Ahojte žienky. Mám na vás takú otázku . Budem sa rozvádzať. A mám problém sa dostať k mojim veciam v byte. Napriklad robotický vysávač. Mixér televízor. Auto. No jednoducho vecí ktoré som kúpila ja ešte pred svadbou na ktoré mám aj doklad keďže boli kupované na splátky. Ja som z bytu odišla ale trvalý pobyt tam stále mám. Lenže je problém keď tam idem zamkne predomnou všetky izby..takže sa neviem k tomu dostať..on začal predávať vecí z bytu. Viete mi prosím poradiť. Je to všetko na začiatku len teraz sa písal návrh na rozvod.
@alenah31 takže tieto vecí ako napríklad televizor a robotický vysávač si nemozem zobrať? Prepáč vôbec sa do týchto vecí nevyznám
@michaelavikinka sú to stále aj tvoje veci, môžeš tam ísť aj keď on nie je doma?
@alenah31 aj keď napríklad sa bojím že začne predávať moje vecí..lebo už predáva. A on zase hovorí že vraj mňa pustiť do izieb tam kde on má svoje vecí nemusí lebo vraj sa boji o svoje veci to mu povedal právnik ale tam kde má on veci tam mám aj ja
@michaelavikinka pomôžu ti vziať osobné veci (napr. doklady) a veci dennej potreby (hygiena, oblečenie, pre dieťa hračku a pod.) - nič iné.
@adaam môžem kľúče od bytu mám . Ale dostanem sa len do chodby a kuchyne ostatné izby sú zamknute
@michaelavikinka a byt je aj tvoj? Ak áno, môžeš ísť aj do zamknúť ch izieb a vziať si svoje veci.
@adaam byt máme v prenájme ale na zmluve som aj ja. Do tých zamknutych izieb sa nedostanem lebo ak tam pôjdem keď nebude doma kľúče nemám od izieb. A nechcem tam ísť keď nie je doma pretože povie že som niečo ukradla proste vymýšľa. Takže len keď je doma a to zase keď je doma tak ma nahráva že ho bijem a blbosti si vymýšľa
@michaelavikinka tak potom ak byt nie je ani jedného z vás a na zmluve o nájme si ty - kontaktuj majiteľa bytu - prenajímateľa. TIeto veci si mala napísať skôr - to mení situáciu.
@alenah31 na zmluve sme obaja
@michaelavikinka v poriadku - volaj prenajímateľovi a vysvetli mu situáciu + uveď, že v opačnom prípade to budeš musieť riešiť cez úrady - uvidíš, že to ho rozhýbe. Ale stále platí, že by pomohli len s osobnými vecami a vecami dennej potreby.
@alenah31 nechcem si dať trvalý pobyt zatiaľ s tade preč kým nie sme rozvedený. Pretože to už potom sa vôbec ku mojím veciam nedostanem. A nedostanem sa ani k zábezpeke 6 mesačný nájom som dopredu . Takže po rozvode sa z tade odhlasim a tu zábezpeku čo som dala mi vrátia
@michaelavikinka ale ja neriešim tvoj trv. pobyt, riešim to, aby si si mohla vziať osobné veci. inak - trvalý pobyt má len informačný charakter. Zábezpeka za byt spadá zrejme do BSM - ak ste už boli manželia v čase úhrady - nebude tvoja.
@alenah31 nie neboli sme manželia všetko sme nadobudli pred manzelstvom
@alenah31 vieš to je ďalší problém núti ma s tade odhlásiť sa
@alenah31 nechce dat vôbec nič či už dcere alebo mne. Ale budem to riešiť tak ako píšeš z políciou osobné veci moje a malej musí dať len to bude boj
@michaelavikinka manžel? To vôbec nerieš - a nechápem prečo, jemu to môže byť jedno kde si nahlásená. Ale majiteľ ťa môže odhlásiť aj dnes a tvoj súhlas nepotrebuje - akurát pri mal. dieťati je to problém. A taktiež môže odhlásiť aj manžela. Prenajímam, ale napr. nikdy nájomcom trv. dokonca ani prech. pobyt neumožňujem.
@michaelavikinka urcite privolaj policiu... Oni v tychto pripadoch byvaju velmi napomocny. A napr. v mojom osobnom pripade, ked som zavolala policiu, tak ex sklapol pred nimi... A urcite ti povolia zobrat tvoje veci a veci pre dcerku.. Drzim palce.
@alenah31 toto sú obecné byty. Má to na starosti starosta a s ním niečo riešiť hrôza.
@nuklia áno budem to musieť tak riešiť. Ďakujem 🙂
@michaelavikinka v prvom kole oslov jeho - pokiaľ nebude nápomocný (pričom vlastne on má tú povinnosť toto riešiť keďže ide o nájomný obecný byt) - oslov políciu, presne ako píše aj @nuklia - pomôžu ti.
@alenah31 vraj to jedno nie je pretože ja neplatim náklady na byt keďže tam nie som . A je to vraj pre moje dobro pretože si tie náklady môže žiadať cez súd
@michaelavikinka ale prosím ťa - ty mu to dúfam neveríš🙂 Ste manželia - náklady, ktoré platí platí aj z tvojho pretože jeho príjem je aj tvojím príjmom - patrí do BSM. Však nech to skúsi pri BSM vymáhať - to je pako. To ty teraz nerieš - poriešte si s dcérou svoje osobné veci a ostatné budeš riešiť neskôr. Neboj - bude dobre🙂 Ešte si vyrieš napr. daňový bonus - ak ho poberá a chceš ho ty - tak si oň požiadaj. Okrem toho, že on už nespĺňa podmienku na jeho uplatnenie - zo zákona má prednosť v poberaní matka ak ho chce.
@alenah31 áno aj to riešim pobera on daňový bonus. Ja momentálne som Musela ukončiť pracovný pomer pretože malú nezobrali do škôlky
@alenah31 a to sa vraj sa zmeniť len raz ročne. Vymýšľa také hlúposti už veľa krát sa aj smejem na tom lebo niektore veci majú ani hlavu ani pätu
@michaelavikinka nie, dá sa normálne mesačne - od nasl. mesiaca, v ktorom ste sa odsťahovali nemá nárok - nie je predsa povinnosť si ho uplatňovať. Ak ho ty nepoberáš a on nespĺňa podmienky - nebude ho dočasne poberať nikto. Oznám mu písomne nech ho zruší, môžeš to oznámiť aj jemu do práce ak vieš kde pracuje a uveď, že to oznamuješ aj na fin. správe (DÚ) poprípade pošli list na prísl. pobočku finančnej správy - ak mu ho zamestnávateľ bude naďalej vyplácať - po podaní DP resp. vykonaní RZD ho vyzvú aby ho vrátil.
@alenah31 áno to som si už zistila napísala som tam list a dnes ho idem za chvíľu odoslať
@alenah31 vieš robí so mňa blázna hlupaňu. Ale mýli sa.
@alenah31 myslí si že je frajer.a že má dá dole psychicky
@michaelavikinka aj keď nie si vlastník nehnuteľnosti no v byte si s manželom preukázateľne žila - z titulu trvajúceho manželstva ti nesmie zrušiť trv. pobyt a ani ti zamedziť vstup do nehnuteľnosti. Kontaktuj políciu - pôjdu s tebou, vezmi si OP a aspoň kópiu sobášneho listu, uveď, že v byte máš osobné veci, ktoré si chceš vziať, iný majetok ti však prvotne vynášať nedovolia.