Rozvod - dom a pozemok

13. apr 2024

Ahojte, chcem sa rozviesť s manželom. Je veľmi veľa dôvodov prečo to chcem a aj on to chce. Mňa len zaujíma, keďže sme kupovali pred 3 rokmi dom a je na nás oboch. Plus pozemok tiež je na oboch. On pracuje celé tie roky ja som sa za ten čas starala o deti. Bude mať pri rozvode na dom nárok?

pribinak
13. apr 2024

Áno, veď si na liste vlastníctva

letfenixa
13. apr 2024

@pribinak pýta sa, či muž bude mať nárok.

pribinak
13. apr 2024

@letfenixa odpoved je rovnaká, áno, je na liste vlastníctva

Aj keď si myslím že vynechala písmenko a chce opytat, či ona bude mat nárok

letfenixa
13. apr 2024

@pribinak som zvedavá na jej reakciu.

rozculena
13. apr 2024

preč by nemal mať?

autor
13. apr 2024

@pribinak prepáčte, áno vynechala som písmeno. Chcem vedieť že či ja budem mať nárok. On pracuje môže si kúpiť iní dom. Po prípade byť, ja by som v tom dome chcela s deťmi ostať.

pribinak
13. apr 2024

Nárok na dom máte obaja, obaja ste na liste vlastníctva
To kto v dome zostane, alebo či sa dom preda, bude na rade po rozvode a doriešení otázky maloletých deti - ich zverenie výživné

Vieš, neciem aké veľké deti máte, ale to nie je o tom, že on pracuje a môže si kúpiť iný dom. To fakt nie
Odporúčam si nájsť právnika, aby si sa trosku zorientovala

pinkgirl
13. apr 2024

Áno máš nárok na dom. Nadobudli ste ho spolu ako manželia a spadá do BSM. Je jedno či fi v čase jeho kúpy bola na MD/RD a on v práci.
Po rozvode budete mať tuším 2r na vysporiadanie majetku.

autor
13. apr 2024

@pribinak tak keď ja som do domu neprispela ani cent. Tak asi mu ho zveria keďže je kupovaní za jeho peniaze. On si ma zobral mladú ani školu som kvôli nemu nedokončila. A ešte k tomu má aj psychicky aj fyzicky tiral za tie roky. A ja už to nezvládam. Ale okrem toho domu z deťmi nemám kde ísť. Veľmi sa toho bojim

sissy27
13. apr 2024

Nie, nebudes mat narok na cely dom. Ze on zaraba a moze si podla teba kupit iny dom (aj ked teda pochybujem, ze ma moznost si len tak kupit druhy dom ako cerstvy chlieb) neznamena, ze ti musi a ma nechat tento len tak. Nepises, ci ste dom kupili len tak bez hypoteky, alebo je nan este aj hypo. Lebo ak je nan aj hypo, on ti ho sice moze prenechat, ale ty by si mu mala vyplatit polovicu uz zaplatenych splatok a hypo previest na seba a nadalej platit, co ale ak si bez prijmu, banka nebude akceptovat. Takisto ak ste ho kupovali bez hypo, tak ho budes musiet vyplatit, aby si si ho mohla nechat. Ci bude ochotny nechat ti dom len tak, to uz musis vediet ty, ci je taky stedry. Rozhodne to nebude jeho povinnost.

pribinak
13. apr 2024

Ak si na liste vlastníctva máš nárok na 50% a je jedno koľko máš rokov či máš školu alwbo či si pracovala alebo či tá týral

Teraz 24.4. sú dni advokacie, chod sa poradiť, lebo si trochu mimo
https://www.sak.sk/web/sk/cms/news/form/link/di...

Je zo zdarma

autor
13. apr 2024

@sissy27 je kupovaní bez hypo. On mi ho nebude chcieť nechať. To viem, ale ja potom nebudem mať kde ísť a on ma. Ale on zdedil veľa dlhou po otcovi. Tak neviem že či mu ten dom nezoberú kvôli tomu. Lebo nespláca nič.

januska12323
13. apr 2024

Je to tvoj dom ako aj jeho a je úplne jedno kto sa staral o deti a kto zarábal. Po rozvode sa dohodnete čo s domom alebo rozhodne súd.

autor
13. apr 2024

@pribinak áno som, lebo sa to všetko odohráva veľmi rýchlo a ja to nezvládam ani vnímať. Čo budem robiť s deťmi, kde pôjdem som bez vzdelania, bez ničoho a mám 20rokov.

lenkasarka
13. apr 2024

Máš len 20r a cely život pred sebou. Školu si môžeš ešte spraviť

nikaeli
13. apr 2024

počkaj, máš 20 rokov a kupovali ste dom pred 3 rokmi? to si bola vydatá? určite si napísaná v liste vlastníctva alebo ti to len povedal?

sissy27
13. apr 2024

Rozumiem, ze si v tazkej situacii, ale povedzme si pravdu - preco by si niekto kupil dom a len tak ho daroval exmanzelke? To je naozaj velmi vynimocne. A ako pisem vyssie, hoci pracuje, tak sotva si len tak kupi po troch rokoch dalsi dom, to si predstavujes prilis jednoducho.
Po otcovi dlhy nezdedil - lepsie povedane, nie len dlhy. Mohol zdedit majetok a dlhy, ale v tom pripade by bola hodnota dlhov nizsia ako hodnota majetku, takze mal to z toho zaplatit. Iba dlhy, alebo viac dlhov ako majetku, sa zdedit neda. A ak ten vas dom kupoval z dedicstva, tak nemas narok na nic, pretoze dedicstvo a dary nespadaju do bsm.
Ale obavam sa, ze tu bude viac nejasnosti a ani ty sama nepoznas vsetky fakty. Najlepsie bude, ak sa obratis na pravnika, existuju aj taki, kde nebudes platit nic.

