Ahoj.
Budem sa rozvadzat po 3 rokoch manzelstva,8 rokoch vztahu,mame 2rocneho syna.Mam vsak otazky,a ak viete aspon na jednu z nich odpovedat,prosim napiste.
1.Som Bratislavcanka,manzel Presovcan,zili sme zatial v Presove,no odstahovala som sa k nasim.Kde bude rozvodove konanie?Zalezi na tom,kto a kde poda papiere?Obaja mame rozdielne trvale bydliska,ja tu,on tam.
2.Ked nas rozvedu,je mozne pri dvojrocnom synovi mat striedavu starostlivost na taku obrovsku dialku?Moze to odklepnut sud?Neviem si predstavit,ze by kazde dva tyzdne pendloval medzi BA-PO.
3.Da sa nejako protiargumentovat dialkou?
4.A ako sa budu oni dvaja vidavat?Lebo ani to si neviem predstavit,ze by som ho nosila kazdy vikend k nemu a po vikende si ho nosila spat do Blavy.
Myslim, ze rozvod bude tam kde bol sobas. Striedava starostlivost neprichadza do uvahy, kvoli dialke, pretoze neskor by bol problem aj so skolou, dieta by asi tazko zvladalo chodit 2 tyzdne do jednej a potom 2 tyzdne do inej skoly, ak nebudu presne v tom istom casovom harmonograme s ucivom, ako sa bude ucit?Skor to bude tak ze otecko bude mavat maleho kazdy druhy vikend a vzdy polovicku prazdnin. Na sude sa bude prihliadat k tomu, ze je dieta male a teda viac potrebuje matku. Mozete si maleho vymienat niekde na polcesty, pripadne sa dohodnite inac, ze bude chodit menej casto ale o to dlhsi cas mu ho nechas cez prazdniny. Ak ste obaja rozumni, v zaujme maleho sa budete vediet dohodnut, normalne sa porozpravajte, iba o malom, spolocne sproblemy v zaujme maleho mozete na chvilku potlacit 😉
Ahoj, striedavka na taku dialku neprichadza do uvahy. Ak ste zili v presove a odstahovala si sa bez dohody s manzelom, moze trvat na tom, aby dieta nemenilo prostredie a sud moze nariadit, aby si si nasla byvanie am, kde ste zili spolu. Ak chces, aby tvoje dieta malo otca, jedina moznost je usidlit sa v takej vzdialenosti od otca, aby bolo realne sa stretavat aj castejsie ako raz do roka. Takto to bude casom len o telefonatoch. Nikto nema tolko casu aby kazdy vikend lietal do ba a spat, riesil si tam ubytko, vymyslal program v cudzom prostredi atd..plus financna stranka je tiez nezanedbatelna. Cize, striedavka na dialku nie, avsak je mozne uznat striedavku v mieste bydliska dietata. Cize tam, kde ste spolu zili prevaznu cast vztahu.
@antikucharka k tej prvej otázke som ti našla toto:
Návrh sa podáva na súde, v obvode ktorého mali manželia posledné spoločné bydlisko v Slovenskej republike, ak býva v obvode tohto súdu aspoň jeden z manželov; ak nie je takýto súd, je príslušný všeobecný súd odporcu, a ak nie je ani taký súd, všeobecný súd navrhovateľa.
Čiže ak ste žili v Prešove a bývalý tam zostal tak tam.
A k tej druhej otázke, v takomto prípade nie je striedavá starostlivosť možná. Pri striedavke musí byť zapezpečené aby dieťa mohlo navštevovať jednu škôlku, neskôr školu. A teraz je ešte syn na striedavku aj tak veľmi malý, čo som čítala do 3 rokov ju súdy neschvaľujú.
No a tie návštevy, tak to bude záhul taká diaľka, kým je drobec malý žiadaj aby ho bývalý chodiť navštevovať do BA, neskôr sa s ním pokús nejak rozumne dohodnúť. Ja by som v takomto prípade bola skôr za zriedkavejšie návštevy na dlhšiu dobu, nejaký predlžený víkend alebo tak.
