Rozvod a kolízna pracovníčka

13. apr 2023

Rozvádzame sa. Máme maloleté deti, volala mi kolízna. Mám ísť k nej na stretnutie a potom príde ku nám domov. Chce sa rozprávať s deťmi. Môžem to odmietnuť? Vravela, že deti majú právo byť informované o rozvode. Ale s eštemanželom sme dohodnutí o starostlivosti, nevidím význam stresovať deti. Keďže bez ohľadu na to, čo povedia, sme sa už dohodli.

alenah31
13. apr 2023

môžeš odmietnuť a bude to posudzované ako nespolupráca čo ťa v negatívnom svetle "ukáže " na pojednávaní. Že ste vy dvaja dohodnutí je jedna vec. Ale keďže ste to na súd zrejme podali ako Návrh na rozvod kde jeden z Vás pol žiadateľ a druhý odporca - deťom je automaticky udelený kolízny pracovník ako "právna a sociálna ochrana štátu maloletého" a s tým nič nespravíš. Môžete spolu s eštemanželom zájsť osobne na kuratelu a prehlásiť, že na súde síce bol podaný Návrh na rozvod, ale čo sa týka detí (zverenie, výživné, styk) pôjdete cestou Rodčovskej dohody - to oni nemajú na kuratele odkiaľ vedieť. Kuratela háji v prvom rade záujmy dieťaťa - postoj rodiča je v tomto prípade druhoradý.

pink_lady
13. apr 2023

žial, v pripade rozvodu nejde len o vas s manželom ale aj o deti a preto do procesu vstupuje kuratela - socialno - pravna ochrana deti, s tym nic nenarobis, je to standardny postup...aj v priapde rodicovskej dohody pridu na navstevu (my sme sice manzelia neboli, ale ked prebiehalo zverenie a sud o vyzivne, mali sme rodicovsku dohodu na sude a aj tak si sudkyna vyziadala navstevu kurately.

panonia
13. apr 2023

U nás boli a boli velmi milý, nič konkretne sa nepytali len si overili totožnosť a žiadne podrobnosti prečo sa rozvadzame sa nepytali. Ja som akurat upratovala a ani som nevedela že pridu lebo mi hodilli list do schranky ktoru sme nepouzivali ( na bytovke sa menili schranky) . Zhodou okolnosti sme zistili že pan ,,Kolizny,, pracoval s mojim bratracom policajtom a s mojim ex sa vydaval na VŠ. A keď sa rozvadzas väčšinou idu popytat aj na mesky/obecny urad. Navyše mi prišlo že potrebujem aj osobny posudok z práce. Aj keď to vyzerá všetko hrozne v konečnom dôsledku to nebolo nič, teda ak vidia že si slušný občan.

deti95060810
13. apr 2023

kolízna neznamená nič... u nás bola - s mamou si vypila kávu porozprávala, mňa ani nevidela ani dieťa...
svokrovci s exom na ňu navrieskali už v bráne a ďálej nemala odvahu ani ísť...
na súde o tom ani zmienka...
ja by som odmietla s tým, že už ste dohodnutí...

monro
13. apr 2023

my sme sa rozvádzali pred 4 rokmi a nikto zo sociálky u nás nebol. Už si presne neapamätám podrobnosti ale toto viem. Ja som k žiadosti o rozvod pripojila Rodičovskú dohodu.

portret7
13. apr 2023

Zalezi, ako stare su deti. Pred stretnutim s detmi by som trvala na stretnuti bez deti, aby si si rozhovorom potvrdila, co je to za osobu. Tiez by som sa bala “proaktivnej” uradnicky, ktora bude zbytocne stresovat deti. Po tomto stretnuti by ste mali mat vyjasnene body rozhovoru a formu, akou bude s detmi komunikovat. Ty si predsa deti poznas najlepsie a myslim, ze aj kolizna pracovnicka by mala tvoje obavy respektovat a privitat tvoj zaujem, aby boli deti co najmenej stresovane nejakou cudzou pani.