autor
13. apr 2024

@nikaeli áno brali sme sa keď som mala 16. Predal mi 2 roky, a áno som tam napísaná. Keď sme ho kupovali všetky papiere sme podpisovali spolu, ani jeden nepodpísal bezo mňa.

autor
13. apr 2024

@sissy27 on nezdedil žiaden majetok. Jeho otec žije ale je to automatar a všetky peniaze prehráva a pobral pôžičky a mal aj haváriu. Na jeho aute, a keďže jeho otec nepracuje tak na prišiel papier že ten dlh je teraz na neho lebo auto bolo jeho. Takže nám tam prišla škoda okolo 20tisic ale on to neplatí. A bezo mňa by ani tento dom nekúpil lebo je taký istý ako jeho otec. Automatar ani účet nemá v banke jeho výplata chodí na môj účet lebo by všetko prehral. Aj dom keď sme kupovali tak som ho platila cez svoj účet.

autor
13. apr 2024

@sissy27 ja som bola dieťa mala som 15 rokov zamilovala som sa nepoznala som nikoho len jeho on je odo mňa o 6 rokov starší.

nikaeli
13. apr 2024

Ok, ak si na liste vlastníctva, je to plus pre teba. Ale to neznamená, že ti nechá celý dom ako veľký frajer len tak. To by bol vážne veľkorysý. Ak odíde a ty v ňom ostaneš s deťmi, mala by si mu z domu vyplatiť časť, ktorá mu patrí. Rovnako by to platilo naopak. Plus, ak má tvoj manžel dlhy (o ktorých nemusíš vedieť - môže si peniaze požičiavať), situácia sa ešte viac komplikuje.. to havarované auto je vaše? 20tis má splatiť kto? tvoj manžel? teda vy dvaja, ako manželia.. riešila by som to s právnikom.

sissy27
13. apr 2024

Prepac, ale toto je taka motanica a ty fakt nevies kde je sever. Kedze jeho otec zije, tak ziadne dlhy po nom nezdedil. Ak otec rozbil jeho auto a nebolo poistene, tak plati objektivna zodpovednost, to nie je dedicstvo.
A prepac, hra automaty, nevie splatit 20 tisic za auto, ale dom len tak z vyplaty kupil ? A si si ista, ze vies co si podpisovala ako 16 r zabka? Lebo bez urazky, ale tu splietas piate cez deviate, tak sa mi nechce verit, ze pred 4 rokmi si mala vo vsetkom jasno. Ono sa da online celkom lahko overit, koho meno je na liste vlastnictva k danej nehnutelnosti.

autor
13. apr 2024

@nikaeli to auto je jeho on je vlastníkom. Ale on bol vtedy v zahraničí a jeho otec si to auto požičal bez dovolenia, a nevedel o Tom že na aute neje zaplatená poistka. A v ten deň havaroval, a nabúral do iného auta. Škoda bola vyčíslená na 18tisic ale keďže nepracuje tak si spravil bankrot. A všetko išlo na jeho Syna, keďže on pracuje a má trvali príjem. Tak si ho našli, je to jeho dlh všade píše len jeho meno, tak neviem v tom čase sme neboli ani zobrati. A papiere o splácaní nám prišli začiatkom februára. Ale on nič neplatí, peniaze si nepožičiava nemá ani od koho. Pôžičku by mu ani nedali, nemá ani vlastný účet. Lebo on sám vie že keby mal peniaze tak už by ich dávno prehral.

doriiis
13. apr 2024

To,nie že išlo na jeho syna.V tomto prípade nesie vinu majiteľ auta.Nie ten,čo ho soferoval

autor
13. apr 2024

@sissy27 ale veď nám prišiel papier, že všetko ide na jeho syna, lebo jeho otec si spravil bankrot. On ich môže zaplatiť, ale nechce. Zarába mesačne 4-5tisc. On je schopný práce, len je automatar a toto je jeho veľký chýba a ja to už nezvládam. Tolerovala som mu to už 5rokov. Ale už nevládzem . Veď som tam bola a všetko sme spolu podpisovali boli tam aj ľudia ktorí nám ten dom predali. A aj na katastri som pozerala a je tam moje aj jeho meno písané

autor
13. apr 2024

@doriiis presne, takže je to jeho dlh,

doriiis
13. apr 2024

Je to dlh tvojho muza a vždy aj bol

autor
13. apr 2024

@doriiis áno, viete čo poraďte mi čo by ste robili na mojom mieste? Je mi zle zo všetkého všetko počítam lebo sa nechcem vzdať nášho domu. Ale keby ste boli v tejto situácia a mali pri seba 18tisic eur, 4rocnu dcérku. Odišli by ste ? Už som rozmýšľala aj nad tým

autor
13. apr 2024

Ja ho už ani neľúbim, len som na neho zvyknutá. Žiadneho iného priateľa som nemala len jeho. Ale on sa psychicky zrútil z toho hrania. A celé mesiace neje doma, a keď je tak sa hádame, bije má aj pred dcérou. Ide mi hlava puknut zo všetkého, ešte má dneska vyhodil z domu a som z malou na hoteli, a píšem to tu. Lebo to ani nemám komu povedať a ani neviem čo mám robiť

doriiis
13. apr 2024

A ty máš k dispozícii 18 000?