Rozvod - poslanie žiadosti

19. feb 2023

Ženy,ktoré to už máte za sebou,chcela by som sa niečo opýtať :
Dá sa žiadosť podať napísaná vlastnoručne alebo zaslať mailom?
Musím mať právnika?
Ako dlho po rozvode zvykne prebehnúť majetkové vyrovnanie?
Ďakujem.

chelsey987
19. feb 2023

Mám za sebou rozvod. Žiadosť som dala napísať právnikovi a ten ju bol podať na súd. Poplatok je 66€ kolok. Za žiadosť som neplatila veľa. Na súde nemusíš mať právnika a vieš sa obhajovať aj sama. V prípade majetkové vysporiadania závisí od súdu kedy majú termíny. Zväčša sa čaká mesiac aj dva. Ak máš deti je dobré sa vopred dohodnúť kto si vezme deti a určiť si výšku výživného. Súd môže výške výživného vyhovieť alebo nemusí, závisí to od príjmu jedného z manželov.

lucylaw
19. feb 2023

Vlastnoručne by to nemal byť problém,ale mailom neviem,či sa dá návrh podať,skôr pochybujem. Právnika mať nemusíš vôbec,my sme s exmanželom nemali. A čo si predstavuješ pod majetkovým vyrovnaním? Ak sa viete dohodnúť,ideálne je spísať po rozvode dohodu o vyporiadaní BSM,podpisuje sa pred notárom a s tou dohodou potom poriešite byt/auto,prípadne iné veci,nemusí sa to riešiť súdne. Ak sa dohodnúť neviete,tak potom návrh na súd,a to už bude závisieť od vyťaženosti súdu,kedy vám dá termín. Na pojednávaní o rozvode sa rieši iba samotný rozvod + prípadne zverenie detí a výživné,majetok sa rieši samostatne..

autor
19. feb 2023

Dohodnúť o majetku sa vôbec nevieme,muž všetky moje návrhy odmieta. Dieťa máme už na vysokej škole. Musí si samo podať výšku výživného?

draik
19. feb 2023

Píšte to na počítači, nech to nikto nemusí lúštiť. Mailom nie. Plnoletý potomok žiada o výživné sám, to nie je súčasťou konania o rozvode.

luccija
19. feb 2023

Majetkove do 2 ci 3 r.po rozvode?
Pravnika je urcite lepsie mat skor kvoli majetkovemu, ked mate velke dieta rozvod bude rychly.Ziadost pisat na PC nech to ma uroven.

deti95060810
19. feb 2023

za mňa bolo majetkové do 3 r.
t.j. do troch rokov musíš podat žiadosť od rozvodu alebo zániku BSM....
Určite zohnať čo najlepšieho právnika....

tosomja
19. feb 2023

Nemusíš mať právnika, pokiaľ to nebude rozvod "na nože"
Môžeš napísať aj perom, nájdi si vzor a podľa toho vlastnými slovami napíš hlavne odkedy máte nezhody, dôvod žiadosti atď. Že chces dieťa do svojej starostlivosti a navrhujes výživné v takej a takej sume.
Odkladajú si bločky, budeš potrebovať zdokladovať príjmy a výdavky, na bývanie, stravu, školu atď ..
Treba ti to napísať (prefotit) pre teba, manžela, kuratelku a súd. Čiže 4x. K originálu pripojiť rodné listy detí, sobášny list, doklad o trvalom pobyte. K ostatným kópiam netreba.
Bude ťa kontaktovať kuratelka zo sociálky, bude sa ťa pýtať na majetkové pomery, príjmy, výdavky, ak máte deti, podľa ich veku, buď sa bude pýtať ich či vedia, že sa idete rozvádzať, či máš alebo otec novú známosť, či má detskú izbu, ako sa učí, atď, s kým chce žiť.
Potom príde list tvojmu manželovi, aby sa vyjadril k návrhu na rozvod. Buď napíše, že s návrhom súhlasí, alebo nesúhlasí a prečo...kolok 66€ platí ten, kto podáva (keď nie si na materskej, alebo sociálny prípad- tuším vtedy to neplatis)
A až potom vám príde predvolanie. U nás to trvalo cez rok. Ale rozviedli nás za 5 minút. A az potom dať zase návrh na majetkové vysporiadanie. To je ďalšie pojednávanie. A zase kolok treba.

autor
19. feb 2023

Ďakujem vám všetkým ❤️

matabb73
19. feb 2023

Žiadosť o rozvod si môžeš napísať sama, na nete sú vzory. Odporúčam na počítači, nech to nejako vyzerá. Na pojednávaní sa bude riešiť len rozvod. Advokáta nepotrebuješ, pokiaľ nejde o nejaké veľké konflikty a ty by si to zle znášala. Syn, keď je dospelý, si musí sám žiadať a výživné a neriedi sa ani s kým bude bývať. Poplatok ako už písali je 66 Eur. BSM si musíte vysporiadať do troch rokov od rozvodu, potom je už všetko na polovicu. Najlepšie je spísať dohodu a dať overiť u notára. Ak sa neviete dohodnúť, tak súdom. To potom odporúčam právnika, ale priprav sa, že to bude dosť štát. Pokiaľ viem, platí sa poplatok určité percento z hodnoty o ktorú sa súdite, plus poplatky za advokáta. Najlacnejšie je dohodnúť sa.

kristina74
12. okt 2023

@draik mam plnoletu dceru, ktora studuje na VS v zahranici, podala som ziadost o rozvod a poplatky za skolu hradim sama
Dcera si moze ziadost o vyzivne od otca podat uz teraz, ci az po skonceni rozvodoveho procesu, ako to je?
Dakujem

draik
12. okt 2023

@kristina74
Môže aj teraz