Dobrý deň. Pred svadbou a par rokov po svadbe sme bývali s manželom v 1izbovom byte ktorý patril mojim rodičom. Išli sme do stavby domu, pozemok bol moj a väčšinu financií šlo z manželovej strany, keďže pracuje od 18r a ja som študovala ďalej no všetky moje úspory šli tiež do domu. Pred stavbou mi povedal, že on na cudzom stavať nebude, čo ma riadne zaskočilo aj sme sa poriadne pohádali, no keďže sa nám narodilo druhé dieťa do 1izbaku, povedala som si ok, veď dom bude pre nás, tak som na nho prepísala polovicu pozemku. Ako je to v prípade rozvodu čo sa týka domu a pozemku? Viem že s darovaniu polovicou sa môžem rozlúčiť:( Ďakujem za odpovede a rady.
A dom je na koho pisany?
Keď nechcel stavať na cudzom mohol si svoju polovicu pozemku kúpiť.
Takze je spoluvlastník pozemku a máte obaja aj spolublarnictvo domu, čiže obaja 50 : 50 alebo ako to máte?
Poloz otazku tu na MK do skupiny "Pravne poradenstvo", tam poradia pravnici.
Nechápem. Veď všetko na polovicu.
Áno dom je 50:50
@luccija vyplatiť by sme chceli.
Aha, takze ked je dom na polovicu a on dal donho vacsinu penazi, tak to ti moralne nevadilo, ze ho nspise aj na teba?
@belllinka píšem niekde že mi niečo vadí? Obaja sme do toho investovali všetko čo sme momentálne mali
A keď ste stavali dom boli ste už manželia?
Co ma vacsiu hodnotu - dom alebo pozemok? Dom je dostavany? Nepises, v akej lokalite. Pozemok si kupovala alebo ti bol darovany? Kolko si vrazila do domu ty a kolko manzel? Prepicitaj si vsetko, nakoniec z toho asi vyplynie, ze aj ked si mu darovala 1/2pozemku, tak pomerom 50:50 budes na tom ty lepsie, manzel bude voci tebe “stratovy”.
K tvojej otazke - jeden z manzelov vyplati druheho, ak na to ma. Ak nie, pozemok spolu s domom sa preda a kazdemu sa vyplati 50:50.
@zltalienka ano
@portret7 dom je dostavany, lukratívnejšia časť Košíc, pozemok mi bol darovany
Nuž keď ste už boli manželia a predpokladám že stavba domu nebola vyňatá z BSM (bezpodielového spoluvlastníctva manželov) tak je váš dom spoločný a v prípade rozvodu všetko na polovicu.
Pokiaľ ho chcete vyplatiť a on nie je idiot, tak by si mohol spomenúť, že polovicu pozemku si mu darovala a mohol by Ti ho darovať naspäť....ale po právnej stránke nemusí ...
Aha. Takže pozemok v tomto prípade bude mať dosť vysokú hodnotu....v Košiciach lukratívnejšia časť...
Každému z Vás patrí polovica domu, polovica pozemku... pozemok máte v podielovom spoluvlastníctve 1/2 každý.
Dom máte v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov 1/1 , nakoľko stavať ste začali už v manželstve.
Mng. vôbec nemusí prihliadať na to, že pozemok si mu darovala a odpušťať ti jeho vyplatenie. A ty dar žiadať späť nemôžeš, za predpokladu, že neporušil dobré mravy.
Keď je dom váš spoločný, dajte odhadnúť jeho aktuálnu trhovú cenu. Buď ho predáte a peniaze si rozdelíte pol na pol, alebo jeden vyplatí druhého, polovicou sumy. To je riešenie, ktoré by vám navrhol aj právnik. Vy dvaja, ak bude vôľa, sa môžete dohodnúť aj inak, akokoľvek, napr. že muž ti vráti naspäť časť pozemku a ty jemu peniaze, ktoré do domu vrazil.
