Rozvod a starostlivosť o dieťa v Španielsku

janaesp
14. mar 2013

Ahojte, chcela by som sa opytat', ci nemate niekto podobnu skusenost. Mam kamaratku v spanielsku, ktora je na tom velmi zle. Ona je slovenka, jej muz je nemec, ich dieta sa narodilo tu na slovensku, ma slovensky rodny list, trvaly pobyt ma na slovensku, jeho mama /moja kamaratka/ ma tiez trvaly pobyt tu na sk. No maju ako keby prechodny pobyt v spanielsku. Maly tam chodi do skolky, ma styri roky, hovori po slovensky, nemecky, spanielsky. Asi tak raz, dvakrat do roka chodia na slovensko na nejaky mesiac, dva. Maly uz chodil aj tu do skolky, ale to len nejake dva tyzdne, takze on je doma tu na sk, v spanielsku. V nemecku /rodna krajina otca/ bol asi tak raz co si moze pamatat /maly ma styri roky/, no a problem je, ze teraz ho vzal jeho otec do nemecka navstivit starkych na dva tyzdne a uz je tam s nim mesiac, kamoske to vysvelil tak, ze ho chce tam poistit, ze musi dokazat ze zije tam. Kamoska je z toho na prasky, ani maleho jej velmi nechce davat k telefonu. Vcera ho uprosila, tak sa s nim rozpravala. Maly sa jej pytal kedy uz pojde k nej. Oni nie su rozvedeni, je to komplikovane, ona slovenka, on nemec, dieta ma dvojite obcianstvo slovensko nemecke a ziju v spanielsku. On tam pracoval, no robotu stratil a teraz je prihlaseny na nemecky uradoch. Ako v takom pripade pokracovat, kde sa ma davat navrh na rozvod? Keby sa jej podarilo aj s malym vratit na slovensko, mohla by podat navrh tu? Ako v takych pripadoch rozhoduju sudy?

sisaha
14. mar 2013

@janaesp cim skor podat navrh na rozvod na SK, kedze je statnou obciankou SR, predbezkkom si nechat zverit dieta do opatery. Otec chce pravdepodobne spravit to iste.. Alebo, ak nechce ostat zit v spanielsku a isla by do DE, mozu sa o syna starat spolocne

kiko2807
4. apr 2013

Podat oznamenie za unos dietata a to rychlo !!

modrazaba
21. apr 2013

myslim ze pri zvereni do opatery dietata je to tak ze sud bude prihliadat na obvykly pobyt dietata - to znamena kde dieta pocas svojho zivota stravilo najviac casu. Ak dieta stravilo najviac casu napriklad v Spanielsku a otec tam mieni zit po rozvode tak pravdepodobne mu zveria dieta. Pri medzistatnych rozvodoch sa neprihliada na trvaly ani prechodny pobyt ale na obvykly pobyt. Ak by otec chcel zit v Nemecku a matka na Slovensku po rozvode - tak to neviem; to je asi tak pol na pol; v prvom rade poradim dobreho pravnika si najst.