Dobrý večer,ženy ktoré ste rozvedené,poprípade viete poradiť ....
Som na predĺženej rodičovskej dovolenke, dieťa mi má zdravotné problémy ....
Chcem sa rozviesť mám na to veľké dôvody....
Momentálne ja manžel dieťa bývame v podnájme, nemáme svoje....
Podnájom platím 400€ samej mi to nevydá na koľko poberám len rodičák do práce nemôžem,a či vôbec dakedy budem môcť pri dieťati (ešte nemáme presný záver diagnózy,nechcem teraz rozoberať)
Rodinu nemam.....takze nemám ku komu ísť......
Moja otázka znie mne ako rozvedenej matke s dieťaťom s predĺženou rodicovskou dovolenkou zo zdravotných dôvodov...môžu dať respektíve mám právo dostať od mesta byť?
Sociálny? mestský? štátny?(ak ešte nieco take ako štátny byt existuje)....
Dostať byt (ak mám právo) môžem z hľadiska že som rozvedená matka nemám nadobudnutu nehnuteľnost?
Alebo len zo zdravotných dôvodov dieťaťa.....
+Sa chcem opýtať manžel sa mi vyhráža že mi vezme dieťa....nepijem nefajčím nedrogujem (nic som z toho nikdy nerobila)neubližujem ani som nikdy neublížila môjmu dieťaťu staram sa o neho riadne na 100% nič není zanedbané ....
Môže mi ho vziať? Pretože mi stále vykrikuje že nemám príjem len rodicak a bývanie...
O to bývanie mám strach no ... samozrejme mi ostava nájsť si lacnejšie bývanie zlému tak tie nájmy sú drahé akože ja sa uskromnim ja budem aj na rozkach len nech ma moje dieta všetko
Preto chcem vedieť či mám nárok od mesta na bývanie.... ďakujem
Treba sa informovat na mestskom urade daneho mesta - kazde mesto ma ine podmienky na udelovanie bytov.
U nas napriklad su mestske byty 2 izbove po 350€ (so vsetkym), cize tiez nic moc.
Práve tá posledná veta, musíš hľadať lacnejšie bývanie . Čo ja viem, ani sociálne byty nie sú zadarmo.
Môžeš si dať žiadosť, ale nie si jediná a byty na rozdávanie nie sú.
Čaká sa veľmi dlho aposudzuju komu naozaj treba, komu nie. Ináč môžeš si žiadať výživné aj na seba.
Ak aj mesto byty má, určite to nebude tak, že zajtra o byt požiadaš a o mesiac sa sťahuješ. Všade sú poradovníky
Dieťa má nárok na výživné a keďže ty nemôžeš pracovať, lebo sa staráš o dieťa so zdrav.problemamy, máš nárok na výživné aj ty ako matka dieťaťa
Nepíšeš či chodí dieťa aspoň na pár hodín do MS, že by si si našla nejaký part tíme, aby si si privyrobila
@pribinak nie nechodí do ms vobec
@pribinak no výživné na seba...manžel má dobrý príjem na túto dobu,ale nemám mu to ani ako dokázať....nemá na papieri svoj skutočný príjem takže tak.....
No tak potom len to výživné na dieťa a na teba
Ale nejaký príjem na papiery má, čiže aspoň niečo
Narok na byt sa neodvija od rodineho stavu, kazda obec a mesto ma svoje kriteria a poradovnik i system akym sa priradzuju byty (ak nejake su). Vziat dieta nemoze, no moze (teoreticky) nastat situacia, ze dieta je zverene do starostlivosti otca (nehovorim, ze tak bude vo vasom pripade). O tom ako to je vo vasom pripade v otazke byvania treba oslovit Obecny alebo Mestsky urad (nvm kde mate TP). Rozhodne to vsak nieje to, ci ste vydata/rozvedena kriterium rozhodujucim vo veci nadobudnutia bytu, je vela obci a miest, kde volne byty dlhodobo niesu alebo niesu ziadne.
Nuž budem musieť zrejme sa ísť informovať na mestský úrad priamo....
no možno by som skusila napr ked budeš na meste sa spytat či nepotrebuju na opatrovanie niekoho , to je robota čo by si mohla zvladnut aj tak že ho budeš mat pri sebe dieta spytat sa
a viem že jedna baba riešila tuto situáciu tak že šla byvat k jednej babke a tu za opatrovanie tam mohla byvat v podkrovnej časti , normálne na papier to dali , na revanš ona sa starala a mohla byvat len kurenie,vodu, elektrinu si platila a za 10 rokov si našetrila postupne na garsonku kym bola u nej ,
skus pohladat škôlku či by ti nevzali špecku a mohla by si chodit do prace
Ahoj anonym, ak chces, napis mi spravu, neboj zachovam tvoje sukromie a pokusim sa trochu poradit s prispevkami.
Vziať Ti dieťa? Je to aj jeho dieťa. Ale skús sa na to pozrieť z iného pohladu. Zatiaľ má príjem, ale pokial by mal na starosti dieťa on musel by predsa s ním zostať doma nie? Takze by už príjem nemal len rodicak a bol by na tom ako Ty. A keby si našiel niekoho na stráženie aby on mohol na ďalej pracovať tak pokial by si mal súd vybrať medzi matkou ktorá sa o dieťa stará a otcom, ktorý ho dá pestúnke.... ja viem že je to stresujúce, nepoznám Tvojho manžela, ale väčšina chlapov má len silácke reči aby postrašili, ublížili, ale keď príde na lámanie chleba, nepoznám veľa takých, ktorí by sa skutočne dlhodobo starali o dieťa, navyše ak je problém, česť výnimkám.
