Rozvod - delenie majetku

31. jan 2024

Ahojte .
S manželom sme manželia od roku 2021
Viete mi povedať , niekde som počula že po 4 rokoch sa všetko deli na polovicu? Nejde mi o peniaze určite nie .
Lenže máme malého 2 a pol ročného syna a ja nemám nikoho z rodiny kde by som mohla odísť po rozvode.
Je aj výživné na manželku po rozvode?
A musel by manžel nám zohnať náhradné bývanie ?
Manžel má dom vlastník je on .
Má byť kde žijeme je na ňom hypotéka. Polovica patrí jeho bývalej a polovica jemu .
Ide mi len o to kde by som s malým synom bývalá po rozvode. Nakoľko si sama neviem financovať podnájom.
S manželom nám to posledné 2 roky vôbec nefunguje.
Teraz už nie ale pred tým ma bil . A teraz začal posledný rok veľa piť . Nie stále ale keď ma voľno pije a robí hlúposti.
Láska medzi nami dávno zanikla. Som aj od neho mladšia o 2 rokov. Na začiatku bolo naozaj všetko krásne . Ako sa nám syn narodil horor. Už som raz malá všetky papiere spisane na rozvod. Nuž zastavila na myšlienka že kam by som po rozvode s malým išla .
Je tu niekto kto sa nedávno rozvádzal a ako to je podľa nových zákonov teraz .
Poprosím o žiadne sudenie mňa ako osobu.
Len nejaké rady a tipy alebo skúsenosti.
Budem vďačná za každu odpoveď 🙏🙏🙏🙏

pribinak
31. jan 2024

Áno, existuje aj výživné na manželku po rozvode. Až 5 rokov.
Nie, nefunguje to tak, že po 4 rokoch ide všetko na polovicu, to je hlúposť

chodec15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lenusa20
31. jan 2024

Uf. No v prvom rade je chyba sa spoliehať na peniaze čo, či, kedy atď.. ak vôbec dostaneš. Po prvé, rozvod môže byť zdĺhavý, BSM sa tak isto môže ťahať dlhšie, ak vôbec na niečo nárok budeš mať. Skôr na nič úprimne. Rátať môžeš s výživným na dieťa a na seba, otázne je aká výška.
Rada z mojej strany a skúsenosti... Čím skôr sa vráť do práce a malý do jasiel/škôlky. Všetky peniaze bokom. A hľadaj pomoc v rodine. Úprimne, veľmi na výber nemáš. Treba sa uskromniť na nejaký čas, sklopiť uši, smer rodina... Ak naozaj chceš od muža odísť.

soldi
31. jan 2024

ahoj, nie su ziadne nove zakony o rozvode. mas narok na to, co ste nadobudli spolocne pocas manzelstva plus ak splacal hypo na svoj byt, tak Ti musi vyplatit polovicu splatok zaplatenych.

vyzivne na manzelku je do dvoch rokov dietata, potom uz len na vynimku, napr ak nemozes pracovat kvoli tazkemu zdravotnemu stavu dietata. takze s tym nepocitaj.

vyzivne na dieta. odporucam podat navrh aby Ti to platil este do cias rozvodu, kedze rozvod sa moze tahat ozaj dlho.

a kam by si s malym isla? Ty do prace, maly do skolky. vyplata plus vyzivne plus pridavky na dieta plus danovy bonus, to by Ti na zaciatok malo stacit na prenajom mensieho bytu.

do rozvodu nemoze vyhodit ani dieta ani Teba. po rozvode Teba moze.
nahradne byvanie Ti hladat nemusi. a urcite nie ani platit.

melanta
31. jan 2024

Za posledný asi rok si tu písala viac krát a vždy sa pýtaš, či máš nárok na mužov dom a byt, ktorý vlastní so svojou ex. Je načase, aby si pochopila, že nie, nemáš na to nárok a ani nebudeš mať. Máš nárok riešiť svoje bývanie. Na toto zodpovedný človek myslí predtým, než plánuje dieťa. A nie teraz opakovane sa znova a znova pýtaš na to, či máš nárok na mužov majetok. Nemáš. Bodka. Založ aj ďalších 10 diskusií, stále bude odpoveď nie.

Muž ťa bil, pije - rieš, ako zabezpečiť, aby si mala prostriedky na existenciu mimo neho a to čím skôr. Začni byť konečne dobrá matka a zober dieťa z takého prostredia. Nie si prvá ani posledná. Ženy majú aj viac ako jedno dieťa a chodia do práce a platia si bývanie. Prestaň strácať čas tým, že nariekaš a že snívaš o tom, ako sa dostať k mužovmu majetku. Začni niečo reálne robiť.

