Rozvod a spoločné financie

11. okt 2020

Mamičky, prosím vás ako to je ked sa chcú dvaja rozviesť? Sú medzi nami veľké nezhody, už to je len horšie.
Účet máme spoločný, máme dve autá, obe písané na manžela, nehnuteľnosť nemáme. Je to všetko len o dohode? Pretože viem že čo sa týka financií, tak manžel nebude súhlasiť s ničím no ja z niečoho žiť musím. Mám si na drzovku vytiahnuť z účtu alebo to zas môže byť použité proti mne na súde? Bojím sa že keď ma odhlási ako druhého majiteľa alebo ako presne sa tomu povie, že mi neostane nič. Súd delí majetok a aj financie nadobudnuté počas manželstva? A syn, nemá ešte ani tri roky. Neviete či ho bude môcť mať aj na víkend alebo teda bez môjho dozoru? Dá sa preukázať že nie je schopný sa o neho postarať? Že ho nikdy nekupal, nekrmil.... Zas vzťah majú dobrý, na zahratie by ho zvládol.
Viem, zobrala som si idiota, aj dieťa som si s ním robila, každopádne som dostala rozum.
Ďakujem za všetky rady.

pieksamaki
11. okt 2020

Nechcete skusit poradnu...je normalne ze zmena zivotnej situacie...ako prichod dietata prinesie vela nezhod.....krizy v manzelstve su sucastou zivota a prinasaju nam aj dobre aj zle stranky. Aj lepsie spoznanie partnerov...
Aby to nebolo unahlene rozhodnutie.....

patka06
11. okt 2020

máš nárok na polovicu zo všetkého čo ste nadobudli počas manželstva, bez ohľadu na to na koho je písané napr. auto ..rozhoduje dátum nadobudnutia, stav účtu rovnako ...
3 ročný určite bude chodiť k otcovi na víkend ....ak o to otec požiada

mogaa
11. okt 2020

prepáč, vyjadrím sa len k tomu že sa nevie postarať o 3-ročné dieťa....to tvoje 3ročné dieťatko už má jesť samo a malo by sa s pomocou už samo aj obliekať či vyzliekať....a verím že otecko by zvládol aj také dieťa osprchovať či uspať...pri 3-ročných sa už dáva smelo aj striedavka

veronikaszabova
11. okt 2020

@mogaa tiez ma toto zarazilo. Dieta ma 3r, nie 3m... 🤷‍♀️
Kamoska maju od 3r striedavku ( uz ma 6r). A otec bol donuteny sa postarat.

autor
11. okt 2020

@pieksamaki zatiaľ sme skôr obaja naklonený k rozvodu. Čakáme čo bude, chceme dať tomu šancu ale nádej takmer žiadna.
@patka06 ďakujem. No myslím že požiada. To už len kvôli tomu aby mne zle urobil.

autor
11. okt 2020

@mogaa
@veronikaszabova to dieťatko sa dokáže napapať samé, aj obliecť, obuť topánky. Ale teda okúpať sa samo nezvládne a taktiež si nedokáže navariť. Jeho otec vie tak rozkrojiť rožok. Striedavku asi nedostane keďže pracuje na zmeny plus dieťa bude chodiť do škôlky.

pieksamaki
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mondolina
11. okt 2020

Tvoje dieťa neumrie ani od hladu ani od špiny.

veronikaszabova
11. okt 2020

Chces povedat, ze muz by nebol schopny ho okupat? Dat mu najest?
Netreba ho podcenovat, keby musel, postaral by sa.

777januska777
11. okt 2020

To že chlap pracuje na zmeny, striedavku nevylučuje, ak má kde dieťa nechať, kým je v práci. Veď aj matka robieva na zmeny a nejdu jej kvôli tomu brať dieťa do domova. A s tou škôlkou, no škôlka od 3 rokov vôbec nie je povinná, takže to striedavku tiež nevylučuje.

lienka.7
11. okt 2020

Ucet mate spolocny, ako ty, tak i on ho mozete "uplne vybielit" a ten druhy s tym nic nezmoze.
Na to si daj bacha. Su to vase spolocne peniaze.

autor
11. okt 2020

@mondolina
@veronikaszabova ja viem že postaral len som nečakala že teda môže chodiť už aj na víkend. Som myslela že maximálne na deň. Nechcem ho zhadzovať. Chcem aby sme spolu normálne vychádzali, dieťa svojho otca zbožňuje a preto aj chcem aby boli spolu 🙂

autor
11. okt 2020

@777januska777 tak ale to by ju asi musel chcieť, súd s takým návrhom asi nepríde, či?
@lienka.7 ďakujem, toto som hlavne potrebovala vedieť. O tých financiách neviem skoro vôbec nič, len čo som googlila