Tiez si myslim to, co cookie29, ze ma len reci. Ved by nemohol chodit do prace ak by sa mal starat o dieta.
Ohladne riesenia tvojej situacie ti uz dali dobre tipy nadomnou.
Ak nemáš zabezpečené bývanie - či už podnájom, vlastné, sociálny byt....môže súd prisúdiť dieťa otcovi. Čo je aj logické, keďže nespĺňaš jednu zo základných podmienok starostlivosti. Čo sa týka sociálnych bytov, zisti si podmienky. Paradoxne, čím sú prísnejšie podmienky na ich získanie, tým menšia pravdepodobnosť prítomnosti rôznych asociálov. Asi je to v každom meste inak, ale v blízkosti nás sú sociálne byty a tam by som teda nebývala ani zadarmo. Možno by bola možnosť pozrieť prenájom niekde v okolí, keďže nechodíš do práce, nepotrebuješ dochádzať a v menších obciach sa dá zohnať podnàjom slušného bytu za naozaj fajn cenu.
@lenja123 Tak to si teraz napísala riadnu somarinu. Veď predsa nebýva pod mostom. Býva v podnájme so zatiaľ ešte stále manželom, takže strechu nad hlavou má. Ak nemá kam ísť, tak bohužiaľ bude ho musieť strpieť ešte aj po rozvode a ostať tam s ním bývať. Kým nebude dieťa schopné ísť do kolektívu a ona do práce. Bude to psycho, ale bohužiaľ inú možnosť nemá. Z toho výživného a rodičaku by som si na jej mieste odkladal čo najviac, aby som mohla potom nájsť slušný podnájom a mať na štart (depozit+nájom na prvé mesiace).
@mis_h teraz áno, ale predpokladám, že keď podá o rozvod, tak manžel odíde a ona sama píše, že to neutiahne. Takže jej reálne hrozí, že pod tým "mostom" skončí. Lebo bývanie má zabezpečené len kým je s ním. A pri rozvode bude mať manžel veľmi dobrý argument na získanie dieťaťa do svojej starostlivosti.
@lenja123 ono sa to číta ťažko ale máš veľkú pravdu,. Postaviť sa na nohy by mala už teraz, aby mala tak povediac pri rozvode tak navrch, že jej dieťa nechajú
@mis_h neviem akú máte predstavu o krízovom centre, ale to je tiež nie práve vhodné bývanie pre zdravotne znevýhodnené dieťa. Okrem toho je to tiež len dočasné riešenie. Ak je muž ťažký alkoholik, týra ju alebo niečo podobné, tak samozrejme nie je o čom. Ale ak sú tam len nejaké menšie nezhody, citové ochladenie atď, tak by mala zvážiť vydržať aspoň kým si nenájde prácu. Je to veľmi ťažká situácia, ani jedno z ponúkaných riešení nebude zďaleka ideálne, veľmi držím palce.
@mis_h To su len tvoje dohady 🙂 @lenja123 ma pravdu, autorka nema zabezpecene byvanie a to je pre nu minus v pripade sudu a zverenia dietata. Na koho je napisana najomna zmluva? Ak na manzela, moze ju vypovedat a najst si iny najom sam, ak jej bude chciet robit zle...a tak preukazat ze on ma zazemie a ona nie. Nespoliehala by som sa na to ze manzel len blafuje, poznam chlapov co sa s radostou snazili pomstit zene cez dieta a dali do toho ozaj vsetko...
Autorka, co najskor si zisti situaciu so socialnymi bytmi u vas, ale bud pripravena na to ze to nie je terno a rovnako ako pisu baby, urcite tam bude poradovnik. Nemas ani vzdialenu rodinu? Co nejaka kamaratka, ktora by ta docasne prichylila za nejaku protisluzbu napriklad?
Autorka by si mala predovšetkým zabezpečiť stabilný príjem (príspevok na opatrovanie, prácu/brigádu, nejaké sociálne dávky, výživné na dieťa - dá sa stanoviť aj počas manželstva, určite sa informovať na čo všetko má nárok) a bývanie.
@lenja123 na nájom mám. ...zaplatím nájom ostanem na nule tam už potom. Ďalšie financie budú vyplývat Z alimentov no netusim koľko by mu vymeral súd. ...keďže nemá ten príjem aký ma reálne aj na papieri. ...
Vďaka za odpovede všetkým. .....
Netyra nás neni alkoholik su V tom ženy. ...Pre nie koho dôvod na rozvod pre niekoho nie niekto odpustí alebo priviera oči. ...rozmýšľam ako rozmýšľam nechcem nijako ohroziť štandard dieťaťa do krizového centra by som s malym nešla. ...hm celkovo začarovaný kruh nuž kým nebude stav dieťaťa Dobrý dúfam že bude A vyrastie Z neho zdravé dieťa potom sa mi otvoria možnosti práca atď. ..
Dovtedy aby som neohrozila nás štandard atď musím ako sa povie držať hubu A Krok hm nuž len pretrpieť ....Vďaka ešte raz
Odkiaľ si ?
V inych diskusiach boli este rady typu najst si nejaku inu mamicku s dietatom/detmi a zobrat byt do podnajmu spolocne.
treba sa informovať na mestskom úrade, či vaše mesto má k dispozícii sociálne byty a či je momentálne nejaký voľný. Každé mesto má inak, niektoré mestá to majú aj uvedené na svojej webovej stránke.