Prosíš, aby ťa ľudia nesúdili. Ale to sa nedá, ak opakovane a dlhodobo miesto toho, aby si riešila osamostatnenie a výchovu dieťaťa mimo alkoholika, riešiš dokola iba to, že muž má majetok a ty nie.

damian85
31. jan 2024

Ak podaš žiadosť o rozvod a ostaneš u neho bývať - je málo pravdepodobné aby ti prešla osobná starostlivosť. Je to totižto nezmysel. Nehovorím že sa to nedá - ale ak bude mať všetkych pokope - tak to nedocieliš. Takže ak vôbec chceš mať osobnú zabezpeč si vlastné bývanie. Pretože ak sú exmanželia v spoločnej domácnosti - súd rád dáva spoločnú starostlivosť ( od minulého roka ). A tam žiadne výživné nedostaneš. Takže buď trp v domácnosti kde nechceš byť , alebo sa osamostatni , nájdi si prácu a vlastné bývanie ( hoc aj garzónka v prenájme ).

chodec15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nelca0510
31. jan 2024

@chodec15 autorka ti bude argumentovať tým,že sa stará o dieťa. Tu si mnoho žien myslí,,že automaticky,keď sa stará o dieťa jej má muž nechať byt pri rozvode.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
stannkas
2. feb 2024

Ak do troch rokov od zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov nedošlo k jeho vyporiadaniu dohodou alebo ak bezpodielové spoluvlastníctvo manželov nebolo na návrh podaný do troch rokov od jeho zániku vyporiadané rozhodnutím súdu, platí, pokiaľ ide o hnuteľné veci, že sa manželia vyporiadali podľa stavu, v akom každý z nich veci z bezpodielového spoluvlastníctva pre potrebu svoju, svojej rodiny a domácnosti výlučne ako vlastník užíva. O ostatných hnuteľných veciach a o nehnuteľných veciach platí, že sú v podielovom spoluvlastníctve a že podiely oboch spoluvlastníkov sú rovnaké. To isté platí primerane o ostatných majetkových právach, ktoré sú pre manželov spoločné.

luccija
2. feb 2024

@stannkas on si dá 100% pozor, aby to majetkové prebehlo

soldi
2. feb 2024

@stannkas ale jeho byt a jeho dom nespadaju do bezpodieloveho spoluvlastnictva manzelov

zuzanockamt
2. feb 2024

@damian85 Píšeš hlúposti.

lubkavargova1
2. feb 2024

Tak chcela by som vdiet toho sudcu co ti odklepne nieco z domu kde je spoluvlastnik tvoj manzel a jeho "ex"...cize jeho prva manzelka. Ty tam nemas nic ani len klucka na dverach nie je tvoja.

lubkavargova1
2. feb 2024

@melanta riesi to lebo jednoducho s holou pizdou prisla a tak aj odide...klasika. Ona to vie velmi dobre, ze so sebou poriadne vydrbala a je v srackach. Len fuuurt jej da niekto nejaky "mudre" rady ako aj teraz, ze podla novych zakonov...hovno su nove zakony...to rovno idem zajtra na obcana, aj tak mam skusku a poviem docentom a tak ma vyrazia, ze aj zarubnu beriem...

melanta
3. feb 2024

@stannkas úplne zbytočný komentár. Jej muž nadobudol obidve nehnuteľnosti dávno pred manželstvom. Dokonca jedna nehnuteľnosť je vo vlastníctve jej muža a jeho ex. Čiže jej muž nadobudol nehnuteľnosti ešte predtým, než začal vzťah s autorkou otázky. Takže autorka má nárok na nič. Nothing. Nichts. Niente.

stannkas
5. feb 2024

@melanta Ja som odpoveďou narážala na prvú časť otázky autora, a teda že po 4 rokoch sa všetko delí na polovicu. Chcela som len poukázať, že sa o podielovom spoluvlastníctve, resp. o rovnakých podieloch, môžeme baviť až pri vyporiadaní BSM po zániku manželstva, ak toto nebolo vyporiadané žiadnym zo spôsobov predpokladaných zákonom, samozrejme iba čo sa týka majetku patriaceho do BSM. Uznávam, že som to napísala bez ďalšieho komentára, takže to vyznieva v podstate ako "nadbytočný" komentár. Pekný deň.

damian85
10. feb 2024

@zuzanockamt tvoj názor , moja skúsenosť.

stanulienkat
10. feb 2024

Ja viem, ze toto pocut nechces, ale pises, ze na zaciatku bolo vsetko krasne. To fakt??? Ved to u kazdeho. Len ste sa mali poznavat a nie po par mesiacoch vztahu otehotniet. Keby si hned neotehotnela, tak by si zistila, ze tie krasne zaciatky mozu mat uplne ine konce.