Rozvod a zverenie dieťaťa

kris988
19. sep 2023

Dobrý deň, je tu niekto kto by mi vedel poradiť ohľadom rozvodu a následného zverenia dieťaťa do opatery ? S manželkou sa po 5 rokoch rozvádzame. Aj keď sme to chceli obaja zachrániť, nepodarilo sa nám to a keďže nevieme nejaké obdobie násť spoločnú reč a stále sa hádame, dohodli sme sa že to bude pre naše dieťa lepšie vyrastať v rozvedenej rodine ako v rodine kde je krik na dennom poriadku. Máme ročného syna. Avšak náš vzťah sa tak vyostril že sa mi manželka začala vyhrážať že syn bude vraj zo zákona v jej starostlivosti a že bude robiť všetko preto aby som sním bol minimálne... dokonca raz povedala že sním utečie do zahraničia a viac ho neuvidím. Je mi jasné že na to nemá právo ale chcem sa spýtať, ako to vlastne bude ? Viem že je veľa rôznym scenárov a súd môže rozhodnúť akokoľvek ale rád by som vedel aspoň cca čo čakať. Že ako zvykne súd určiť čas otca s dieťaťom ? A bude naozaj v jej starostlivosti ? Je povinná mi ho dávať alebo bude mať ako matka nárok povedať že sa to dnes nehodí aj keď mal byť somnou ? Veľmi si vážim každu radu a vopred ďakujem.

anjelicek26
19. sep 2023

Vsetku tuto komunikaciu si ukladaj, vies to vyuzit na sude. Vsetko, co s nou riesis, ries pisomne. Vyhrazky tohoto typu nemaju na sude vobec radi... Vzhladom na vek dietata bude striedavka problem, ale kazdy druhy vikend ti urcite schvalia, neskor od troch rokov mozes poziadat zasa o upravu/rozsirenie styku... Ked ti odmietne dietatko dat v dni, kedy to sud urcil, tak mozes ziadat potvrdenie od lekara, ze bolo chore... nenechaj zo sebou cvicit, ja taketo dotahovacky cez dieta a obmedzovanie prav otcom tak z duse neznasam. Rodicia ste a budete obaja a dieta vas potrebuje vo svojom zivote oboch. A zaplat si poriadneho pravnika, skutocne tu investuj.

pribinak
19. sep 2023

@kris988 ak máte už teraz rodičovský konflikt a šanca na dohodu je takmer 0 tak si určite najmi právnickú. Toto na modrom koni nevyriešis
Potrebuješ riadneho právneho zástupcu

Súd určí komu dieťa bude zverene, alebo či bude v striedavke, alebo či bude zverene len 1 rodičovi, koľko sa bude stýkať s druhým rodičom

Veľa závisí aký návrh si das ty ako otec, aký rozsah styku s dieťaťom budeš žiadať. Ako opises svoje rodičovské kompetencie

Ešte raz, na takéto veci odporúčam právnika / právnickú

soldi
19. sep 2023

ked maju ludia nervy, tak toho nahovoria, nestresuj sa kvoli tomu 🙂
odstahovat sa do zahranicia bez Tvojho suhlasu nemoze.
pokial si normalny a prejavis zaujem o dieta, tak nie je dovod, aby si so synom nebol.
natahovat sa onho je vsak hlavne v neprospech dietata, na to by ste mali mysliet obaja.

pri rocnom dietati Ti asi sudca neschvali kazdy druhy vikend a uz vonkoncom nie Tvoju vyhradnu starostlivost.
ale mozes navrhnut napr kazdy sobotu plus dve poobedia v tyzdni na niekolko hodin.
pred tym, nez prebehne sud, to mozete riesit cez UPSVAR a tam spisat dohodu a vyskusate si, ako to pojde a ako vam to vyhovuje.

pokial matka dietata bude branit v styku Teba so synom, tak to nebude pred sudom dobre vyzerat.

choroba dietata nie je dovodom na to, aby sa styk nezrealizoval, teda, pokial vyslovene nelezi vo vysokych horuckach.
pokial z nejakeho dovodu zrusi styk, tak Ti musi ponuknut nahradny termin.

snaz sa s nou vychadzat co najlepsie a nerobte si navzajom prieky. skodite tym hlavne dietatu.

cookie29
19. sep 2023

skuste sa dohodnut, najst nejakeho mediatora a podobne. Skus prehltnut co mozes v zaujme dietata. Neviem, preco sa to vyostrilo, a je to vlastne jedno.
Samozrejme ako otec mas na dieta narok, mozete urcit navstevy, dohodnut sa. A podla zakona Ti ho dat MUSI Ty si ho mozes a nemusis zobrat. Najdi si co najrychlejsie pravnika, ktory sa pozrie na konkretne fakty. Jedna pani povedala na modrom konikovi Ti moc nepomoze

elly11
5. nov 2023

@kris988 no podas návrh na súd a budeš žiadať striedavu starostlivosť. V rozumnom pomere sa dohodnete koľko času bude tráviť s otcom a koľko s matkou.
Ak s tým ex nebude súhlasiť, pôjdete na súd a tam rozhodnú. Neboj sa, súd skúma vždy potreby dieťaťa. Nie potreby rodičov.
Ak budeš oňho javiť záujem a vysvetlíš všetky dôvody prečo chceš mať pre syna striedavu starostlivosť, súd ti vyhovie.
Držím palce.

misters
Odpoveď bola odstránená
Zobraz