Rozvod - delenie majetku

23. okt 2023

Dobrý deň, má niekto skúsenosti s tým, keď sa spíše medzi rozvádzajúcimi manželmi dohoda, že napr.chata zostáva mužovi a byt žene?
Len je tam problém, že na byt treba ešte splácať hypotéku 18 rokov, ale tej žene to samej finančne nevychádza,tak či zvykne banka pristúpiť na to, že sa ten byt predá, ostávajúca suma úveru sa im vyplatí a zvyšok peňazí jej ( žene ) zostane?
Ďakujem za postrehy.

syslik81
23. okt 2023

ak sa vy dvaja medzi sebou dohodnete tak sudu to je jedno .. spise sa ako ste sa dohodli .. ak sa nedohodnete spise sa hodnota domu a aj chaty odrataju sa pozdlznosti a hodnota sa rozdeli na polovicu .. ak ma chata mensiu hodnotu ako zostatok bytu tak budes musiet este muza vyplatit ..

autor
23. okt 2023

@syslik81 Byt je určite drahší, ale muž z neho podiel nechce, vzdá sa ho v prospech mňa a nášho dieťaťa.
Mňa zaujíma hlavne to, či by banka pristúpila na ten predaj bytu, ako som to opísala v úvode. Lebo asi by mi finančne vyšlo aj splácanie tej hypotéky,no vekovo už nie... Partner bol mladší.

belllinka
23. okt 2023

Preco by banku malo trapit, ze co urobite zo zvysnymi peniazmi, ked sa vyplati uver??

syslik81
23. okt 2023

tak ak s tym suhlasi manzel tak banke predaj vadit nebude- re nu je dolezite splarenie uveru .. problem by mala len ak by si chcela prepisat uver na seba- tam by uz mohla zasiahnut ..

autor
23. okt 2023

@belllinka Nepísala som, že banke bude vadiť, že si zvyšné peniaze nechám, ale to, či bude súhlasiť s predajom. S bankou vždy komunikoval chlap, keďže je úver platený z jeho účtu, takže teraz ich budem asi musieť kontaktovať ja sama.

belllinka
23. okt 2023

Bezne sa predsa predavaju byty zatazene hypotekou.

autor
23. okt 2023

@belllinka Ja s tým nemám skúsenosti, ani nikto v mojom okolí byt zaťažený hypotékou nepredával, preto sa radšej viackrát opýtam.

belllinka
23. okt 2023

Bezny postup je taky, ze vy vsetky peniaze za byt nedostanete na ucet. Dlzna ciastka pojde rovno od kupujuceho do banky na vyplatenie hypo a zvysok vam.

mk1111111111
23. okt 2023

Najdes kupcu, banke splatis uver, zvysok si nechas

autor
23. okt 2023

Ok, ďakujem vám.

lonely66
23. okt 2023

Dobrý deň, má niekto skúsenosti s tým, keď sa spíše medzi rozvádzajúcimi manželmi dohoda, že napr.chata zostáva mužovi a byt žene?
Len je tam problém, že na byt treba ešte splácať hypotéku 18 rokov, ale tej žene to samej finančne nevychádza,tak či zvykne banka pristúpiť na to, že sa ten byt predá, ostávajúca suma úveru sa im vyplatí a zvyšok peňazí jej ( žene ) zostane?
Ďakujem za postrehy.

no moment, ja tam vidím ale nejaké prekážky. správne som ťa pochopila, že v rámci vysporiadania bsm chcete, aby chata šla mužovi a byt tebe? no zároveň ti nevychádza platiť úver? vysvetlí inak, dobre som pochopila, že prebehne rozvod (alebo už prebieha) a v rámci vyrovnania majetku by mal ísť byt tebe a chata mužovi?

autor
23. okt 2023

@lonely66 Mužovi chata + záhrada + auto,mne byt kôli tomu, že máme dieťa. Preto sa pýtam, či to tak môžeme spísať,aj keď ja ten byt chcem následne predať, vyplatiť zvyšok hypotéky a zostatok použijem na iné bývanie pre mňa + dieťa.

lonely66
23. okt 2023

odporúčam ti informovať sa priamo v banke, či vôbec budeš mať povolené zo strany banky prepis bytu na teba, keď na byt je uvalená hypo a tebe nevychádza ju platiť. pre istotu. aby sa nestalo, že vy sa "dohodnete", súd to odklepne, ale banka následne ani nedovolí muža odňať z LV, lebo tebe nevyjde hypo. neviem, nepracujem v tejto oblasti, ale je to dosť háklivá vec, v banke ti budú vedieť určite zodpovedne na túto otázku odpovedať. fakt sa obráť tam prosím ťa. aby si sa nechtiac nevypiekla.. ja osobne by som riešila predaj bytu, splatenie hypo a následne nacenenie chaty a záhrady a potom vyrovnanie 50/50 alebo teda podľa dohody vás dvoch.

ešte sa ťa opýtam. za akú cenu sa asi pohybujú byty, aký máte vy a koľko máte ešte hypo?

autor
24. okt 2023

@lonely66 Presne takúto odpoveď som čakala. Byty sa pohybujú okolo 90 tisíc,treba splatiť ešte cca 25.

arasidka123
24. okt 2023

My sme byť predali ešte pred pojednávaním a bolo to ok

som_realistka
24. okt 2023

Píšeš, že treba splatiť 25tis, a ze ti to vekovo nevychádza, bola si už za fin poradcom, alebo v banke? Kým čokoľvek s mužom píšete a dáte potvrdiť, zisti si všetky skutočnosti ako odznelo vyššie.

klarusyk
24. okt 2023

aj tak by som si presla este financnu situaciu s niekym, kto sa tomu venuje, zajdi si do banky, navstiv nejakeho financneho poradcu

autor
24. okt 2023

Ešte som nič neriešila, oznámil mi to len v nedeľu,tak to ešte rozdychavam.

lonely66
24. okt 2023

autorka, čiže cca 65.000,- by sa vám zvýšilo po úhrade zvyšnej hypotéky. čiže tých 65.000,- by ti malo akože ostať, áno? tak aby si sa nevypiekla, dohodni sa s mužom na odpredaji teraz, počas manželstva. v rámci vysporiadania majetku sa následne po rozvode (alebo v rámci rozvodu, ak sa to dá spojiť do jedného) dohodnete na tom, že mužovi ostane chata, záhrada a auto a tebe zostane hotovosť 65.000.- ak teda nemáte iné majetky a ak ste sa takto vzájomne dohodli. šla by som na to radšej takto, aby sa naozaj nestalo, že ty mu "odklepneš" nehnuteľnosti a auto a napokon zistíš, že byt sa nedá napísať na teba. držím palce, aby ste sa vedeli rozumne dohodnúť.
ak s tým nebude súhlasiť, tak nechaj delenie majetku radšej na právnikov a súd, nechoď do takej dohody, mohla by byť poriadne nevýhodná.

lonely66
24. okt 2023

samozrejme, ak by ste odpredali, dohodli sa a všetko bude tak, že budete obaja spokojní, dajte si dohodu potvrdiť súdom.

tiezjedna
24. okt 2023

@autorka a ty s takým usporiadaním súhlasíš? Pretože to je primárna otázka, nie to, či banka dovolí...