Ahojte,chcela by som sa poradiť najskôr s vami a potom by som to riešila cez patričné úrady. Nejedná sa o môj rozvod ale o rozvod mojich rodičov. Stále sú zobratý aj keď už spolu nežijú,ja žijem s otcom a brat s matkou. Matka si pred pár rokmi vyžiadala výživné na nás obidvoch. Brat už pár rokov neštuduje a tým pádom sa alimenty na neho mali zrušiť ale naši sa dohodli,že tie peniaze ktoré otec platil na neho sa prenesú na mňa. V súčastnosti už neštudujem ani ja ale ešte pár mesiacov po mojom štúdiu otec stále platil ale matka mi ich dávala. Už 5 mesiacov mi nedala ani cent,preto chcem spolu z otcom budúci mesiac požiadať o rozvod a chcem vedieť či sa bude dať podať návrh na vrátenie tých alimentov za tých 5 mesiacov. Lebo teraz v podstate on platí na ňu a nie na nás. Vopred vám ďakujem za odpovede 🙂
@romana156 ja si nemyslim, ze to dostanete naspat...je sice pravda, ze sud upravuje aj vyzivne na deti za trvania manzelstva, ale u vas to sud neriesil..cize bola to dohoda medzi manzelmi..aj ked v nefungujúcom manzelstve..moj nazor..
@romana156 nemyslim si, ze to dostane naspäť. Stale su manzelia a kazdy manzel ma narok na rovnaku zivotnu uroven ako ten druhy. Nech si teda poriesia rozvod a vyzivne sa pravdepodobne ani riesit nebude, ak teda deti riadne dostudovali. Teoreticky by si tvoja mama mohla poziadat o vyzivne na seba, ako na rozvedenu manzelku.
Neviem ake mate vztahy, ale mna by velmi mrzelo, keby moja dcera ma niekde nazyvala matkou a riesila vratenie penazi za 5 mesiacov.
@romana156 v prvom rade - rada do budúcna 🙂 NIKDY sa nemiešaj do problémov rodičov a NIKDY nerieš problémy za svojich rodičov.
Rodičia sú povinní sa postarať o svoje nezaopatrené deti (čo už nie si ani ty ani tvoj brat...) ale deti sa nesmú starať do vzťahu svojich rodičov - viem o čom píšem, sama som túto chybu dlho robila 😔
Takže...správaj sa ako dcéra svojich rodičov, nechaj otca i matku vyriešiť si svoje problémy vzťahové. Ak tebe ako dieťaťu niečo chýba, vtedy sa obráť na rodičov. Ty ako dcéra nemáš čo "chcieť požiadať o rozvod" - čím skôr si to v hlave opravíš tak ako to má byť, tým skôr začneš žiť šťastne a spokojne a najmä si nebudeš prenášať vzťahové problémy svojich rodičov do svojich partnerských vzťahov 😉
K tvojej otázke: nemyslím si, že by niekto vracal nejaké alimenty, pretože oficiálne rozvedení nie sú. Takže si musia dať do poriadku papiere a keď sa nevedia dohodnúť mimosúdne (čo je vždy najlepšie 😉 ) tak rozhodne súd. Opäť rada do života - ak sú vzťahy zlé, treba platiť len na účet alebo šekom + odkladať bloky a doklady...
luka2510-peniaze na matkin účet vkladá otcov šéf takže je tam určite k tomu nejaké potvrdenie.
ivivaiveta-tie alimenty si matka vyžiadala cez súd, oni sa dohodli len na tom,že tie čo patrili bratovi budú patriť mne.
sisaha-toho,že by si pýtala výživné na seba sa nebojím. Len tom chcela vedieť to na čo som sa pýtala a trošku nechápem čo je zlé na oslovení matka a neboj sa keby si aj ty v takej životnej situácií ako ja,riešila by si aj za 2 mesiace to výživné.
sue-celý život riešim problémy mojich rodičov a hlavne otca,ale o tom potom. Ja potrebujem poradiť v niečom inom a nie v tom ako sa starať a nestarať do ľudí 😉
filipal-samozrejme že chce požiadať o zrušenie platenia výživného ale zároven chce podať návrh na rozvod.
sue robím vždy to čo uznám za vhodné v tom okamihu a nikdy nič neľutujem 🙂 ale ďakujem
ahojky, chcem sa spýtať má otec nejaké potvrdenie , že peniaze posielal tvojej mame? napríklad výpisy z účtov a pod.