Rozvod a styk s dieťaťom. Môže mi muž vziať dieta?

1. dec 2022

Ahojte,prosím vás ak mi vie niekto poradiť

s manželom sme manželia 2 roky, máme 2,5 ročného syna.

Chcem podať žiadosť o rozvod ale muž sa mi vyhráža, robí mi zle a ja nemám peniaze na právnika a neviem čo mám robiť, čo ma čaka. Ktorá z jeho vyhrážok je reálna a ktorá je blbosť.

Dôvodov rozvodu je viac. Nezáujem z mužovej strany, neustále hadky, konflikty, nadávky. Muž odišiel na výcvik na 12 týždnov a zrazu mi bolo lepšie, lahšie. Rozhodla som sa odísť. V tom čase som si ale našla priateľa. A tam je ten problém. Muž sa mi vyhráža že mi vezme malého kvôli tomu že som si našla iného. Že to použije proti mne aj vo veci rozvodu aj vo veci styku s malým. Dá sa to? Je to môžné?

Dohodli sme sa s mužom na tom, že malého bude mať víkendy, aj na výške výživného. Na čom sa ale nevieme dohodnuť je škôlka. Manžel býva v Pezinku a chce aby chodil syn do skôlky aj školy v Pezinku. S tým ja ale nesúhlasím pretože ja bývam s priateľom v Perneku. Pracovať by som chcela tiež v Perneku alebo v Malackách. Tým pádom aj škôlku by som chcela pre syna mať v Perneku alebo v Malackách.

Je to že už mám priateľa dôvod nato aby súd zveril syna do manželovej opatery? Ak nie. Ak súd zverí malého mne je možné že mi súd prikáže dať syna do škôlky do Pezinku? Je to pre mna nereálne takto cestovať 20kilometrov len preto že muž chce syna 1-2dni v týždni vyzdvihnúť zo škôlky.

Snažím sa s manželom vychádzať ale je to naozaj náročné. Snažím sa s ním na všetkom dohodnúť.
-dávam mu malého o deň skôr alebo mu ho nechám o deň dlhšie ak má volno v práci
-prispôsobujem sa jeho službám v práci
-bez problemov som súhlasila s jeho návrhom na to kto koľko bude mať malého cez vianoce (navrhol že ho chce od 20 do 24 a potom od 29 do 4) myslím si že je to viac než dosť dní a aj napriek tomu som súhlasila
-posielam mu lieky pre malého ked je chorý
-má s malým videohovor kedykoľvek chce
-nemá auto takže moja mama mu malého vozí aj chodi pre neho

Mám teda pocit že sa mu naozaj snažím vyhovieť vo všetkom v čom môžem ale žial, škôlku v Pezinku mu splniť nemôžem. Bude súd na mojej strane?

Je tento náš prípad taký že budem potrebovať právnika? Manžel je veľmi zákerný egoistivký človek,bude mat právnika, verí že toho najlepšieho a najdrahšieho. Bojím sa.

Ďakujem

luccija
1. dec 2022

Privelmi mu ustupujes....ja som mala dieta v skolke ako ucitelka a chodilo kazdy druhy tyzden do inej aj to sa moze stat.Ak nepijes, nedrogujes nie je dovod, aby Ti dieta zobrali to sa len vyhraza.Ale striedavka je realna, ale pises, ze pracuje na smeny...pravnika mozes mat aj zadarmo cez urad prace?baby Ti poradia.Ja by som to nehrotila, nedohadovala sa, komunikovala co najmenej len ohladne dietata sud rozhodne.

luccija
1. dec 2022

Pises, ze nema auto to je jeho problem ako si bude dieta vyzdvihovat..

