Rozvod - postup

12. jún 2023

Ahojte. Zrejme ma caka dost skaredy rozvod. Tak sa chcem napred informovat u skusenejsich.
1 Sud vzdy nariadi rozdelenie majetku? Alebo je to vylucne na nasej dohore? Ak sa nevieme dohodnut? Co nasleduje dalej? Ide mi o byt kupovany ako manzelia. Uz je splateny.
2 Mam si odkladat uctenky z obchodu so znacnym mnozstvom alkoholu a cigariet, ktore kupuje manzel? Alebo toto sud vobec nezaujima?
3 Ako dlho trva rozvod? Mame deti 4 a 1 rok.
4 Je vacsia sanca, ze deti zveria mne ked su tak male? Ja som na RD. Musim v tom pripade do prace aby mi ich zverili?
5 Pocas RD byt presiel malou rekonstrukciou (5000€). Musim ich manzelovi vyplatit? Ja som kupovala komplet vybavenie bytu.

Dakujem.

alenah31
12. jún 2023

najskôr prebehne rozvod a určuje sa zverenie detí + výživné - až potom nasleduje vysporiadanie BSM (delenie majetku). Si na RD - nie je potrebné vrátiť sa do práce len preto, aby ti ich zverili - sú malé, striedavku v tomto prípade súd zrejme neurčí (s jedným si stále na RD) - to ale neznamená, že ju neurčí neskôr. Bločky za alkohol a cigarety sú ti načo? Je dospelý, má príjem - ako preukážeš, že boli pre jeho spotrebu a nie pre niekoho iného? Výživné pri rozvode vieš žiadať aj na seba - aspoň to môžeš skúsiť, si na RD, staráš sa o dieťa - máš obmedzenie sa zamestnať a zvýšiť si príjem - nemáš povinnosť zveriť dieťa inej osobe a pracovať kým nedovŕši tri roky. Majetok - BSM - treba podať návrh na rozdelenie do 3 rokov od rozvodu inak to bude na dlhé lakte - pokiaľ sa na rozdelení nedohodnete súd rozhodne za Vás. Je fuk kto čo platil už za trvania manželstva - všetko je považované za spoločné pokiaľ nepreukážeš, že financie vrazené do prerábky neboli výlučne zo zdroja, ktorý BSM nepodlieha - dar či dedičstvo - ide všetko na polovicu.

autor
12. jún 2023

@alenah31 Takze je lepsie poziadat o rozvod cim skor? Ked su deti este male?
Rozdelenie BSM je osobitne konanie? Musim on vyslovene poziadat sud?

luccija
12. jún 2023

Niekoho zavolajú na pojednávanie do 3 m a rozvedu na prvom, záleží v akom kraji bývaš.
Keď sú deti malé s najväčšou pravdepodobnosťou ho prisudia tebe, ale poznám 4 r čo je v striedavke a otec ešte aj platí výživné.To je jedno, ak bude chcieť striedavkou može o ňu poziadat o 3,5,10 r to nehrá rolu vždy je otec.
Áno, BSM je zvlášť.Nemusis požiadať, keď sa viete dohodnúť kto koho vyplatí, alebo sa predá nehnuteľnosť a každý si kúpite svoje

autor
12. jún 2023

@luccija Nedohodne sa so mnou. Bude robit napriek.

alenah31
12. jún 2023

tak pokiaľ si rozhodnutá načo to chceš naťahovať? Keďže si na RD za podanie Návrhu na rozvod platiť 66€ nebudeš - budeš od poplatku oslobodená. Áno - vysporiadanie BSM prebehne až po rozvode. Ak o vysporiadanie nepožiadate (alebo nepodáte Dohodu o vysporiadaní) - neprebehne - majetok rozdelený nebude - stále bude tento majetok spoločný no po lehote po 3 rokov už sa majetok vysporiadava inak - zložitejšie. Jednoduchšie a rýchlejšie je riešiť to cez mediátora ak ste dohodnutí čo as ako.
Ešte tak vec - máte malé detičky - je dosť možné, že na prvom pojednávaní ani rozvod neprebehne - záleží aj ja dôvode rozvodu.

autor
12. jún 2023

@alenah31 Je nieco co pomoze k rychlemu rozvodu. Dohoda u nas nie je mozna. Manzel urobi aj nemozne aby ma "znicil" v pripade rozvodu. Preto musim vsetko zvazit a nie len tak hrrr idem sa rozvadat.

autor
12. jún 2023

Teoreticky kolko mozem ziadat vyzivne pri jeho plate 2500€ v hrubom?

alenah31
12. jún 2023

nie je nič - všetko musíš podložiť ak chce rýchly rozvod. Predpokladám, že ťa nebije a rovnako telesne ani mravne neohrozuje deti, neužíva v ich prítomnosti drogy, nie je trestne stíhaný, nezanedbal ich tak, že by boli ohrozené...na tieto dôvody pozor, ak ich nepreukážeš obrátia sa proti tebe, je to nepodložené obvinenie - môže potom on na teba podať žalobu.

