vyzivne priznavaju odo dna podania NAVRHU - takze to podaj co najskor, idealne este dnes!!!!!

kaktusik007
16. jún 2014

@ushuaia a zabudla som - dakujem za oznacenie riaditelka zemegule 🙂 ale pre vysvetlenie - ja som ochotna a schopna poradit, dokonca aj naozaj dobre a kvalifikovane -- tu autorka chce normalne prakticke rady, chce to evidentne riesit -- a nie ako ta tema, ktoru mas na mysli, kde sa autorka chcela iba postazovat a ak si jej nacrtla sposob, ako by to slo -- tak nie, to sa neda a podobne...

proste ak zena hlada dovody ako to spravit - rada poradim. ak vsak hlada dovody, pre ktore to nejde - tak to fakt nemam rada 🙂

alexia27
autor
16. jún 2014

@kaktusik007 ahojte všetci takže dnes som tam bola,bola som na mestskom urade na upsvar,som rada ako mi poradili pomohli,no to PO si do zajtra rozmyslím,dnes som priniesla doklady ktore potrebuju a bude to zrejme navrh na zverenie do opatery bez PO asi radšej,dnes mi to tam pripravia všetko potrebne a zajtra mam prist okolo desiatej,doplnime vyšku vyživneho a upravu styku maloleteho s otcom,navrhli mi že dva dni v týždni po dve hodiny bud s mojou pritomnostou iba alebo bez mojej,dala som bez mojej nechcem aby malý bol v spoločnosti oboch rodičov pre nezhody a aby to nezanechalo na nom zle stopy a neubližilo mu to.Striedava starostlivost nehrozi bola som u veducej pracovníčky tohto oddelenia pre pravnu ochranu a zaujmy deti a ta uviedla že to bude hned zamietnute pretože je velmi maly,ma byt u matky a ja som na materskej nato aby som sa onho starala,navyše vraj z 30 žiadosti mesačne vraj zamietnu....na SS, navyše koli praci jeho by to ani nešlo a vraj u svokry by byt nemohol lebo by sa s nim chodilo hore dole a ja som na materskej s nim do 3rokov,,,,takže ako si mysli nech si mysli on čo chce .U nas to nieje trend ako v inych krajinach a mame nato dovody prečo SS nepojde v nijakom pripade.Z výživnym mam vraj do zajtra porozmýšlat mam vraj dat väčšiu sumu lebo su ešte znižuje potom ked on si tam bude neviem čo oddovodnovat.Je to naročna cesta všetko nieje to len tak.Može sa aj odvolat ale vraj toto je rýchlejšie ako rozvod a podobne a nemože sa donekonečna odvolavat a ak sa odvola tak bude musiet dokazat že nebude chodit do prace a ma nato možnosti,čo nepripada do uvahy....a plus nepotrebujem doklad o tom že ma aj druhu robotu občas pomimo ,to si sud preveri aj bez dokladovania a nemože tym padom zatajiť nič...no neviem hadam som na nič nezabudla...dnes to musim dat dokopy ešte to výživne a to ako dlho bude on s nim travit čas....ako si to predstavujem a argumenty ktore mi poradili a v skutoku boli velmi ochotne podporili,,,,videli že psychicky ma zrejme niči čo je aj pravda.Ja s nim nebudem komunikovat len čo je treba,nemienim mu branit ked zatial bude cchiet prist za malym,,,nič čo by sa v tom konani obratilo proti mne .

alexia27
autor
16. jún 2014

@alexia27 a neviem či som vam spomenula poslane to bude zajtra na sud ako to doobeda dame dokopy...ešte mi povedali nech s nebojim pytat vyššie výživne a nemusim sa koli tomu citit zle lebo to je pre dieta,nie pre mna a z niečoho ho uživit musim,či namna niečo bude platit to neviem nepytala som sa ako toto je ani nechcem nech si necha to ja neriešim prvorady je naš syn.A aby som spomenula ake mam naklady na všetko čo je drogeria jedlo mlieko plienky podobne plus benzin,maly ma lekara v PN tak preto atd....no zajtra sa to poda a začne sa dlha cesta ale aspon že som sa do toho už obula ,nemienim toto čo robi tolerovat nech si žije u materi a jeho prichody odchody nech si necha pre inu kravu ja už naozaj nenecham zo sebou zametat.

alexia27
autor
16. jún 2014

ešte som zabudla,ked prestane platit byt mam ist k rodičom vraj velmi dobre je že maly tam ma aj trvalu adresu a tak aj spravim nikto ho prosit nebude a ani nieje povinny to platit tiež viem,a nech sa sam hanbi potom aku buducnost pripravil synovi a čo sposobil ,raz sa mu zato podakuje,ale ja sa z toho dostanem zo synom a časom ktovie čo bude....mam kam s nim ist a to je hlavne

kaktusik007
16. jún 2014

@alexia27 no tak super spravy... potom si podla toho vzoru napis navrh na vyzivne na manzelku - a podaj aj to. Proste natvdo - nemam zlutovanie voci takym, co sa zbalia a nechaju zenu bez prostreidkov a s dietatom... fuj...

alexia27
autor
16. jún 2014

@kaktusik007 no vidíš aj taký existuju čo už nech si robi čo chce,mne je už ukradnuty hlavne koli tomu lebo všetkym čo robi ubližuje hlavne malemu nie mne....no a či dobre spravy neviem vyzera to dobre len je to vyyčerpavajuce psychicky vieš ,ved už toto raz porobil v januari a schudla som trapila sa bola na tom dost zle a teraz zas to už nedovolim,aby sa to opakovalo koli malemu nebudem žit v strese a strachu a teraz zas dobre pochudnem čo ledva do seba hodim nejake jablko alebo čo no hlavne som rada ako to je tou SS .