777januska777
11. okt 2020

Nie, súd taký návrh nedá, to by musel s ním prísť on

hipuska
11. okt 2020

Zobrala by som si polovicu peňazí z účtu a jedno auto. A oba veľké technické. Môj bývalý prepisal 3 auta na rodičov mesiac po tom, ako som odišla zo spoločnej domácnosti. Rozvod bol.padny hned, ale kým stanovili pojednavamie, prešlo pol.roka. a bsm ďalší. Sudcu nezaujima stav účtu k.odchodu ale k dátumu rozvodu....to už boli auta prepisane, uvet vybieleny....takže tak. Môže sľubovať koľko chce...tie peniaze su rovnako tvoje ako jeho. A ak ich vyberieš, nechaj si kes..lebo keď zalozis nový účet...to zas pôjde do bsm

kindervajicko
11. okt 2020

Ahoj, vseobecne plati, ze jednemu manzelovi pripadne polovica pocas manzelstva nadobudnuteho majetku, je to jedno kto realne tie peniaze zarobil. Najprv vsak prebehne konanie o rozvode ktore je spojene s konanim o uprave prav a povinnosti rodicov k maloletym detom (tu sa riesi vyzivne, starostlivost, sprava majetku dietata atd.), po pravoplatnosti rozsudku o rozvod nasleduje rozdelenie bezpodieloveho spoluvlastnictva manzelov, avsak aj ohladne dietata aj ohladne majetku ma prednost dohoda manzelov, takze najlepsie je ak sa dohodnete. Ak nie, na zaklade dokazovania rozhodne sud. Dieta v troch rokov moze aj do striedavej kludne, zavisi od viacerych faktorov aj od konkretneho sudcu, vikend u otca by som povedala, ze takmer na 100% schvali sud.

deti95060810
11. okt 2020

pozor na peniaze....môžeš prísť o ne ani nevieš ako.... Je majiteľ účtu - môže robiť s nimi čo chce....vyhľadala by som dobrého právnika, v hre je veľa...

autor
11. okt 2020

@hipuska ďakujem. Presne toto som potrebovala zistiť 🙂
@kindervajicko ďakujem, si zlatá. Skúsim sa s manželom porozprávať a navrhnúť dohodu. Nech to vyhovuje obom. Budeme bývať hodinu od seba takže žiadna hrôza, nemám problém s tým aby sa stretli aj cez týždeň hocikedy. Len teda budem musieť očakávať návrh že aj celý víkend budú môcť byť spolu.

autor
11. okt 2020

@deti95060810 viem, s manželom máme veľa našetreného nejde o pár šušňov. Len neviem či to urobiť poza chrbát alebo teda navrhnúť ísť na polovicu.

hindakus
11. okt 2020

Podľa mňa má účet jedného majiteľa a druhý je len disponent. Asi si si mala vytahovat postupne a odkladat ...

matapo
11. okt 2020

...a pri striedavej starostlivosti nie je potrebne aby s tym suhlasili obaja rodicia? Ja mam tiez takeho chlapa ze o deti zajem doteraz ziaden a zrazu akoby my strasne chybali ze on chce aby sme sa o ne striedali a starali narovnako, co ja samozrejma nie, ma pravo o to ziadat a moze mu byt vyhovene ak ako matka s tym nesuhlasim? deti maju 9,11,3.

kindervajicko
12. okt 2020

@matapo nie je potrebny suhlas druheho rodica, rozhodne sud na zaklade dokazov. samozrejme, malo by sa brat do uvahy, ze doteraz sa moc nestaral. Ak to tak bolo, tak pravdepodobne otcovi ide o neplatenie vyzivneho, i ked aj pri striedavej sa v ojedinelych pripadoch nariadi platenie vyzivneho, hlavne ak je velky nepomer medzi prijmami rodicov.

lienka.7
12. okt 2020

No pokial navrhnes pol na pol, s najvacsou pravdelodobnostou cakaj, ze do hodiny peniaze vyberie 👌 mysli na najhorsie a zariad sa podla seba. Mysli na seba a deti, na akukolvek slusnost zabudni, lebo potom ti ostanu len oci pre plac

hipuska
12. okt 2020

A by som si zobrala viac ako polovicu...teda aj za deti.....alebo aj všetko a potom mu polovicu dala. Nečakala by som férovosť v tomto