Rozvod - delenie majetku

6. okt 2021

Ahojte
Máte prosím niekto skúsenosť,môj manžel sa rozviedol pred 4 rokmi,so svojou ex majú spisanu dohodou,že hypotéku aj úvery dom si prepíše manžel na seba, majú termín do konca novembra,len manžel má ešte nieake veci doriešiť aby sa mu to podarilo všetko prepísať a nevie či to stihne, myslíte že keď by to ona jeho ex dala na súd, môže súd nariadiť predaj domu,alebo keď tu má ona trvalé bydlisko môže sa sem nasťahovať? Ona nechcela dom ani nič platiť sama odišla,ale teraz sa vyhráža že sa nasťahuje späť a bude mu platiť polovicu hypotéky , nemáte niekto skúsenosť s takou situáciou??

alenah31
6. okt 2021

To si spisali len oni dvaja medzi sebou? O vysporiadanie BSM este nepoziadali? Pokial nie a dohodu neschvalil sud tak je tvojmu muzovi tak na dve veci. Ona je stale spolumajitelkou cize sa moze nastahovat nie preto, ze tam ma trvaly pobyt, ale preto, ze dom tiez vlastni - nie su majetkovo vysporiadany. Banke je jedno kto hypo plati. Ale je to zlozitejsie:
https://www.pravny-poradca.sk/vyporiadanie-maje...

maciatkolulu
6. okt 2021

Na koho je písaný dom, čo si oni dvaja spísali nie je podstatné. Hypotéka je na oboch? Ak hej, tak rovnako nerozhoduje nejaká dohoda...

gdpr
6. okt 2021

@alenah31 odkedy dohodu o vyporiadaní BSM musí schváliť súd? Dokonca aj v článku, ktorý si sama poslala máš, že pri dohode NEMUSÍ (priamo z článku ....A čo viac, takáto dohoda nepodlieha ani schváleniu zo strany súdu.) vyporiadanie BSM súdnym rozhodnutím a dohodou sú 2 rôzne veci, v jednom prípade sa jedná o mimosúdne vyporiadanie v druhom o súdne vyporiadanie. Ak sa dohodnú súd do toho nemusí vôbec zasiahnuť ani nemá tú povinnosť. A podľa môjho názoru, ten kataster je dosť dôležitý pretože vlastníkom sa stane až v momente vkladu do katastra ale vzhľadom nato, že nikto tú dohodu nevidel môže byť to len zdrap papiera ak napríklad neobsahuje všetky potrebné náležitosti na vklad do katastra. Veľmi mi nie je jasné, prečo do novembra má nato čas, z akého právneho titulu? Pretože aj ak nedôjde k vyporiadaniu BSM od jeho zániku do 3rokov tak, čo sa týka nehnuteľností platí, že sú v podielovom spoluvlastníctve manželov a ich podiely sú rovnaké.

gdpr
6. okt 2021

A ešte odpoveď na tvoje 2 otázky áno, môže sa nasťahovať ale nie preto, že má tam trvalé bydlisko ale, že je možné, že 3roky po zániku BSM nehnuteľnosť prepadla do podielového spoluvlastníctva bývalých manželov ale vzhľadom nato, že danú dohodu som nevidela tak najlepšie bude to riešiť s právnikom, A áno, ak majú nehnuteľnosť v spomínanom podielovom spoluvlastníctve môže súd za istých okolností nariadiť predaj. A neviem si naozaj predstaviť ako je v dohode zakotvená tá doba do novembra na vklad do katastra nič ako by sa to dalo právne obhájiť mi nenapadá takže podľa môjho skromného názoru majú nehnuteľnosť v podielovom vlastníctve ale takto sa ťažko k tomu vyjadruje a môžem sa mýliť. V právnych veciach aj jedna "zlá" veta - nesprávne sformulovaná dokáže spôsobiť aspoň čiastočnú neplatnosť takže všetko závisí od formy a obsahu dohody.

stela01
6. okt 2021

Asi na si mal pohnúť keď je má na to ešte 2 mes , asi mu ex dala dosť času 4 roky … teda ak ju nechceš mat za spolubývajúcu .
Dohoda sa má dodržiavať .

autor
7. okt 2021

@stela01 pýtam sa na skúsenosti nie na názory...

autor
7. okt 2021

@alenah31 majú dohodu spisanu u advokáta

stela01
8. okt 2021

A na čo ti je ina skúsenosť ? Úplne nepodstatne .
Treba jednať fér , aj ty raz môžeš byt ex .

autor
8. okt 2021

@stela01 čo teba do toho na čo,nepytam sa na tvoj názor...

stela01
9. okt 2021

Mna do toho nič . Píšem čo si myslím žena . A ja že to je verejne fórum !