Rozvod by mal byt v mieste trvaleho bydliska dietata, pripadne tam,kde ste spolu zili, aj ked moj podal ziadost v jeho terajsom trvalom bydlisku, prislo nam aj na pojednavanie, ale podala som namietku na prislusnost sudu, cakam ako to vyriesia 🙂
ostatne ako ti pisali, striedavka nie, este tak v rovnakom meste, aj vek je este maly a ked si bola ty s nim, tak je na teba viac viazany ako kazde dieta na matku
na stretavani sa budete musiet dohodnut vy, vacsinou to je kazdy 2. vikend
rozvod sa bude riesit podla toho, kto poda navrh - myslim ze v mieste odporcu je prisluchajuci sud, ale nie som si ista, my sme mali (a este zial aj mame) trvaly pobyt rovnaky...
k tej striedavke -- toto neprejde, vzdialenost je to obrovska...
ale co sa tyka dochadzania -- moj ex sa prave prestahoval na vychod, ma to 4 hodiny tam, a 4 hodiny spat... uprimne, je mi to jedno ako ho to financne zatazi a tiez je mi jedno ze tak vela casu precestuje, co mi nie je jedno, je to, ze su v tom zatiahnute aj moje deti...
lenze s tym nic nespravim -- rozhodol sa odstahovat sa na druhy koniec republiky, rozsudok ohladne upravy styku mame pravoplatny.... takze ostava jedine upravit styk sudne, co sa aj chystam casom urobit... aby ich mal napriklad jeden dlhsi cas v mesiaci ako dva vikendy... proste radsej 4 dni v kuse... zakial teda este nechodia do skoly.....
je to u nas este otvorene... ale ono je to vzdy iba o dohode 🙂 u teba moze argumentovat, ze ty si zobrala dieta z miesta jeho obvykleho pobytu a sla si s nim tolke km prec, avsak nepomoze si....
Len pre upresnenie.Ja aj maly mame trvaly pobyt v BA,manzel v PO.Nikdy som si pobyt nemenila,ani malemu a brali sme sa prave v BA.
@antikucharka ani ja som nemala nikdy trvalý pobyt v ČR ale reálne sme tam ako rodina naposledy žili, preto sme aj žiadosť museli podávať v Brne, aj keď ja som už v tom čase bývala so synom na Slovensku v mieste nášho trvalého bydliska. Ale najlepšie to asi zistíš konkrétne na súde, nájdi si nejaký kontakt a zavolaj si tam, prípadne tam zájdi.
@antikucharka Príslušným súdom na rozvod bude všeobecný súd odporcu, tzn. ten okresný súd, v ktorého obvode má trvalé bydlisko ten z manželov, ktorý návrh nepodal - t.j. odporca. Ak si podala návrh ty, tak v Prešove, ak podal návrh manžel, tak v Ba.
dobrý deň, chcem sa týmto obrátiť na rozvedených-rozvedené, minimálne s 1 dieťaťom o vyplnenie dotazníka na tému "Starostlivosť o deti po rozvode" Rieši sa tam záujem o striedavú starostlivosť, názor na zverenie dieťaťa do výhradnej starostlivosti záujem o mediáciu ako mimosúdny spôsob riešenia problémov. Aj to je forma, ako vyjadriť svoj názor a svoje skúsenosti.
Veľmi by pomohlo, ak by sa našli aj ochotní muži-otcovia, ktorí sa podelia so svojím názorom, aby to bolo vyvážené.
Dotazník je úplne anonymný - bude využitý len pre účely diplomovej práce. Nezaberie to veľa času a pomôže to k spracovaniu témy.
Dotazník nájdete na nižšie uvedenom linku, odkaz treba skopírovať do nového okna vo vyhľadávači - otvoriť, vyplniť, odoslať. POZOR! - nefunguje to len tak, že kliknete tu na oznam.
Veľmi pekne vopred ďakujem za ochotu prispieť.
http://www.survio.com/survey/d/B2Z3Q7M9C0A3A3X9H
Prosim vas, ako ste to vyriesili s tou striedavkou na taku dlhu vzdialenost? Mam podobny problem.
@antikucharka Podľa mňa je nereálne, aby súd odklepol striedavú starostlivosť. Veď si zober len školu, to by bol 2 týždne v škole v BA a potom 2 týždne v PO? Syn je síce teraz ešte maličký, ale určite také pendlovanie by mu nerobilo dobre. Ani teraz ani neskôr. Takže podľa mňa ho budeš mať na výchovu ty, a exmanžel ho bude môcť vídať tak ako sa dohodnete alebo ako určí súd.