Ahojte, potrebovala by som poradiť. S manželom sme sa rozhodli pre rozvod. Problém však je že máme 2 maloleté deti. Manžel tlačí na to, aby som sa čím skôr odsťahovala ale bez detí. Nehnuteľnosť kupoval, ešte pred naším vzťahom. Vyhráža sa mi, že mi zruší trvalý pobyt a zavolá políciu aby ma odtiaľto vyhodili. Je nejaká možnosť, aby som sa mohla odsťahovať aj s deťmi preč, bez toho aby na mňa volal políciu za únos? Vyhrážky typu: že odtiaľto odídem ale deti budú s ním, že sa o nich bude súdiť sú na dennom poriadku. Chcela by som odístl preč, ale neviem aké právo mám v tomto, aby to nenapadol za únos.
Počas manželstva, ti nemôže zrušiť trvalé bydlisko.
@mary888999 ďakujem
@nikita34 a podaj si ziadost na sud o predbezne zverenie do starostlivosti na deti (ale musis uviest dovody). Ak ti to odsuhlasia, budu do rozhodnutia sudu pocas rozvodu predbezne v tvojej starostlivosti, takze on nemoze az tak hovorit, kam s nimi pojdes.
Potom sa mozete pocas rozvodu dohodnut trebars na striedavke. Ked sud rozhodne pocas rozvodu o uprave vasich prav k detom, tak toto predbezne opatrenie strati platnost.
Ak to urobi on, ty ich zas pocas rozvodu nemozes len tak lahko so sebou od neho odviest.
@nikita34 v druhej teme pises zase: “ starší syn (6r) robí problémy a hovorí že chce byť s obomi”
Je prirodzene, ze dieta si nechce vybrat. Nevidi dovod. A desi ho, ze strati to, co pre neho doteraz predstavovalo v jeho zivote stabilitu, istotu a nemennost - vasu domacnost (kde to doverne pozna) s oboma rodicmi.
Necuduj sa mu.
@nikita34 Moja drz sa. Chod vo najskor na upsvar a vsetko im povedz, ako ta vyhadzuje z domu. Mna vyhadzoval tiez, lenze to bol psychicky natlak, nie fyzicky, potreboval vyvolavat konflikty a vytacat ma. Ked som si nasla najom a oznamila mu, ze sa s detmi stahujem, ako si predstavuje stretavanie s detmi, napisal mi "neviem". Tak som ani predbezne neriesila, zbalila deti a odstahovala sa. Potom podal on predbezne o striedavu a deti sa striedali. Nedaj sa nim zastrasit, stahovat sa nikam teraz nemusis, toboz nie bez deti. To nikdy neurob. Ale, ak ti mozem poradit, podaj si to prebezne (ak deti chcu, tak aj do striedavej, alebo rozsireny styk) a s papierom v ruke sa s nimi odstahuj, hoci i do garsonky. Viem co to je, zivot s takymto toxickym clovekom, tu je riesenie len rozvod.
Ja som sa zbalila a odišla keď bol v práci. Poslala som mu sms, odsťahovala sa 300km. Bol na policii ale vďaka tej sms,že vedel presne kde sa nachádzam mu povedali, že o únos nejde. Ale, potom som deti nespustila z očí. Pretože to isté mohol urobiť on. U nás bolo rozhodujúce, kde deti nastupia do školy, keďže striedava neprichádzala do úvahy
Autorka: Nie, nemoze manzelke zrusit TP ani ta do rozvodu z domu vyhodit a uz vobec mu pri tomto nebude asistovat PZ. Podaj navrh na neodkladne opatrenie (nevola sa to uz predbezne) na zverenie deti do vychovy tebe a jeho zaviaze platit vyzivne na cas do rozvodu. Pri rozvode sa potom bude posudzovat ci vyzivne zostane v danej vyske alebo nizsie/vyssie. Pri neodkladnom opatreni sa nic neskuma, kto prv poda, ten deti dostane na cas do rozvodu.
@nikita34 ty brdo.. smer socialka, ked teda už nič ine, aspoň poradia. Ale sedliacky rozum hovori , kym ste manželia nemože ta ,, vyhodiť ,, a kym nemate sudom určený styk s deťmi , tak pojem unos neexistuje a už duplom nie ak od neho odideš do ineho mesta v blizkosti.
Silne reči, nič iné.