Rozvod, keď nemám papier o svadbe v kostole

20. mar 2022

Dobrý deň. S manželom som mala svadbu v januári 2019 na úrade, odtiaľ mame aj sobášny list, a o 5 mesiacov sme mali aj v kostole, ale tam už sme nič nedostali,, takže ako keby sa ani nestalo... Teraz som požiadala o rozvod.. On je agresívny egoisticky maniak, a nič iné nepočúvam, že aj po rozvode budem stále jeho manželka... Ako to je v tomto v prípade? Mam z neho strach... O svadbe v kostole nemám žiadny papier, môžem ísť na faru aby mi to nejak zrušili? Neviem ako sa tomu hovorí.. Len jednoducho, po tom ako sme uzavreli sobáš sa otočil o 180stupnov k horšiemu facky, ponižovanie, alkohol, gemblerstvo.... Dkaujem za radu.

dori2
20. mar 2022

vacsinou je prva svadba v kostole odkial sa tie podpisane papiere posuvaju na urad. na zaklade toho ti vystavia sobasny list. vy ste to mali opacne, takze ked sa rozvediete uradne ste rozvedeni. cirkevny rozvod neexistuje, ale mozte si dat anulovat manzelstvo- ak chce byt teda spokojny.

janinah
20. mar 2022

na fare v matrike je váš sobáš zapísaný,ale potrebuješ anuláciu manželstva a na toto je cirkevný súd a vôbec to nie je jednoduché,ale začni na tej fare,dostaneš info.

h2
20. mar 2022

Pokiaľ sa nechceš znova vydávať v kostole, cirkevnú anuláciu manželstva nepotrebuješ. Civilný rozvod bude postačujúci na to, že oficiálne podľa zákona už nebudete manželia.

aliaray1
20. mar 2022

Nie, treba poziadat o rozvod na sude.

Anulovat manzelstvo sa neda len tak, museli by byt splnene podmienky, a navyse si uz po lehote.

janulka1802
20. mar 2022

@aliaray1 nemáš pravdu, nie je po lehote. Riešilo to pár kamarátok a aj úspešne.

beata_k
20. mar 2022

Datum utaztvorenia manzelstva mas z januara 2019. Kostol je v tomto smere nepodstatny, ak nie si silno veriaca. O rozvod musis poziadat na sude.

ukulela
20. mar 2022

Teba rozvedu na sude a pred zakonom budes rozvedena. Nebudes mat voci muzovi ziadne zavazky. Potom je este otazka, ci si veriaca a chces aj cirkevny sobas anulovat. To by si potrebovala, ak by si sa chcela v buducnosti vydavat v kostole. Pretoze pred bohom ste manzelia, aj ked vas sudca rozvedie. Pred bohom potrebujes, aby ti cirkevny sud manzelstvo anuloval. Predkladaju sa tam dokazy, svedkovia.... ale opakujem. Pre obycajny zivot ti staci obycajny rozvod. Po nom sa rozdeli majetok, mozes si zmenit meno aj sa znova vydat, no len na urade,

cacianka
20. mar 2022

@ukulela naj odpoved, viac netreba písať.
Autorka - Nedaj sa vydierať, strašiť, keď ukážeš strach, je to voda na mlyn hentomu gerojovi, buď sa mu vysmej do ksichtu že trepe chujoviny, alebo alibistický prikývnuť že ok, rozvod iba civilný a mysli si svoje, avšak ak chces anulaciu cirkevného zväzku (čo predpokladám že ste mali iba posvätenie civilného manželstva), tak zbieraj doklady a dôkazy že ťa vlastne oklamal. Ak neskôr nechceš cirkevnú svadbu, kašli na to, hlavne sa rozved a odstrihni od debila

ukulela
20. mar 2022

@aliaray1 my sa ale bavime o nulite cirkevneho sobasa. A to je rozdiel. Civilny anulovat netreba, tam ju v pohode rozvedu. Cirkevny anulyju aj po 20 rokoch, ked predlozos relevantne dokazy z pohladu cirkvi.

cacianka
20. mar 2022

@aliaray1 cirkevná anulacia sa dá riešiť aj po 5 či 20 rokoch, je veľa známych prípadov, veľa

aliaray1
20. mar 2022

@ukulela jaj taktoooo, nebolo mi to jasne z jej prispevku, to pardon.
Ano, tam plati cirkevne pravo a info jej daju na farnosti.

Tak to pardon damy, moja chyba!🙏

autor
20. mar 2022

@ukulela tak v Boha verím, iné som nikdy neriešila.. Do svadby nás donútili jeho rodičia aby som bola ich oficiálna nevesta lebo inak som nebola... To je na dlho a proste celé na hlavu.. O rozvod som požiadala na súde tam som predložila aj sobášny list z januáru 2019.. Lenže tu ide o to aby stále neblabotal ze hoho manželka budem pred Bohom stále a podobne hovadiny co si trepe... Ze on sa ma nevzdá a tak... No preto som sa spýtala na tu anulaciu v kostole.. Nepotrebujem mat do budúcna svadbu v kostole, mne to stačí aj na úrade len mi bolo povedané ze uz nebudem môcť Mar svadobné šaty...

Ale ajj tak ďakujem všetkým za rady. 😉😉

ukulela
20. mar 2022

Na urade v pohode ah v bielej krinoline..... ak je to tak, ze donutili a k tomu gambli a podobne, tak je aka taka sanca, ze by sobas anulovali. Ale je to strasne na dlho. Po civilnom rozvode uvidis, ci do toho pojdes. Ak sa od neho dokazes odstrihnut a uplne prerusit kontakt a nezalezi ti na pripadnej svadbe v kostole, mozes sa na to aj vykaslat. Hlavne sa drz a bud silna.

cacianka
20. mar 2022

Veď nech si trepe koľko a čo chce, jeho bude huba bolieť, keď už toho pána boha ťahá za nohy, nech sa pozrie na svoje toxické správanie, ten bohotahac debilný.
Či 2. či 3 či 5. svadba, každá nevesta na hociktorej svadbe si môže obliecť čo chce, aj 5x bielu krinolinu, kostým, teda pokiaľ to nie je špinavé a smradľavé.

autor
20. mar 2022

@ukulela tak budem už s ním v kontakte stále lebo mame deti.. Ach no aj tak ďakujem, určite po rozvode si to pôjdem anulovat a dúfať ze úspešne. Ja som veriaca, ale nie som pobozna,, nechodím do kostola, ani sa nemodlím.. To len oni mali také hlúpe zaužívanie, a potom preplieskat ženu..a vyspovedať sa...

lilke
20. mar 2022

Ty sa len civilne rozvedies. Tam všetky náležitosti budú splnené... Je pravda, že v cirkvi rozvod neexistuje. V prípade, že potrebuješ ochranu, vo vzťahu k tebe alebo deťom je násilie či iné problémy (v kanonickom prave sú vymenované), aj cirkev podľa kanonickeho práva odporúča rozluku. To nie je cirkevný rozvod ani anulacia, ale "štátny" rozvod, s tým, že môžeš pristupovať k sviatostiam. Ale cirkevne nebudeš môcť mať ďalší sobáš.
Anulacia je na dlhé lakte. Málokedy k nej dôjde. To by si musela napr. pod nátlakom, hrozbe násilím sa vydať. Alebo by ti zatajil niečo dôležité, napr. zdravotný stav, závislosť,...