autor
1. dec 2022

@luccija tiež si myslím. Lenže on sa mi vyhráža že na súde bude odomňa žiadať aby som s malým bývala v Pezinku a aby mal škôlku v Pezinku. Že so školkou inde nebude súhlasiť. A že mi ho nedovolí odsťahovať

negymama
1. dec 2022

uz si bola na upsvar vypisat predbezne opatrenie na zverenie dietata do svojej opatery? ak nie tak to urob. To ze mas priatela sud nezaujima rozhodne nie v otazke ci zveria dieta do opatery matky ci otca. I ked ja osobne si myslim, ze je lepsie si najprv vycistit stare vztahy, rozviest sa a az potom si hladat noveho chlapa. Striedavku vam mozu dat, djokonca to moze dopadnut tak, ze dieta bude chodit do dvoch skolok 🙄

negymama
1. dec 2022

s tou skolkou mu mozes povedat, ze ty takisto mozes ziadat sud aby sa on pristahoval do Malaciek a ze nebudes suhlasit so skolkou inde. ... To su take natahovacky, ak sa nedohodnete a podmienky na striedavku nebudu, tak vam ju sud ani neschvali a prideli dietatu jednemu rodicovi, zvycajne matke a urcit styk otca s detmi. Skor by si mohla ist tou cestou, ze budes pristupna na styk dietata s otcom vo velkej miere, vikendy, polka prazdnin a sviatkov na striedacku, plus nejake mimoriadne kontakty, trebars ze ho vezme na dovolenku. To by bolo mozno pre sud priechodnejsie ako sa natahovat so striedavkou v dvoch roznych mestach. Aj keby chodil do dvoch roznych skolok, tak skola uz nebude mozna.

negymama
1. dec 2022

Proste ty musis sud presvedcit, ze nebudes robit prieky a odopierat syna otcovi, ked ho tebe zveria do starostlivosti.

marcelik88
1. dec 2022

V tomto pripade bude sudu si myslim ze jedno, ze mas priatela, to nejak do uvah brat nebude. Mala by si si ale co najskor vybavit predbezne oatrenie, ze budes mat syna v starostlivosti ty. To by bolo asi teraz to najdolezitejsie. Co sa tyka ten skoly, o takom nariadeni som fakt este nepocula. Si k nemu moc zhovievava a in to len vyuziva

mk22
1. dec 2022

Bojíš sa ho, a tak skaces ako píska.. Vyhráža sa ti ale ver ze sú to iba vyhrážky.
Že nemá auto je jeho problém.. Tvoja mama je kto, taxikár??
Strasne ustupujes a robíš tak aby bol on spokojný.
Tak ako ti on zákaze presťahovať sa, tak isto jemu súd môže povedať ze 20km je malo a môže chodiť pre syna kedy chce.. Nech si kúpi auto zariadi sa, nejdeš 200km od neho preč.
Prestaň ustupovať a áno súhlasím vyššie.. Načo začínať vzťah keď jeden nemáš upratany, ešte ani rozvod neprebehol už žiješ s iným.. To chlapca musí mať tiež zmätok.. Zjaví sa iný ujo a už aj býva s nami a otec je kde..

miroslava21
1. dec 2022

Zacni tym predbeznym opatrenim. Co sa tyka skolky, predpokladam ze este nechodi do ziadnej. Ja by som neriesila nic v pezinku, vybavovala prihlasku vo vasom bydlisku, spravila zazenie v mieste bydliska a tym by som na sude komunikovala, ze vsetko je tam poriesene. Ak bude tebe zvereny, nevidim dovod preco dat dieta do skolky uplne mimo trvalwho bydliska. Musis na sude predostriet, ze vychadzas otcovi v ustrety, nebranis v stretavani, robis ustupky v prazdninach, sviatkoch atd, vozite dieta za nim co by ste vlastne ani nemuseli...nikto ti na isto nepovie ake bude rozhodnutie sudu, co moze a co nemoze, proste musis sud presdvedcit ze ponukas lepsie podmienky a riesenia pre kazdodenny zivot dietata...