Autorka: pred koľkými rokmi si mu darovala polovicu pozemku? Totiž za posledné roky v Košiciach tak vzrástli aj ceny pozemkov, že v tomto prípade nejde o "zopár drobných" ... hodnota pozemku môže byť niekoľko násobne vyššia....
@zltalienka 11r
@zltalienka ale aj domu v dobrej časti.
@luccija ako jasné, predajom zarobia obaja. Po 11 rokoch je cena aj pozemku aj domu niekde úplne inde.
Autorka: tak to som zvedavá, ako sa dohodnete. Ak Ti bude ochotný vyplatiť cenu tej polovice pozemku v dobe keď si mu ju darovala, tak to by bolo fér, ale zrejme to bude len zlomok trhovej ceny.
Žiadať od neho vyplatenie trhovej ceny danej polovice pozemku mi príde "cez čiaru". Býval tam aj on, a to dosť dlho 11 rokov, nebola to špekulácia a on za to nemôže, že ceny nehnuteľností tak stúpli.
kedze ste uz boli manzelia ide vsetko na polovicu ..jedine ak by ste on alebo ty dokazali,ze do domu isli peniaze spred manzelstva alebo niekto peniaze zdedil tak ta suma sa odrata od hodnoty a zvysok sa deli - ale na to treba dokazy ..ak sa nedohodnete pojde to na sud a ten rozhodne ..
Ocividne, sa manzel upratat nedal... teraz by som bola zvedava na vsetky tie moralistky, co vtedy verili na nekonecnu lasku a spolocny majetok, co by jej poradili
Vzhladom na to, ze som si niecim podobnym presiel ti poviem ze zabudni na to,ze sa nejak zohladni darovanie pozemku. On bude argumentovat tym ze nosil do domacnosti omnoho viac penazi ako ty, ze ta zivil na materskej a plno bludov ktore si budete navzajom vykrikovat. Ja som svojej byvalej daroval 1/3 pozemku a uz o tyzden sa tvarila ze nevie o com je rec. Pravo na Slovensku je chore a musis mysliet dopredu a nedostat sa do situacie v ktorej budes tahat za kratsi koniec, to je jedina rada ktoru ti dam. Priprav sa na to, ze budes vyplacat polovicu domu a ak je manzel gentleman tak mozno ti par penazi odpusti, ale je to otazne. Bude to drahe ponaucenie pre obidvoch a ja som si to uzavrel do buducna uz tak, ze ja si budem byvat tam kde byvam a nech si kazdy byva taktiez kde chce a mozme sa navzajom navstevovat, ale ziadne spolocne majetky uz s nikym neriesim, to by musel prist dokonaly anjel z neba aby som zmenil nazor :D Drz sa.
Pozri sa sama pises, ze dal do domu viac penazi, ty si dala zase pozemok. Cize za mna je spravodlivé, ze ak predáte dom, peniaze si rozdelíte 50 na 50. Keby ta vyplatil na 50% z toho darovaného pozemku a ty tie peniaze investujes do domu, vzhladom na sucasne ceny nehnutelnosti ste na tom tak isto co sa tyka podielu. Ak by si si chcela dom nechat ty, tak by som mozno s muzom vyjednávala cenu za vyplatenie a argumentovala, ved ten dom ostane aj tak detom a ze vyplatis iba polovicu domu, kedze pozemok bol darovaný tvojimi rodičmi.
Veľká chyba bola prepísať naňho pozemok, ale už to nevrátis.My tiež máme jeden pozemok, druhý dom nevidím v to problem v prípade rozchodu by sme ho aj tak predali a vyplatili sa, lebo ani on ani ja by sme toľko nemali, aby sme tu mohli zostať bývať sami.Neviem prečo ťa tlačil, že nepostaví dom na tvojom pozemku.Daj si kvalitne právne poradiť.
Ešte dodám, že nemáme žiadnu hypo