kaktusik007
16. jún 2014

@alexia27 nie si prva a ani posledna... mne manzel spravil to iste, chalani mali vtedy 2 a pol a 1 a pol a ja na invalidnom dochodku --- takze to, co treba robit, viem len preto, ze som si tym presla.

a to predbezko nepodavaj - zamietnu ti ho. Tvoje dieta nie je v ohrozeni. To by si mala pravo podat, ak by ti dieta vzal a nechcel vratit - pretoze kym nemas dieta vo svojej starostlivosti, mate nan obaja rovnake prava... Ale tak k tomu sa hadam neznizi....

alexia27
autor
16. jún 2014

@kaktusik007 viem viem ano,to po tam zajtra nedame ta kuratorka tam mi pomohla v tom dost to po tam stači len dopisat ale nedame ho tam tiež si to nemala lahke.chlapi su svine poväčšina tak to je nech si kto chce čo chce hovori hlavne bezcitny .......nemam ja slov ale k nemu sa nemam už chut ani vyjadrovat a vobec ho riešit tam nech si je z materu a nech sa jej schova pod suknu mamičkin synáčik ,obyčajna nula čo sa nevie postarat o svoju rodinu a svoje dieta a nema zodpovedny pristup k svojmu dietatu a rodine ako takej.

tilda
16. jún 2014

@alexia27 paci sa mi tvoje odhodlanie situaciu riesit,drzim palce!

alexia27
autor
16. jún 2014

@tilda dakujem ale psychicky to nieje jednoduche,velmi ma sklamalo že zatial ešte manžel sa absolutne nezaujima o syna či je v poriadku či ma čo potrebuje a podobne,aj keby som mu zakazala že nech nechodi ako otec ma nato pravo a nato neexistuje žiadna vyhovorka,,,aspon vidím čo to dieťa prenho znamena,toto bolí najviac na mna kašlat ale ten malinký ....vídaval ho doma každy den a teraz toto,vždy na večer ked som z malym sama a už spi ma prepadne taký smutok....

kaktusik007
16. jún 2014

@alexia27 smutok prejde. Chce to cas - mne to ex spravil v 10/2012. O rok a pol budes uz aj ty rada a budes mu vdacna, ze to urobil. Uvidis ;)

alexia27
autor
16. jún 2014

@kaktusik007 ved ano to ja viem že to chce čas to je tak vždy len momentalne tto vydržat prežit dobojovat ale je to bolesť ked takto opustí rodinu,hlavne kôli malemu že mu na nom nezaleži no čas zahoji všetky rany tak veru

tilda
16. jún 2014

@alexia27 ja viem,je to hrozne. Verim,ze trpis ako kon,tu sa neda poradit. Len cas a zit dalej. Neboj,viacere sme to zvladli ja som ostala s 3tyzdnovou dcerou-sestonedielka sama,prezila som,tak to das aj ty..a ti poviem,ze lepsie ked da pokoj akoby robil zle. U nas tiez najprv lahostajnost,ked ho omrzela sloboda peklo,na to sa priprav podla mna...neboj...a napis ked budes potrebovat podporu...a super ozaj,ze riesis tie pravne veci,to vela zien v tom smutku zanedba a nie je to dobre

alexia27
autor
16. jún 2014

Je veru nieje to lahke,najmä vždy večer mo je hrozne a tie noci....každu chvilu hore,ledva zaspim,je to ťažke moc,no musim to zvladnut koli synovi to jedine ma drží.Ved som pripravena nato že po dlhom mlčaní a tichu može prist burka....dakujem Vám tu všetkým aspon niekde sa t´´dá vykecat ,mat niekoho kto vypočuje podpori poradi alebo len povzbudi je v tejto situácií na nezaplatenie.A pravne to riešim kôli tomu že sa aj bojim že on nejake kroky podnika tajne a ja sa nemožem nechať na holičkách v neistote ...čo bude

kaktusik007
16. jún 2014

@alexia27 tak tak. Zaklad je byt pripravena na nozik do chrbta. Zial, takato je realita.

alexia27
autor
16. jún 2014

@kaktusik007 ved ine mi už ani nezostava fakt 😒 kým to prebolí a vyrieši sa časom...

ushuaia
18. jún 2014

@kaktusik007 mas objektivne nazory a urcite aj skusenosti, ale myslim si ze debata sa nemusi niest v podtone ,,hlupa,, neschopna, leniva, ...onacit niekoho koho nepoznam moja mila...a najma co funguje mozno u nasich znamych nemusi aj u ien tu ...tiez si myslim, ze nejake urazanie (mozno to tak ani nemyslis, ako to vyzneje) zene nepomoe, najma ak sa na nu vsetko vali, nevie co skor, rodina sa odvracia, manzel sa nezaujima a podobne, potom da otazku sem na MK...a niektore ju hned oznacia za neschopnu hlupanu - teraz nemyslim teba osobne...tiez si nemyslim, ze nechcu najast riesenie...ale prosto na zavazne kroky treba odvahu a tiez si dobre premysliet co urobim, nie kazda je silna...a potrebuje iba ,,nakopnut,, to je vsetko