timing
1. dec 2022

Pises,ze pracovat by si chcela...cize este nepracujes? A kto Ta živi? Ci staci Ti rodicak? Ako chces zabezpecit bez prace potreby dietata? Najskor si najdi pracu, lebo toto bude pre sud dost podstatne.

jamimo
1. dec 2022

manžel sa vám vyhráža a manipuluje s vami. Ako píska tak tancujete, vie, že si to môže dovoliť, podvoľujete sa, ustupujete. Nebojte sa, na súde nebude žiadna "bitka" ako v amerických filmoch. Píšete že ste mu vo veľa veciach vyhovela. Vždy, ak komunikujete spolu, tak formou sms, chat, robte si screenshoty, neviete čo môže použiť proti vám. Napríklad- odovzdala si mi choré dieťa, išla si s novým frajerom na chatu. Pritom dieťa bolo pri zverení na víkend zdravé, začalo mať teplotu v noci u neho. Pred súdom to nemá žiadnu váhu, sudcu fakt mezaujímajú bájky alá rodinné prípady na markíze. Podľa toho ako píšete, mám pocit, že manžel bude na vás skúšať tieto vydieračské a manipulatívne taktiky aby ste sa cítili previnilo. Možno to bude náročné a trvať dlhšie, rozviesť vás rozvedú. Čo sa týka starostlivosti o dieťa a spôsobe, výške výživného rozhoduje súd, nie manžel. Dohoda je od slova dohodnúť sa, budete sa musieť dohodnúť. Nepodvoľujte sa, budete ľutovať, manžel bude mať na vás manipulatívny rozsah aj po rozvode. Napr. vianoce, už teraz vás cvičí. Sama píšete že mu dosť zvolíte. So budúcna to bude fungovať len s pevnými pravidlami. Držím palce. PS: Súd nebude na nikoho strane, ani na vašej, bude (mal by) uvažovať prakticky a racionálne.

nikha2809
1. dec 2022

Keď nemáš peniaze na právnika zajdi do najbližšieho centra právnej pomoci, keď budeš spĺňať podmienky právnika budeš mať cez nich zadarmo.

autor
1. dec 2022

@timing veď som na rodičovskej dovolenke. Syn má 2,5 roka. Ako zabezpečiť? Máme dom,auto,600€ mesačne mám ja priateľ 1500

mk22
1. dec 2022

Okamžite zatrhni tvoju mamu.
To co je za služba ze ona vozí dieťa vlastnému otcovi?? Nech on poprosi svoju mamu..

waity888
1. dec 2022

No takto.....malého ti v pohode môže zobrať a až do rozhodnutia súdu nemusí vrátiť ( čo predpokladám neurobí keďže musí chodiť do práce)- ale môže takže treba podať návrh na neodkladné opatrenie. Ďalej - veľmi mu ustupuješ, uvedom si že vás čaká ešte ďalších 16 rokov kedy sa budete dohadovať atď. Ja som to tiež robila a bola to obrovská chyba. Všetko ešte použil proti mne.
Súd vám s najväčšou pravdepodobnosťou určí striedavú starostlivosť,keďže už teraz chodí chlapec dosť často aj k otcovi. Určite ho ale nezveria len jemu pretože sa o neho normálne staráš. Kedže máte obidvaja iné bydlisko,je na vás aby ste sa dohodli na škôlke. Ak sa nedohodnete, rozhodne súd - môže dať niekde v strede medzi vašimi bydliskami aby ste mali obaja rovnakú možnosť ho tam voziť (takto to máme my so školou). V žiadnom prípade nie si povinná chlapca mu voziť,nech si nájde spôsob sám. Súdne ťahanice môžu trvať aj dva-tri roky a dlhšie ( u nás to boli skoro 4 roky). Keď sa nedohodnete, nariadia napr súdnoznalecke dokazovanie atď. Skús si s ním sadnúť a v kľude sa porozprávať. Ukáž mu koľko času, peňazí a nervov vás to bude všetko stáť a trpieť bude len chudák chlapec. Zranila si jeho ego, opustila ho takže je normálne že takto reaguje. Ak je ale normálny,dohodnete sa tak aby to vyhovovalo obom ale hlavne tomu malému. Ja som takéto šťastie nemala a trvalo naozaj dlho, kým sa ex ukľudnil. Držím palce.