kaktusik007
13. apr 2023

to, ze si ustne dohovorena s manzelom neznamena nic.... do pojednavania este stale moze ziadat deti do svojej vyhradnej starostlivosti.

takze pekne obaja spolu na urad ze idete riesit rodicovsku dohodu, a potom odmietnite navstevu spolu, alebo ju proste vytrp. Ty sama urcite nic neodmietaj.

autor
13. apr 2023

No práveže "moja" kolízna sa mi zdala príliš aktívna, úplne odmietla, že by neprišla osobne, nakázala mi deti vypýtať zo školy, keďže chce prísť doobeda. Ako s manželom sme dohodnutí, on sa odmieta o deti starať, ja s tým súhlasím, navstevovať ich môže, tak neviem čo chce kolízna riešiť. Ide mi hlavne o to, že keď som pred mladším synom len spomenula slovo rozvod, reagoval veľmi-veľmi zle, neviem si predstaviť, čo by s ním spravilo, keby sa nejaká cudzia pani v tom začala rýpať.

cacianka
13. apr 2023

veď to deťom rozumne vysvetlite, alebo si myslíš že 20 rokov nebudú ani len tušiť že sa rozvádzate a potom že ste rozvedení ?! aj kolíznej môžeš povedať vopred, pre istotu , aby volila slová opatrne, neodmietaj ju, chráni záujmy dieťaťa a robí kroky v jeho prospech

autor
13. apr 2023

@cacianka popravde, sama som bola prekvapená, že to syna až tak zobralo. Manžel s nami už roky prakticky nežije, s deťmi sa vidí len raz za niekoľko týždňov až mesiacov....

cacianka
13. apr 2023

To mi je ľúto, keď to už máte takto , tak sa v podstate takmer nič nezmení, iba "papier".
Takže len deťom vysvetliť a spracovať to ,aj keby s odborníkmi.
Muž je fakt "hrdina"....

autor
13. apr 2023

@cacianka presne, nevidím dôvod do toho teraz ťahať aj deti, chcela by som ich v rámci možností čo najviac ochrániť. Rozmýšľala som, ak by som úplne odmietla, aby sa deti stretli s kolíznou - môže si to nejako vynútiť? Lebo to, že na súde uvedie, že som nespolupracovala, mám úplne v paži. Manželovi ich iste neprisúdia, keďže ich nechce. Len sa bojím, aby ich potom nepredvolali rovno na súd, alebo nieco také, čo by bolo ešte horšie.

cacianka
13. apr 2023

Maloleté deti na súd nepredvolaju, náhradu za vypočutie na súde rieši návšteva a pokec s koliznou.
Nemaj obavy, pre istotu jej povedz aby radšej nevyslovila to slovko rozvod, že to dieťa ešte nevie selektovať,.
Ona sa má správne zaujímať o to ako to máte s bývaním, iba či majú deti svoje postieľky, miesto na hranie/učenie, či je byt ok, spýta sa na jedlo a zásoby potravín vhodných pre deti, pýtať sa na mamu a otca bude iba náznakovo, čo akoze robíte, kam chodíte, a pod. iba také základné mapovanie. Aj to v podstate formou nenapadne a hravo, skôr pozorovaním a rozhovorom s tebou. Nemaj s toho strašiaka. Je to v prospech teba a deti.nebud zbytočne paranoidna a vzťahovacna. Deťom povedz že príde tvoja kolegyňa z práce, obyčajná návšteva.

autor
13. apr 2023

@cacianka prepáč, že sa ťa tak priamo opýtam, ale máš s takouto návštevou osobné skúsenosti? Lebo mne moja kolízna vyslovene kázala povedať o rozvode deťom, aby to nemusela hovoriť ona. Takže predpokladám, že sa určite bude s nimi o tom rozprávať. Pre upresnenie, mám už školákov, nie úplne malé deti.