Rozvod a peniaze na bežnom účte

18. dec 2022

Ahojte, snáď mi bude vedieť niekto poradiť..
S manželom sme si 2 roky pred svadbou vytvorili spoločný účet (ja som majiteľ BÚ), na ktorý sme si každý previedli nejakú čiastku z predchádzajúcich osobných účtov (plus mínus rovnakú sumu). Príjmy sme mali takmer rovnaké, istého času som mala vyššie než manžel, všetko išlo 50/50.
Potom svadba, vznik BSM.
Momentálne sme v rozvodovom konaní, ja som si musela založiť vlastný účet, no rada by som si tam previedla časť peňazí zo spoločného, boli tam nemalé peniaze. Je to vôbec možné? Mali sme krásne našetrené, a nerada by som o tie peniaze prišla. Čo ak muž postupne povyberá, stále je disponent.. Je vôbec nejaký spôsob, ako vyrátať, čo si môžem previesť? Mám proste zobrať polku a hotovo? 😁
Ďakujem za každú normálnu radu. 🙂

lienka.7
19. dec 2022

2 roky nie sú taka doba, ze nevieš zistiť, kto tam aku sumu previedol, ci?
Ty si majitel uctu, on tam prevadzal peniaze len tak? Ideálne je sa poradiť s právnikom co a ako, asi nejakého mas, ked sa rozvadzas.
Asi vieš kedy bola svadba a odvtedy BSM, nie? Odvtedy su všetky peniaze spolocne a patrí ti polka z nich. Alebo aj všetky, ked ich vyberieš ty.
A po ďalšie, zrušila by som mu dospozicne pravo, lebo ti ich fakt moze všetky previesť kam chce.
Kamoske sa stalo presne to, ze den pred rozvodom jej mm vybral komplet všetko z účtu a nemohla nic - lebo peniaze si spoločne. Cize davaj si veľké bacha.
A ešte pokial si prevedies odtial nejaké peniaze na nejaký tvoj iný účet, tak stále sú v BSM, a mm patrí polka, keďže nie si rozvedená. To skôr vybrať a mat zatiaľ v ponozke.

autor
19. dec 2022

@lienka.7 právnik mi poradil moju pomernú časť vybrať alebo previesť.
My sme si totiž v tom čase každý zrušili svoje osobné účty a zostatky previedli na tento spoločný, od vtedy už všetky príjmy a výdavky išli len z tohto.
Teoreticky si viem previesť môj počiatočný vklad (to mi banka vie presnú sumu povedať, keďže mi to už v IB nenájde toľko dozadu) a plus ešte polovica, odo dňa, kedy sme manželia. Mne to takto dáva logiku, len či je to aj možné.

tosomja
19. dec 2022

Výber všetko, daj mu polku na jeho účet, alebo na podpis, že si mu dala určitú časť, polovicu z účtu. Ty si majiteľom a ešte nie ste rozvedení. Ale všetko čo vyberie sa dá preukázať, no on môže povedať, že kúpil niečo deťom, alebo išiel s nimi na výlet, atď. Takže ja odporúčam vybrať všetko a dať mu s podpisom že si ho vyplatila zo spoločného účtu.

tosomja
19. dec 2022

A presne, aj len tvoj účet je spoločný. Aj auto, čo kúpi zajtra, aj byt ktorý kúpi. Tak pozor na to, aby ťa ešte nezadlžil

maranco
19. dec 2022

Spoločný účet ste nemali, keď si ty bola majiteľom účtu a manžel disponentom, mali ste spoločné peniaze bez ohľadu na koho účte boli.
Zruš disponentstvo k účtu aj zablokuj druhú platobnú kartu k tvojmu účtu, polku zostatku mu presun na jeho účet kde je on majiteľom. To by slušná banka mala ponúkať priamo v IB namiesto chodenia na pobočku. Aj tak sú tie peniaze stále spoločné, bez ohľadu na koho účte ležia.
A nemusela si zakladať ďalší svoj účet keď už jeden máš.

To je čo za biedna banka, že tam nemáš celú históriu od založenia účtu?

morgane1975
19. dec 2022

Sa cudujem ze je este spoludisponent… keby to bolo naopak, teraz by autorka písala čo robiť lebo muž vybral všetky peniaze 🤣

lienka.7
19. dec 2022

Ano, ale nechapes, ze aj keď prevedies polku peňazí na tvoj hocijaký iny ucet, stále ma pravo na polovicu. Ako budeš dokazovať ze to su peniaze z predtým a nie teraz aktuálne?
Je to na dlhé lakte. Az do právoplatného rozsudku o rozvode mate všetko spolocne. Cize jednoznačne vybrať! Nikam neprevadzat, rozhodne nie na tvoj dalsi ucet.
A disponovanie vrátane karty mu okamzite zrus.

lienka.7
19. dec 2022

@tosomja to nebol spolocny ucet. To bol jej ucet kde on posielal peniaze. Otázne je, ako by sa dohadovali ze prečo ich tam posielal.

beata_k
19. dec 2022

@maranco Kazda banka eviduje celu historiu uctu.

tosomja
19. dec 2022

@lienka.7 to je jedno, od dňa kedy sa stali manželmi, sú spoločné peniaze, či na jej účte, či na jeho. Peniaze predtým mali vybrať a rozdeliť si do "ponožiek" odvtedy prešlo nejaké obdobie, kupovali, zariaďovali, možno aj auto kúpili, boli na dovolenke, mohli sa minúť. To nefunguje tak, že čo je moje, je len moje a ja si všetko, čo som tam vložila, si zoberiem naspäť.
Ja som nebola vydatá, môj vtedy priateľ kúpil byt na hypotéku, mali sme jeden účet, jeho. Potom sme sa vzali a všetko, aj hypotéku aj účty od sobáša do rozvodu sme si museli podeliť. Všetky peniaze z účtu, čo tam boli do dňa rozvodu, mi musel dať polovicu a tak isto polovicu splatenej čiastky úveru. A pritom byt aj hypotéka boli jeho. Nikoho nezaujímalo, kto tam dal viac, kto viac platil úver. Súd nezaujímal, kto tam dal peniaze, či jeho mama, či môj dedo. To sa minulo, boli sme na dovolenke, zariadili sme byt, spotrebiče za tie roky spolu sme menili trikrát. Zostal mu byt ale z hypotéky ma musel vyplatiť

maranco
19. dec 2022

@beata_k regoval som na túto časť
* Teoreticky si viem previesť môj počiatočný vklad (to mi banka vie presnú sumu povedať, keďže mi to už v IB nenájde toľko dozadu) *

To je samozrejmé, že každá banka eviduje celú históriu účtu dokonca aj po skončení účtu, len nerozumiem prečo banka celú históriu neprístupní cez IB/smartbanking ale skrýva ju a potom musí autorka ísť na pobočku požiadať o výpis pohybov/zostatku z histórie a predpokladám že je za to aj poplatok.
Moja banka zobrazuje históriu pohybov od založenia účtu.