kammik
1. dec 2022

@waity888 vidno z tvojich slov, že si si prešla neľahkým osudom a tvoje slová podľa mňa veľmi pomôžu ženám s podobným osudom a problémami. v takýchto prípadoch treba hlavne veľa síl a odvahy

timing
1. dec 2022

Tak pozri sa. Uz Ti tu pisala ina zena, sud sa bude tahat dlho,to nie je vybavene za 2 mesiace. Rodicak Ti konci o polroka -400€,
Mas dom, ten je tvoj ci muzov ci spolocny? Je tam hypoteka? Vyies ho vyplatit ? Majetky sa budu vysporiadavat neskor.
To aky prijem ma priatel nie je klucove. On voci Tebe a cudziemu dietatu nema vyzivovaciu povinnost. O pol roka tu ani nemusi byt,mozete sa rozist. Takze si dolezita iba TY, ci vies financne zabezpecit potreby dietata. Starostlivost je delena medzi rodicov. Ak chces 200€ vyzivne, znamena,ze mas mesacne vydavky 400? Budu od Teba ziadak vydokladovanie. A z coho to vydokladujes ked nemas pracu?
Neber to ako utok, ale ako rady. Najprv si vyries manzelstvo potom novy vztah. Ak by si frajera nemala,kam by si isla? Ako by si sa postarala o dieta sama?

autor
1. dec 2022

@timing s mužom nemáme žiadne majetky.

Ak by som nebyvala s priateľom išla by som asi k rodičom.

Som na rodičovskom a po ňom sa vrátim normálne do práce ktorú som mala predtým (účtovníčka)

waity888
5. dec 2022

@kammik ďakujem ❤️ Áno, ktorákoľvek by potrebovala v tomto poradiť, môže sa ozvať. Mne by pomohlo keby som vtedy na začiatku mala niekoho,kto by mi poradil. Minimálne by som ušetrila kopec času a peňazí

majly
18. aug 2024

No presiel som si to tu. Ja mam ale opacny pripad. Uz to dalej asi nema zmysel, chcem sa rozviest. Jedine co mi v tom brani je dvojrocne dieta. Nechcem mu pokazit zivot. Ale nechcem ani ustupovat a trpiet. Dal som si sedeni u psychologa, mozno mi pomoze. Pozadoval som od manzelky spolocne sedenie, ale nema zaujem, ze mam ist sam. To asi pred pol rokom. Pricom ja si myslim, ze nase problemy su riesitelne. Vela vody muti svokrovci a priliali do ohna aj moji rodicia. Mam zaujem travit spolu viac casu, no kazdy vikend chodi za rodicmi. Teda chodil som aj ja, ale uz som prestal, co sposobilo dalsiu hadku, ze ja tam nechcem chodit, tak ona na truc nechce chodit na chatu ktoru ma nasa rodina vo vysokych tatrach. A moj sen tam bol travit spolocne chvile, nie nutne len s mojou rodinou (teda bratom a rodicmi) ale pokojne aj len s manzelkou a dietatom.
Proste svokra ju manupuluje a ona to nevidi.
Ja neravim, ze ja nemam chyby. Je ich vela a musim aj ja vela veci vyriesit. Ked ale z druhej strany nevidim snahu, tak mi je tazko. A zase nemozem stale skakat ako ona s mamou piskaju. Ja viem, znie to velmi sebecky, ze uprednostnujem seba pred svojim dietatom, ale asi som naozaj sebec. Neraz mi to aj povedala.
Je mi velmi luto, ze idem niekomu pokazit zivot, ale uz nevidim cestu.