alenah31
12. jún 2023

aké výživné súd stanoví záleží nielen na jeho príjme - musíš vydokladovať výdavky a ty sama si povinná sa tiež finančne postarať - nielen on. Tiež bude on dokladovať svoje náklady.

autor
12. jún 2023

@alenah31 Ziadne take dovody. Alebo aspon nie preukazatelne. Hmm takze sud sa bude vliect dlho.

luccija
12. jún 2023

Tak bude robiť napriek...a ty podás na súd nech rozhodne o majetku.To, že muž zničí ženu, zoberie jej deti a očierni ju, že je zlá matka hovorí každý.Robit zle a mstit sa Ti môže do 18 r veku dieťaťa.
Dôležité je či sa chces rozviesť.Vyzivne býva cca 20-30% z platu.Ma to na papieri či je živnostník?
Mojej kamarátky muž fiktivne ponizil plat za účelom nech má nižšie výživné a veľmi ho vyobracali, že z čoho financoval domácnosť, dovolenky, keď bola na RD z takého platu.
Že má 2 VŠ a za tie peniaze by nepracoval a pod výživné mu vyrátali vysoké ani na súde nie sú padnuti na hlavu a tieto veci poznajú.
Nebude sa súd vliect dlho nemusia byť závažné dôvody alkohol...veď nikto nebude držať manželstvo nasilu, keď spolu nechcete byť.
Max odrocia odporučia manželsku poradňu, vyjadri sa kolizna a rozvedu.Polovica mojich známych aj s malými deťmi bola rozvedená na prvé pojednanie.Majetky už boli horsie

autor
12. jún 2023

@luccija Je riadne zamestnany vo firme, nie je zivnostnik.
Tak mne moze byt jedno, ci som jeho manzelka. Skor mi ide o majetok. V zmysle, ze musim niekde byvat s detmi. Preto zvazujem kedy bude najvhodnejsie podat ziadost o rozvod. Ci teraz alebo neskor po RD az sa zamestnam. Ale luto mi je dat rocne dieta do jasli a ist do prace. Pred detmi sme viac-menej milujuci rodicia. Len ja ho uz neznesiem.

hipuska
12. jún 2023

1. Rozvod a rozdelenie majetku (vysporiadanie BSM) sú dve odlišné konania. Najskôr treba podať žiadosť o rozvod a az potom o vysporiadanie BSM. Pozor na lehoty, BSM musí ísť do určitého času od rozvodu, inak sa to trochu komplikuje.
2. Nie, nemusíš odkladať. Je to nepodstatne. Nevies dokázať, že tie účtenky aj reálne patria jemu.
3. Je rôzna. Nedá sa povedať jednoznacne kolko to bude trvať. Ale ide leto, čas dovoleniek. Tak ak aj teraz počas žiadosť, pojednávanie bude pravdepodobne dakedy po lete + ak jeden nebude súhlasiť-musi uviesť dôvod - zachránu manželstva, môžu vám nariadiť sedenia.
4. Áno, u nás súdy väčšinu zveruju deti matke ale nie je to pravidlo. Nemusíš pracovať.
5. Počas trvania manželstva, máte VŠETKY peniaze spoločne. Nezáleží, kto ich zarobí.

Ale pozor na toto. Podas žiadosť o rozvod. Kým vás rozvedu, stále máte plátne BSM. To znamená, že všetky peniaze máte spoločné. Ak by si si v tomto čase vybrala napr.peniaze z účtu a schovala do ponožky (povieš, že sa minuli na jedlo), je to ok. Píšem to preto, lebo muž môže vybrať peniaze z účtu a už ich nikdy neuvidis.
4.

autor
12. jún 2023

@hipuska Dakujem

deti95060810
12. jún 2023

bývate spolu ešte? lebo sesternica od manžela odišla a sudkyňa sa jej pýtala že či sa ešte vráti .... sesternica odpovedala že NIKDY ....
na druhé pojednávanie ich rozviedli - na ktorom sa vlastne ani už nezúčastnili...obaja boli vypovedať na prvom.

autor
12. jún 2023

@deti95060810 Ano byvame spolu. Ja sa len vopred informujem na co sa treba pripravit.

lenja123
12. jún 2023

Rátaj, že rozvod sa v pohode môže ťahať rok aj viac, najmä ak sú tam malé deti a manžel ako píšeš bude robiť problémy. Takže do práce nepôjdeš od ročného dieťata, ale už od škôlkara. Ak sa bojíš, že počas rozvodového konania ti nebude dávať peniaze a z rodičáku to neutiahneš, môžeš požiadať o výživné na deti a na seba aj počas trvania manželstva.

autor
12. jún 2023

@lenja123 Dakujem. To vyzivne na seba este musim popozerat. Za akych podmienok to funguje.